Στη Μαριούπολη και την Οδησσό βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες το επίκεντρο της ρώσικης εισβολής και τα τελευταία 24ωρα αυξάνονται οι αναφορές πως η επισιτιστική κρίση θα ενταθεί. Από τα λιμάνια της νότιας Ουκρανίας μεταφέρονται για χρόνια σιτηρά στην υπόλοιπη Ευρώπη, όμως καθώς η Ρωσία έχει μπλοκάρει όλα τα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, οι προμηθευτές και μεταφορείς αναζητούν διαφορετικά μονοπάτια για τα εμπορεύματα τους. Αυτό σημαίνει ένα πρόσθετο κόστος, άρα νέα αύξηση στις τιμές.

Η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται σε διαρκείς συζητήσεις για να βρουν τρόπους να υπερκεράσουν αυτό το εμπόδιο, με τον Volodymyr Zelensky και τον Charles Michel, Ευρωπαίο Επίτροπο που βρέθηκε στην Οδησσό τη Δευτέρα, να διεξάγουν τις συζητήσεις για να αποτραπεί μια παγκόσμια κρίση τροφίμων.

Πριν την εισβολή, η Ουκρανία εξήγε 4.5 εκατομμύρια τόνους αγροτικής παραγωγής το μήνα από τα λιμάνια της, κάτι που μεταφράζεται στο 12% των παγκόσμιων σιτηρών, στο 15% του καλαμποκιού και στο 50% του ηλιέλαιου, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Αυτά τα νούμερα έχουν πέσει στο απόλυτο ναδίρ σε αυτούς τους 2.5 μήνες πολέμου, με τη Ρωσία να έχει καταστρέψει όλες τις δομές στην Οδησσό, που είναι το κεντρικό λιμάνι για την εξαγωγή.

«Στο λιμάνι της Οδησσού βλέπω σιλό γεμάτα από σιτηρά, σιτάρι και καλαμπόκι που έχουν συσκευαστεί για εξαγωγή. Αυτό το τρομερά αναγκαίο φαγητό είναι εγκλωβισμένο λόγω του πολέμου και του μπλοκαρίσματος των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα από τους Ρώσους, κάτι που προκαλεί δραματικές συνέπειες για ευάλωτες χώρες. Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια ανταπόκριση», δήλωσε ο Michel.

Τα τελευταία 24ωρα η Οδησσός είναι ο στόχος βομβαρδισμών των Ρώσων, με τις τοπικές αρχές να επιβεβαιώνουν πως μόνο τη Δευτέρα η πόλη δέχτηκε επίθεση με 7 πυραύλους, κάτι που έχει οδηγήσει στον θάνατο ενός ανθρώπου και στον τραυματισμό άλλων πέντε. Η Οδησσός έχει καλυφθεί από καπνό, με δύο σημεία να είναι τα βασικά όπου υπάρχει φωτιά. Οι βομβαρδισμοί αυτοί είχαν σαν αποτέλεσμα να διακοπεί η συνάντηση του Michel με τον Ουκρανό Πρωθυπουργό Denys Shmyhal και να πάνε μαζί σε καταφύγιο.

Ουκρανία για Ε.Ε., Φινλανδία και Σουηδία για ΝΑΤΟ

Ενόσω μαίνονται οι εχθροπραξίες, αν και σε χαμηλότερη ένταση, η Ουκρανία, η Φινλανδία και η Σουηδία επιταχύνουν τις διαδικασίες για να ενταχθούν στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ αντίστοιχα. «Σήμερα κάναμε ακόμα ένα βήμα, το πιο σημαντικό και όχι απλός επίσημο, για το μονοπάτι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανακοίνωσε αργά τη Δευτέρα ο Volodymyr Zelensky.

Η Φινλανδία από τη μεριά τους, που διατηρούσε για δεκαετίες μια ουδετερότητα και ήθελε να έχει από κοντά τη Ρωσία και τον Putin, ενισχύει με τη στάση της την αντιρωσική συμμαχία και αναμένεται εντός της εβδομάδας να εκφράσει την επιθυμία της για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ με ειδικό υπόμνημα που θα στείλει η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων. Μετά απ΄αυτό, θα γίνει ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της χώρας για να εγκριθεί αυτή η πρόταση και να γίνει μετά το διάβημα στη Συμμαχία.

Ήδη πάντως διακινείται μια φημολογία πως το ΝΑΤΟ θα καλέσει πολύ σύντομα τη Φινλανδία για να αρχίσουν οι συζητήσεις, μιας και η χώρα πληροί όλα τα κριτήρια και δύσκολα θα υπάρξει μέλος που να θέσει ένσταση. Η τάση του λαού επίσης είναι προς αυτή την κατεύθυνση, με δημοσκοπήσεις να θέλουν το 60% των Φινλανδών υπέρ της ένταξης, κι ενώ τα προηγούμενα χρόνια το ποσοστό αυτό ήταν 30%.

Αν η Φινλανδία γίνει μέλος, τότε θα συμβεί αυτό που απέφευγε ο Putin με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θα έχει στο κατώφλι του το ΝΑΤΟ. Πρόκειται για 800 χιλιόμετρα συνοριογραμμής που προστίθενται στα εδάφη της Συμμαχίας και αυτό είναι μια εξέλιξη με τεράστιο ρίσκο για τη Φινλανδία, αλλά και με πολλά οφέλη.

«Η φινλανδική ασφάλεια πάντοτε βασιζόταν σε δύο κόνσεπτ: πρώτα τη γεωγραφία και την Ιστορία, δεύτερη τον ιδεαλισμό και τον ρεαλισμό. Σε έναν ιδανικό κόσμο, θέλουμε να συνεργαστούμε με τους Ρώσους, γιατί είμαστε αναγκασμένοι αφού μοιραζόμαστε σύνορα. Αλλά ξέρουμε από την Ιστορία πως η πιο μεγάλη και ρεαλιστική απειλή για εμάς είναι η Ρωσία. Εν ευθέτω χρόνω, η πραγματικότητα είναι πως η Ρωσία έχει τη διάθεση να δημιουργήσει κι άλλο χάος στην περιοχή μας, επομένως η είσοδος μας στο ΝΑΤΟ είναι μια πραγματιστική επιλογή», δήλωσε στο CNN ο πρώην πρωθυπουργός Alexander Stubb

Σε όλες αυτές τις δεκαετίες μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου και του Ψυχρού Πολέμου, η Φινλανδία προσπαθούσε να ισορροπήσει σε δύο πραγματικότητες και ανεχόταν τις παράλογες ανησυχίες της Ρωσίας. «Ήταν πάντοτε μια μπούρδα η ιδέα πως μια δυτική χώρα θα εισβάλει στη Ρωσία, αλλά έχουμε προσπαθήσει να κατευνάσουμε αυτές τις ανησυχίες τονώνοντας το εμπόριο και τη συνεργασία μας σε άλλουυς τομείς», εξηγεί ο Charly Salonius-Pasternak, επικεφαλής ερευνητής παγκόσμιας ασφάλειας στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.

Αυτή η φιλοσοφία της Φινλανδίας να έχει ένα αφήγημα προς τους πολίτες της ότι η ιδεαλιστική της προσέγγιση πρέπει να διατηρηθεί με κάθε κόστος, τώρα κλονίζεται από τη ρωσική εισβολή. Και ο ιδεαλισμός δίνει τη θέση του στον ρεαλισμό. Αν η Φινλανδία γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, τότε η Συμμαχία αποκτά κι ένα ισχυρό πάτημα στην περιοχή της Αρκτικής, που στο πέρασμα των επόμενων ετών θα γίνει ακόμα πιο σημαντική για γεωπολιτικούς λόγους και για λόγους κλιματικής κρίσης. Έχει μεγάλο απόθεμα φυσικών πηγών, είναι στρατηγική τοποθεσία για αθέατες ασκήσεις στρατού και έχει πολλά διεκδικούμενα σημεία.

Ποια θα είναι η αντίδραση της Ρωσίας;

Μαζί με τη Φινλανδία, και η Σουηδία πλησιάζει κάθε μέρα όλο και πιο κοντά στην ένταξη της στο ΝΑΤΟ. «Αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ το αποτέλεσμα θα είναι να χρησιμοποιούμε την ισχύ και τα πλεονεκτήματα ο ένας του άλλου και να αλληλοσυμπληρωνόμαστε, αλλά και να εκτελούμε επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Σε αυτή την περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι ότι θα γίνουμε ισχυρότεροι μαζί. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί αν επιλέξουμε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ», είπε ο Πιέτερ Χούλτκβιστ που ανήκει στο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Τα κόμματα στη Σουηδία θα προσέλθουν σε συζητήσεις στις 15 Μαΐου για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.

Η Ρωσία σαφώς δε μένει αμέτοχη σε όλα αυτά. Ήδη ετοιμάζει την απάντηση της που σε πρώτη φάση θα αφορά μια εκστρατεία παραπληροφόρησης και προπαγάνδας. Δεν θα αργήσει δηλαδή να ακουστεί από το στόμα του Putin ότι η Φινλανδία είναι μια χώρα που διοικείται από Ναζί, επειδή πολέμησαν στο πλευρό του Γ΄Ράιχ στον Β΄Παγκόσμιο. Ειδικοί εκτιμούν πως στη συνέχεια η Ρωσία θα επιχειρήσει να παρεβληθεί στον φινλανδικό εναέριο χώρο και να διακόψει τις επιχειρήσεις της στη θάλασσα και σε επίπεδο κατασκοπείας. Το τρίτο στάδιο θα είναι η στρατιωτική ανάπτυξη στα σύνορα με τη Φινλανδία και από κει και μετά κανείς δεν ξέρει πού θα οδηγηθούμε.

Η Φινλανδία πάντως δεν δείχνει να τρομάζει ιδιαίτερα και παρουσιάζεται βέβαιη πως Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ θα εγγυηθούν για την ασφάλεια των συνόρων της.

* Με πληροφορίες από Guardian και CNN

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ρωσία: Βομβάρδισαν την Οδησσό μετά τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας για τη βύθιση δεύτερου ρωσικού πλοίου

Vladimir Putin: Γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης στη Μόσχα χωρίς νέες απειλές για την Ουκρανία

Volodymyr Zelensky ο brand influencer; Το fleece του πωλήθηκε για 111.000 δολάρια