Θυμάσαι που ήσουν μικρός, είχες πάρει το Grand Theft Auto Vice City στο Playstation 2 και κυκλοφορούσες με τον Tommy Verceti και σκότωνες όποιον πεζό έβρισκες, έκλεβες αμάξια και πήγαινες και πείραζες τις εικονικές κοπέλες; Στην εποχή της εικονικής πραγματικότητας αυτό είναι ένα αδίκημα. Ή τουλάχιστον στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ώστε να καταστεί αξιόποινη πράξη η παρενόχληση οιασδήποτε μορφής στον εικονικό κόσμο και στο Metaverse.

H ομάδα SumOfUs που αποτελεί ασπίδα για τα δικαιώματα και την εταιρική ευθύνη, θέλει να ξεκινήσει ένας διάλογος με το Meta και να θεσπιστεί ένα πλαίσιο με βάση το οποίο θα λειτουργούν οι χρήστες και τα avatar τους.

Παρά το ότι υπάρχει το Horizon Worlds που παρέχει εργαλεία προστασίας για να έχει κάθε χρήστης θετική εμπειρία στην εικονική πραγματικότητα, πρόκειται για ένα σύμπαν άγνωστο και θα χρειαστεί μεγάλη βοήθεια για να ερευνάται κάθε πράξη και να τιμωρείται.

«Μετράει το ίδιο, έχει το ίδιο αποτέλεσμα σε χρήστες», λέει η Vicky Wyatt, επικεφαλής της καμπάνιας της SumOfUs στο podcast του BBC. Αιτία γι΄αυτή την αναφορά της ήταν η πρώτη καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση στο Metaverse. «Ένα κομμάτι των θυμάτων ήταν σε σοκ. Ένα μέρος τους σκέφτηκε “οκ, αυτό δεν είναι το σώμα μου, είναι ένα avatar”, αλλά ένα άλλο σκέφτηκε ότι είναι μια στιγμή που πρέπει να την καταγράψει για να βοηθήσει στην έρευνα».

Στο υλικό που έχει καταγραφεί, δύο αρσενικά avatars παρατηρούν και πλησιάζουν με περίερες διαθέσεις την εικονική γυναίκα και στη συνέχεια μοιράζονται ένα ποτήρι κρασί κάνοντας κάποια απρεπή σχόλια. Το ζήτημα με το Metaverse είναι πως όχι μόνο δεν υπάρχει ένα κανονιστικό πλαίσιο, αλλά επειδή πρόκειται για πολλά τρισδιάστατα περιβάλλοντα, είτε γνωστά παιχνίδια είτε εικονικοί κόσμο, είναι δύσκολο να ρυθμιστεί.

Πίσω στον Φεβρουάριο, κάποιες αναφορές για εικονικές επιθέσεις και ακατάλληλες συμπεριφορές είχαν οδηγήσει το Metaverse να εισάγε νέες δικλείδες ασφαλείας. Το εργαλείο Personal Boundary εμποδίζει τα avatars να προσεγγίσουν το ένα το άλλο σε απόσταση μικρότερη του 1.2 μέτρα όσοι δεν ανήκουν στη λίστα φίλων σου, άρα είναι αδύνατη πρακτικά η εικονική σωματική παρενόχληση. Αν κάποιος υπερβεί αυτό το όριο, το σύστημα αυτόματα τον παρεμποδίζει μέχρι να δοθεί συγκατάθεση.

Στην περίπτωση που εξέτασαν στο SumOfUs, δόθηκε εντολή στην ερευνήτρια να άρει αυτή τη δικλείδα για να δουν την συμπεριφορά των δύο αρσενικών. Ακολούθησαν ομοφοβικά ξεσπάσματα και εικονική ένοπλη βία. Από το γκρουπ προωθούν μια ατζέντα θεσμοθέτησης ανθρωπίνων δικαιώματων για τα avatars. «Δείτε όλα τα άσχημα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην πλατφόρμα σας και δεν μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε. Ας μην τα επαναλάβουμε και αντιγράψουμε στο Metaverse. Θέλουμε ένα καλύτερο πλάνο για το πως να αντιμετωπίσουμε online επιζήμιες συμπεριφορές».

Πηγή: BBC

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Πελώριος αστεροειδής θα περάσει κοντά από τη γη στις 27 Μαΐου – Θα την ξανά πλησιάσει το 2914

Καύσωνες: Νέο αρνητικό ρεκόρ σε Ινδία και Πακιστάν με 50° – Ολοένα και συχνότερο το φαινόμενο

Starliner: Το διαστημόπλοιο της Boeing προσγειώθηκε με επιτυχία για πρώτη φορά στον ISS