Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, οι εγκάρδιες συνομιλίες του με τον Biden και την Kamala Harris και η ομιλία του στο Κογκρέσο, μπορεί να αποθεώθηκαν στην Ελλάδα, αλλά στην Τουρκία έγιναν αποδεκτές με αρνητισμό και ενόχληση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε και το πάτημα να στείλει ηχηρό μήνυμα για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο από τους Τούρκους έχοντας την άφατη στήριξη της Αμερικής. Όμως οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι πιο πολύπλοκοι απ΄αυτό. Ο Erdogan έχει σχέδιο και τρόπο για να μπορέσει να κερδίσει κι αυτός πράγματα από τις ΗΠΑ, που ξέρουν καλά το παιχνίδι των υποσχέσεων και δε θα ήθελα να εμπλακούν με τα ελληνοτουρκικά.

Τις τελευταίες ημέρες Φινλανδία και Σουηδία προχωράνε την διαδικασία για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ. Όμως, πρόκειται για μια Συμμαχία που απαιτεί όλες τις ψήφους για να μπορέσει να ενσωματώσει νέα μέλη. Η Τουρκία παραμένει αρνητική και προς το παρόν παρακωλύει την προσχώρηση των δύο σκανδιναβικών χωρών. Αυτό δεν το κάνει ως μια πάγια θέση. Θέλει κάτι να διεκδικήσει για να προσφέρει ως αντάλλαγμα τη συναίνεσή της. Άλλωστε, μην ξεχνάμε, κι η Τουρκία έχει σχέσεις με τη Ρωσία που δεν τις έχει ακυρώσει σε αυτούς τους τρεις μήνες και δεν θέλει να προκαλέσει κάποια ανισορροπία.

Ένας από τους λόγους που η Τουρκία στέκεται αντίθετη στην είσοδο Φινλανδίας και Σουηδίας, είναι γιατί πιστεύει πως οι δύο χώρες στηρίζουν την κουρδική μειονότητα και δη τους «εξτρεμιστές». «Το ΝΑΤΟ είναι μια Συμμαχία Ασφάλειας και η Τουρκία δε θα συμφωνήσει στην διακινδύνευση αυτής της ασφάλειας», αναφέρουν στην Άγκυρα.

Αυτή η κατάσταση όμως αποτελεί την επιφάνεια. Υποδόρεια ο Erdogan επιχειρεί να κερδίσει πολιτικούς πόντους εντός συνόρων, σε μια περίοδο που η κατάρρευση της τουρκικής λίρας αύξησε την κριτική στο πρόσωπό του, αλλά ο πόλεμος και η διαμεσολάβηση της Τουρκίας έκαναν την κατάσταση να ξεχαστεί.

Γιατί η Ευρώπη φοβάται μια νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο;

Η Τουρκία θέλει να αρθεί το μπλόκο των ΗΠΑ

Η Τουρκία έχει έρθει σε διαπραγματεύσεις από μήνες πριν με τις ΗΠΑ για την εξαγορά μαχητικών αεροσκαφών και θέλει να ανταλλάξει τη συμφωνία της στο ΝΑΤΟ με καλύτερους όρους σε αυτή την εξαγορά και με μια ρητή δέσμευση της Αμερικής πως δεν θα εμπλακεί στα ελληνοτουρκικά. Παράλληλα, θέλει να περάσει προς τα έξω την εικόνα του πολιτικού που πολεμάει την τρομοκρατία. Όπως ο Putin δικαιολόγησε την εισβολή στο αφήγημα περί νεοναζισμού στην Ουκρανία, έτσι και ο Erdogan ακολουθεί τις τακτικές του δασκάλου του.

Με αυτή τη στάση του ο Erdogan ενδέχεται να προσπαθεί να δώσει λίγο χρόνο παραπάνω στη Ρωσία για να μετριάσει τη δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί. «Το τίμημα είναι άγνωστο προς το παρόν, αλλά ότι θα υπάρξει τέτοιο, είναι σίγουρο», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ, κ. Jaap de Hoop Scheffer.

Ο Erdogan είναι πάντως αρκετά έμπειρος σε τέτοιους ελιγμούς και στρατηγικές. Πίσω στο 2009 είχε ασκήσει βέτο στην ανάθεση της θέσης του επικεφαλής του ΝΑΤΟ στον Anders Fogh Rasmussen, μέχρι που υποσχέθηκαν στην Τουρκία να έχει δικό της εκπρόσωπο στη θέση του βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ και τότε ο Τούρκος Πρόεδρος συμφώνησε.

Ο Scheffer εξηγεί πως τούτη τη φορά ο Erdogan στοχεύει στο να αναδείξει εαυτόν ως τον πολέμιο του PKK, που ΗΠΑ και Ε.Ε. έχουν χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση, πριν από πολλά χρόνια όμως.

Το δεύτερο σκέλος στο σκεπτικό της Τουρκίας είναι πως με τη Φινλανδία και τη Σουηδία θα αλλάξουν τα δεδομένα και οι ισορροπίες στο ΝΑΤΟ, αφού πλέον θα υπάρχουν δύο νέες, πλήρως εξοπλισμένες δημοκρατίες. Η Φινλανδία έχει άρτια ναυτική δύναμη στη Βαλτική και παρουσία στον Αρκτικό Ωκεανό, εκεί όπου η Ρωσία επιδιώκει διαρκώς να κερδίσει περιοχές για εξόρυξη ορυκτών. Η Σουηδία από την άλλη είναι μια πανίσχυρη χώρα σε επίπεδο πολεμικής αεροπορίας.

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να δεχτούν τον βασικό όρο που θα θέσει ο Erdogan

Ως προς τα μαχητικά αεροσκάφη που θέλει να αγοράσει η Άγκυρα από τις ΗΠΑ, εδώ είναι περισσότεροι οι όροι της εξίσωσης. Η Τουρκία ήταν πάντοτε ένας αξιόπιστος πελάτης για την αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ, αγοράζοντας συχνά F-16. Μετά ήρθαν τα F-35 και συνεχίστηκε η άγαστη συνεργασία.

Το 2019 όμως η Τουρκία στράφηκε στη Ρωσία για να αγοράσει S-400 πυραυλικά συστήματα και αυτό αποτέλεσε λόγο για διπλωματική κρίση. Οι ΗΠΑ απέρριψαν την Τουρκία από την εξαγορά των F-35 και επέβαλαν κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της χώρας. Σε αυτή την τριετία η Τουρκία έχει φλερτάρει με την πιθανότητα να αγοράσει από τη Ρωσία τα αεροσκάφη ή ακόμα και να χτίσει τη δική της βιομηχανία.

Επομένως, ένα από τα αιτήματα της Τουρκίας θα είναι ο Biden να άρει το μπλόκο και να πουλήσει στον Erdogan F-16 νέας γενιάς που τα έχει ανάγκη η γείτονα. Από τις ΗΠΑ φαίνεται πως υπάρχει διάθεση και προετοιμασία για να πληρώσουν αυτό το τίμημα, ώστε να μπουν στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία με τη Σουηδία. Μάλιστα, την Τετάρτη έγινε μια συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken και του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlüt Çavuşoğlu.

«Κατανοώ τις ανησυχίες της Σουηδίας και της Φινλανδίας, αλλά και η Τουρκία έχει ανησυχίες για την ασφάλεια της που πρέπει να ικανοποιηθούν. Κι αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να συνεχίσουμε να συζητάμε με φίλους και συμμάχους, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ», δήλωσε ο Mevlüt Çavuşoğlu.

Αυτή η αίσθηση πως η Τουρκία επιθυμεί πάνω απ΄όλα να αγοράσει τα σκάφη από τις ΗΠΑ, έχει γίνει αντιληπτή και στο Ελσίνκι. «Η Φινλανδία έχει καλή σχέση με την Τουρκία και μοιραζόμαστε τον σκοπό της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Δε νομίζω πως οι διμερείς σχέσεις μας είναι το πρόβλημα. Πρόκειται μάλλον για θέματα της Τουρκίας με τις ΗΠΑ», δήλωσε Φινλανδός αξιωματούχος.

Από την Τουρκία πάντως φέρνουν συνεχώς στην κουβέντα τη στάση της Φινλανδίας ως προς τους Κούρδους και το PKK. Με τη Σουηδία είναι ακόμα πιο βαθύ το χάσμα, η απόσταση. «Υπάρχουν μεγαλύτερες προσδοκίες από τη Σουηδία. Η Στοκχόλμη έχει πιο χαλαρή στάση στις δραστηριότητες που η Τουρκία θεωρεί προϊόν εγκληματικής οργάνωσης, του PKK δηλαδή και των παραρτημάτων του. Η σουηδική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι άλλαξε τη στάση της», υποστήριξε στο Politico Τούρκος αξιωματούχος.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, δήλωσε σήμερα πως «είμαι αισιόδοξος ότι θα έρθουμε σε μια γρήγορη απόφαση να υποδεχτούμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία στην οικογένεια του ΝΑΤΟ. Όταν ένας σύμμαχος, ένας σημαντικός σύμμαχος όπως η Τουρκία, έχει αμφιβολίες για την ασφάλεια, ο μόνος τρόπος να το αντιμετωπίσουμε, είναι να κάτσουμε κάτω και να βρούμε ένα κοινό έδαφος». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι ηγέτες της Γερμανίας και της Ολλανδίας, ο Olaf Scholaz και ο Mark Rutte, στη συνάντησή τους στη Χάγη.

Πηγή: Politico

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr: 

Πόσο γρήγορα θα μπορούσαν Φινλανδία και Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ;

Ουγγαρία: Μπορεί η Ε.Ε να πείσει τον Viktor Orbán να απαγορεύσει το ρωσικό πετρέλαιο;

Ουκρανία: Δικάζεται ο πρώτος Ρώσος στρατιώτης για εγκλήματα πολέμου – Σκότωσε άμαχο πολίτη