Είναι δυνατόν; Αυτά τα τόσο καλά παιδιά οι Έλληνες οδηγοί να δυσφημούνται έτσι ανά την Ευρώπη και τον κόσμο; Μέχρι και το CNN τους αποκαλεί τους χειρότερους οδηγούς στην Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα και τους πιο επικριτικούς προς τους άλλους Ευρωπαίους.

Σε μια έρευνα που διεξήχθη τον Μάρτιο σε δείγμα 12.400 Ευρωπαίων (περίπου 1.000 άτομα σε 12 χώρες) από την Ipsos για λογαριασμό της Vinci Autoroutes, εταιρείας που διαχειρίζεται τους αυτοκινητοδρόμους στη Γαλλία, τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου κολακευτικά για τους Έλληνες οδηγούς.

Η έρευνα ασχολήθηκε με τα οδηγικά στερεότυπα και στις περισσότερες των περιπτώσεων επαληθεύτηκαν. Για παράδειγμα, το 16% των Ιταλών οδηγών ανέφεραν οι Ιταλοί είναι ευγενικοί οδηγοί, ενώ το 14% των Γάλλων αναγνωρίζουν πως οι Γάλλοι είναι αρκετά αγχωμένοι στο τιμόνι. Οι Βρετανοί από την πλευρά τους απάντησαν σε ποσοστό 68% πως είναι προσεκτικοί στο δρόμο και λιγότερο από τους μισούς έχουν ηρεμία και διαύγεια. Οι Γερμανοί είναι λιγότερο επικριτικοί προς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, θεωρώντας πως μόνο το 30% των οδηγών στις άλλες χώρες είναι επιθετικοί και ακόμα λιγότεροι οι ανεύθυνοι.

Στην κορυφή των Mr. Judgemental είναι οι Έλληνες που σε ποσοστό 91% λένε τα χειρότερα για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Ίσως γιατί τους κρίνουν με τα δικά τους σταθμά που είναι τέρμα αντίθετα με τον ΚΟΚ. Αντίθετα, μόλις ένα 20% είχε να πει κάτι θετικό για τις άλλες εθνικότητες που συμμετείχαν στην έρευνα, με τους Βρετανούς να είναι οι πιο θετικοί προς τους άλλους σε ποσοστό 50%.

Πάντως, τα 1.000 άτομα που απάντησαν από την Ελλάδα δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να ομολογήσουν πως έχουν αντικοινωνικές συμπεριφορές όταν οδηγούν, με περίπου το 50% να κάνει λόγο για βρισιές, κορνάρισμα στον μπροστινό με επιθετική διάθεση, για διάθεση να βγουν από το όχημα και να τσακωθούν και για πορεία στο αντίθετο ρεύμα για προσπέραση.

Παράλληλα, στην κορυφή βρίσκονται οι Έλληνες οδηγοί και για τη χρήση κινητού, με το 77% να αναφέρουν πως κάνουν κλήσεις ενώ οδηγού και το 83% χρησιμοποιεί το κινητό για άλλες λειτουργίες. Η Ισπανία ήταν τελευταία στην έρευνα, με το 62% των συμμετεχόντων να ομολογούν ότι χρησιμοποιούν κινητό εν ώρα οδήγησης.

Οι Έλληνες δεν αφήσαμε πρωτιά για πρωτιά, αφού στην κορυφή ήταν τα ποσοστά μας και για την επικίνδυνη οδήγηση, με το 1/3 να δηλώνει πως οδηγεί επικίνδυνα είτε αυτό αφορά σε υπερβολική ταχύτητα, είτε στο να αγνοήσουν ένα κόκκινο φανάρι, είτε στο να μην χαμηλώσουν ταχύτητα σε δρόμους που γίνονται έργα και εννοείται πως δεν έχουν ασφαλή απόσταση από το μπροστινό όχημα.

Πηγή: CNN

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Κορωνοϊός: Ένας νέος δισεκατομμυριούχος κάθε 30 ώρες στη διάρκεια της πανδημίας

Κίνα: Το lockdown έχει φέρει υπερκαταναλωτισμό – Ποια είδη αγοράζουν περισσότερο;

Vladimir Putin: «Δόξα τω Θεώ που κάποιες εταιρείες έφυγαν από τη Ρωσία»