Μια – επιτέλους – νίκη για τους δικούς της σκοπούς φαίνεται πως πέτυχε η Ρωσία, αν πιστέψουμε τα όσα διαδίδουν αξιωματούχοι από το Κρεμλίνο για τη χθεσινή νύχτα στην Ουκρανία. Με την πιθανότητα να πρόκειται για τόνωση ηθικού βασισμένη σε ψευδείς αναφορές να μην είναι μικρή, οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι το ξημέρωμα της Πέμπτης κατάφεραν ένα ισχυρό χτύπημα, σκοτώνοντας 600 στρατιώτες της Ουκρανίας στη διάρκεια της νύχτας την Τετάρτη.

Το Reuters μεταφέρει πληροφορίες από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, το οποίο μεταδίδει ότι κατέστρεψε αεροπορικό εξοπλισμό στη βάση του Κανάτοβο στην περιοχή Κιροβοχράντ, μια μεγάλη αποθήκη οπλισμού στο Μικολάεφ και σκότωσε 600 υπερασπιστές στην Ουκρανία από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης μέχρι το ξημέρωμα της Πέμπτης.

Την ίδια στιγμή οι Ουκρανοί βομβάρδισαν τα χωριά Ζουραβλέβκα και Νεκχοτέβκα στην επαρχία του Μπελγκορόντ στη Ρωσία, χωρίς όμως να έχουν σημειωθεί ανθρώπινες απώλειες, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνήτη Vyacheslav Gladkov. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA παραπέμπει στο κανάλι του κυβερνήτη στο Telegram, όπου αναφέρει ότι ένα σπίτι και ένα γκαράζ καταστράφηκαν στο χωριό Νεκχοτέβκα, χωρίς ανθρώπινες απώλειες, όμως ο βομβαρδισμός συνεχίζεται. Το Μπελγκορόντ είναι εύκολος στόχος για τους Ουκρανούς, καθώς βρίσκεται στα σύνορα με τη Ρωσία, απέναντι από το Χάρκοβο.

Όσο συμβαίνουν αυτά, οι Ρώσοι ανακοινώνουν πως οι στρατιωτικές τους δυνάμεις που εκπαιδεύονται στο δυτικό Καλίνινγκραντ, μια περιοχή ανάμεσα σε Πολωνία και Λιθουανία, έχουν κάνει ασκήσεις προσομοίωσης εκτόξευσης πυραύλων με πυρηνική ικανότητα. Κάτι τέτοιο προφανώς και προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις συνορεύουσες χώρες, αφού εδώ και καιρό διαχέεται μια αίσθηση πως βρίσκονται στο στόχαστρο του Putin. Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι είναι οι Iskander, βαλλιστικά συστήματα που τηλεκατευθύνονται και μπορούν να αποφύγουν την ανίχνευση από ραντάρ.

Τι είναι το LNG για το οποίο πανηγυρίζει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση – Γιατί η Ισπανία είναι κυρίαρχη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ρώσων, η εξάσκηση περιελάμβανε μονά και πολλαπλά χτυπήματα προσομοίωσης σε πυραυλικά συστήματα, σε αεροπορικές βάσεις, σε προστατευόμενες δομές, σε στρατιωτικό εξοπλισμό και σε κέντρα αποφάσεων. Μετά τα ηλεκτρονικά χτυπήματα, το στρατιωτικό προσωπικό που διαχειριζόταν την τηλεκατεύθυνση, έκανε μια μανούβρα και άλλαξε θέση για να αποφύγει τα αντίποινα. Στη συγκεκριμένη άσκηση συμμετείχαν πάνω από 100 στρατιώτες.

Στο μέτωπο του Αζοφστάλ, στο εργοστάσιο σιδήρου του οποίου βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκατοντάδες άνθρωποι, η Ρωσία ανακοίνωσε πως θα διατάξει κατάπαυση πυρός τριών ημερών από το πρωί της Πέμπτης μέχρι το Σάββατο, ώστε οι πολίτες να διαφύγουν. «Οι ρωσικές δυνάμεις θα ανοίξουν από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα (ώρα Μόσχας) στις 5,6 και 7 Μαΐου ένα ανθρωπιστικό μονοπάτι από το μεταλλουργικό εργοστάσιο του Αζοφστάλ για να φύγουν οι πολίτες. Σε αυτό το διάστημα οι ρωσικές δυνάμεις και σχηματισμοί του DPR θα παύσουν αμφίδρομα όλες τις εχθροπραξίες».

Στο παρελθόν είναι αρκετές οι περιπτώσεις που οι Ρώσοι έκαναν λόγο για κατάπαυση πυρός και τελικά δεν την τήρησαν και η Ουκρανία υποστηρίζει ότι πρόκειται για ακόμα μια τέτοια περίπτωση, με την επίθεση στη Μαριούπολη να μαίνεται και να μην έχει σταματήσει τις τελευταίες 4 ώρες, όπως υποσχέθηκαν οι Ρώσοι. Από την Ουκρανία αναφέρουν ότι οι Ρώσοι καταληψίες εμποδίζουν τη διαφυγή και επιδιώξουν την καταστροφή μοναδών που βρίσκονται στα πέριξ του εργοστασίου. «Δίνουμε αιματηρές και δύσκολες μάχες στο εργοστάσιο του Αζοφστάλ», περιγράφουν αξιωματούχοι.

«Είμαι περήφανοε για τους στρατιώτες που κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να περιορίσουν την πίεση του εχθρού. Η κατάσταση είναι τρομερά δύσκολη», έγραψε στο Telegram ο Denis Prokopenko, ηγέτης του Τάγματος του Αζόφ.

Ο Volodymyr Zelensky ανακοίνωσε το πρωί ότι 344 άτομα έχουν διασωθεί από την Μαριούπολη, μετά από μια δεύτερη επιχείρηση εκκένωσης, όμως πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο έργο, καθώς όλοι έχουν χωθεί στα υπόγεια καταφύγια κάτω από το Αζοφστάλ και θα πρέπει να σκάψουν με χέρια για να τους βγάλουν από κει, αφού δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί βαρύς οπλισμός. Οι 344 διασωθέντες θα κατευθυνούν προς τη Ζαπορίζια.

«Υπάρχουν ακόμα γυναίκες και παιδιά εκεί. Για να τους σώσουμε, πρέπει να συνεχίσουμε στη σιωπή. Η ουκρανική πλευρά είναι έτοιμη να παύσει τα πυρά. Χρειάζεται χρόνος για να βγάλεις τους ανθρώπους από αυτά τα υπόγεια, από αυτά τα καταφύγια. Με τις παρούσες συνθήκες δε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικό εξοπλισμό για να καθαρίσουμε τον χαμό. Όλα γίνονται με τα χέρια. Οι ζωές των ανθρώπων που είναι εκεί, κινδυνεύουν. Όλοι είναι σημαντικοί για εμάς. Ζητάμε τη βοήθεια σας για να τους σώσουμε», είπε ο Zelensky απευθυνόμενος στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Antonio Guterres.

* Με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ο Putin συνδέθηκε με τον κόσμο από Internet Explorer: Στις 9 Μαΐου θα κηρύξει πόλεμο στην Ουκρανία

Εκτινάχθηκε η τιμή του πετρελαίου: Το Brent πάνω από 110 δολάρια το βαρέλι

Vladimir Putin: Αν δεν πετύχει ο πόλεμος στην Ουκρανία, μπορεί να πέσει θύμα δολοφονίας