Για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια η Εθνική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων θα συνέλθει σε συνεδρίαση για να συζητήσει δίχως ο κορωνοϊός να είναι το πρώτο θέμα. Το πιθανότερο είναι να μην συζητηθεί καν, αλλά να επικεντρωθούν αποκλειστικά και μόνο στην ευλογιά των πιθήκων που μέσα σε λίγα 24ωρα πήρε τη σκυτάλη από τη νέα μορφή ηπατίτιδας και βρίσκεται από διαρκή παρακολούθηση για τον τρόπο που εξελίσσεται.
Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ασθένεια που υπάρχει στην Αφρική εδώ και πολλές δεκαετίες και τα τελευταία 2 έχει παρουσιάσει περιόδους επιδημίας, οδηγώντας ακόμα και στον θάνατο, αλλά σε πολύ μικρούς αριθμούς. Στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες έχουν υπάρξει 67 κρούσματα, με την Ελλάδα να βρίσκει το πρώτο της μες στο Σαββατοκύριακο και να γίνεται η 10η ευρωπαϊκή χώρα με τουλάχιστον ένα κρούσμα.
Προς το παρόν όμως, τα δεδομένα δείχνουν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, η μετάδοση του ιού είναι πολύ χαμηλής κλίμακας και με πολύ περιορισμένους τρόπους, σε αντίθεση με τον Covid-19. Ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε σήμερα το πρωί στο MEGA πως η μετάδοση είναι εξαιρετικά απίθανη και συμβαίνει μόνο στην περίοδο που έχουν γίνει εμφανή τα συμπτώματα.
«Στην Αφρική ο συγκεκριμένος ιός ενδημεί. Έχει κάνει επιδημίες και τα τελευταία δύο χρόνια, με αρκετά κρούσματα και έναν μικρό αριθμό θανάτων, οπότε το περίεργο είναι ότι αυτός ο ιός δημιουργεί την πρώτη επιδημία και εκτός Αφρικής. Αυτό είναι που μας προβληματίζει και προσπαθούμε να το περιορίσουμε.
Χθες ανακοινώθηκαν άλλα 33 κρούσματα στην Βρετανία, δεν είναι φόβος για να δημιουργήσει μία κατάσταση πανδημίας. Είναι εξαιρετικά απίθανο να μεταδοθεί εάν για παράδειγμα κάθεσαι δίπλα με κάποιον, μεταδίδεται στην πολύ στενή επαφή, αναφέρονται ως μολυσματικά τα μεγάλα σταγονίδια από το στόμα, αλλά και πάλι όχι όπως τα βλέπαμε στον covid.
Ο ασθενής θα πρέπει να έχει εξανθήματα, και υπάρχει πιθανότητα να γίνει μετάδοση και κατά τη διάρκεια μίας σεξουαλικής επαφής γιατί μιλάμε για στενές επαφές. Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει αυτός ο ιός. Οι μελέτες από την Αφρική κάνουν λόγο για ασυπτωματική μετάδοση, η μετάδοση ωστόσο είναι εξαιρετικά απίθανη. Από την στιγμή που δεν έχουν εξανθήματα, δεν το μεταδίδουν. Η γνώση μας είναι εξαιρετικά περιορισμένη και δεν σχετίζεται με το ασυμπτωματικό του covid».
Ως προς την πιθανότητα εμβολίων, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως η μόνη σκέψη αφορά σε μια διαδικασία εμβολιασμού μόνον όσων έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και όχι κάποιον μαζικό εμβολιασμό σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες ή σε μεγάλο εύρος του πληθυσμού.
«Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κρούσματα του ιού, είμαστε απλά σε εγρήγορση. Εμβόλια υπάρχουν σαν στρατηγικά αποθέματα μέσω της Ε. Ε., δεν προβλέπεται εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού. Αυτό που ενδεχομένως να προβλεφθεί είναι να προσφερθεί ένα εμβόλιο στις στενές επαφές, και των γύρω επαφών , είναι το λεγόμενο ring vaccination, και αυτό εφαρμόζεται και στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Και ο ευρωπαϊκός οργανισμός ECDC προτείνει αυτή τη στρατηγική, συστήνοντας μάλιστα σε όσους νοσούν ή έχουν έρθει σε επαφή που να δικαιολογεί τη μετάδοση, να παραμένουν στο σπίτι για 21 ημέρες. Η ευλογιά των πιθήκων είναι δηλαδή απείρως πιο ακίνδυνη σε σχέση με τον κορωνοϊό, αλλά απαιτεί πολύ μεγάλο διάστημα κοινωνικής απομόνωσης.
Σε επίπεδο εμβολίων, καθώς τα εμβόλια πρώτης γενιάς που αντιμετώπισαν την ευλογιά πίσω στα 70s δεν υπάρχουν, έχουν αναπτυχθεί από τη Bavarian Nordic και έχουν εγκριθεί από Ε.Ε. και ΗΠΑ τα Imvanex, Jynneos και Imvamune για την ευλογιά των πιθήκων, ενώ αντιιικά φάρμακα είναι επίσης υπό κλινική δοκιμή.
Ως προς την μετάδοση, τα τελευταία 24ωρα έγινε πολύ έντονη η αναφορά στην σεξουαλική πράξη και δη σε αυτή μεταξύ ανδρών, θυμίζοντας τις σκοτεινές εποχές της αρχής του AIDS, όταν οι γκέι άντρες ήταν κοινωνικά στιγματισμένοι για την μετάδοση του ιού, τη στιγμή που πέθαιναν απ΄αυτό.
Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται κατά βάση μέσω της αναπνευστικής οδού
Ο Ηλίας Μόσιαλος έσπευσε να κάνει μια ανάρτηση όπου ζητάει να μην στιγματίζεται η ερωτική συνεύρεση οποιουδήποτε συνδυασμού, καθώς δεν είναι ένας τρόπος μετάδοσης, εφόσον η πράξη γίνεται με προφύλαξη.
«Ο ιός που προκαλεί την “ευλογιά των πιθήκων” είναι πολύ λιγότερο μεταδοτικός από τον κορωνοϊό. Αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι επί του παρόντος να μην στιγματίζουμε τους ασθενείς. Δεν μπορούμε να στιγματίζουμε ούτε την ερωτική συνεύρεση, ούτε την συνεύρεση μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου, γιατί η “ευλογιά των πιθήκων” δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος.
Δυστυχώς, ήταν ατυχής η αναφορά από δημόσια στόματα πως οι ασθενείς με ευλογιά στην πλειονότητά τους ήταν άντρες που συνευρίσκονται ερωτικά με άντρες. Ατυχής γιατί τα παιδάκια παλιότερα τα έστελναν οι μητέρες τους να κολλήσουν ανεμοβλογιά από τα γειτονόπουλα. Ατυχής γιατί θα μπορούσε να συμβεί και μεταξύ γυναικών που συνευρίσκονται ερωτικά με άντρες ή με γυναίκες. Οι νεότεροι ίσως να μην το γνωρίζουν, αλλά οι παλιότεροι σίγουρα ξέρουν πόσο στιγματίστηκαν οι γκέι άντρες με το AIDS. Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερις δεκαετίες από τότε όμως.
Με σχεδόν 100 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, ξεκίνησε – εύλογα για τους πιο ευάλωτους- η ανησυχία για νέους πιθανούς περιορισμούς λόγω μιας νόσου που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ταυτόχρονα, λόγω της πίεσης για άμεσες απαντήσεις, ξεκίνησαν και οι εξηγήσεις για την οδό της μετάδοσης. Ποια είναι αυτή; Ας τα πούμε απλά. Ο ιός μπορεί να μεταφερθεί μέσω της αναπνευστικής οδού (αυτά τα βαριά σταγονίδια που όμως δεν μεταφέρονται μακριά).
Ή μέσω της επαφής ενός υγιούς ανθρώπου με τις φουσκάλες ή τις πληγές ή τις εκδορές κάποιου συμπτωματικού ασθενούς. Ή ακόμα και χωρίς απευθείας επαφή με το δέρμα. Δηλαδή κάποιος κοντινός συγγενής ή φροντιστής, μπορεί να σκουπιστεί με την ίδια πετσέτα και να μολυνθεί. Κάποιος νοσηλευτής ή και υπάλληλος καθαρισμού ενός νοσοκομείου μπορεί να ακουμπήσει τα σεντόνια του ασθενούς, να μην απολυμανθεί και να μολυνθεί. Κάποιος ερωτικός σύντροφος μπορεί επίσης να ακουμπήσει τον άνθρωπό του και να μολυνθεί».
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr: