Περιεχόμενα
Η κουβέντα για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ είναι πολυετής, πολυδεκαετής και κάθε τρεις και λίγο θα υπάρχει ένα περιστατικό που θα της δίνει νέα ώθηση. Όταν αυτό το περιστατικό είναι σε ένα σχολείο και τα θύματα είναι 19 παιδιά, τότε η κινητοποίηση είναι ακόμα μεγαλύτερη. Ελάχιστα όμως αλλάζουν. Και ελάχιστα θα αλλάξουν. Αυτό γιατί η βιομηχανία αυτή και το χρήμα που αποφέρει σε συγκεκριμένους ηγέτες, εκπροσώπους και νομοθέτες, είναι τεράστια.
Οι ΗΠΑ είναι ένα από τα μόλις 3 κράτη στον κόσμο που επιτρέπουν την οπλοκατοχή δίχως άδεια. Τα άλλα δύο είναι η Κένυα και η Υεμένη, που βρίσκεται εδώ και χρόνια σε καθεστώς δικτατορίας. Σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη, ακόμα και σε χώρες της Μέσης Ανατολής για παράδειγμα, η αγορά όπλου δεν επιτρέπεται δίχως άδεια.
Στην Αμερική η κατάσταση είναι τέτοια, ώστε σύμφωνα με μετρήσεις του 2017, σε κάθε 100 πολίτες αντιστοιχούν 120.5 όπλα. Η απόσταση από τη δεύτερη Υεμένη είναι τεράστια, υπερδιπλάσια για την ακρίβεια, και από το Μαυροβούνιο που έρχεται τρίτο, τριπλάσια.
Κι αυτό το ποσοστό θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο αν η καταγραφή αφορούσε μόνο τους pro-gun, δηλαδή αυτούς που στηρίζουν την οπλοκατοχή και δη δίχως background check. Για να αντιληφθεί κανείς την απόσταση, οι ΗΠΑ είναι το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά κατέχουν το 45% των ιδιωτικής χρήσεως όπλων, σύμφωνα με έρευνα του 2018 από το Small Arms Survey.
Ειδικά από το Sandy Hook το 2012, τότε που πέθαναν 26 παιδιά και δάσκαλοι σε σχολείο στο Κονέκτικατ, έχουν γίνει 2.500 περιστατικά ένοπλης βίας. Στον 21ο αιώνα το ντιμπέιτ για την οπλοκατοχή έχει ανάψει για τα καλά και εμφανίζονται όλο και περισσότεροι που επιθυμούν την πλήρη ελευθερία σε αυτό το ζήτημα.
12 νεκρά παιδιά κάθε μέρα στις ΗΠΑ από όπλο
Κάτι τέτοιο έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο που οδηγεί σε πολλές αυτοκτονίες και φυσικά σε δολοφονίες. Οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί περισσότερο σε αυτά τα τελευταία 15 χρόνια και αφορούν σχεδόν όλες χρήση όπλου στο σπίτι. Από τα περιστατικά χρήσης όπλου, το 54% αφορά σε αυτοκτονία ή απόπειρα και το 46% σε δολοφονία.Είναι δε χαρακτηριστικό πως στις πολιτείες που έχουν πιο αυστηρούς νόμους για την οπλοκατοχή, είναι πολύ χαμηλά σε αριθμούς οι αυτοκτονίες και τα περιστατικά ένοπλης βίας. Εκεί που υπάρχει ελευθερία, όπως στο Τέξας, οι αριθμοί ανεβαίνουν. 9 στους 10 που αποπειρώνται να αυτοκτονήσουν στις ΗΠΑ, πεθαίνουν.
Στις ΗΠΑ πεθαίνουν κάθε μέρα 100 άνθρωποι από όπλα, ανάμεσα τους 12 παιδιά. Από το Sandy Hook μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί 950 περιστατικά χρήσης όπλου σε σχολείο, με τα 27 να αφορούν μόνο το 2022. Οι περισσότεροι θύτες είναι σε ηλικίες από 18-21, κάτι που σίγουρα έχει πολλά να πει σε σχέση και με το όριο ενηλικίωσης στις ΗΠΑ. Το 98% εξ αυτών είναι άντρες.
Τα νούμερα αυτά έρχονται σε αντιδιαστολή με την επιθυμία του 89% των Αμερικάνων, που θέλουν να γίνεται έλεγχος ψυχιάτρων σε όσους αγοράζουν όπλα και να μην πωλούνται σε πνευματικά ασταθείς. Εξίσου μεγάλο είναι και το ποσοστό όσων επιθυμούν να γίνεται ένας έλεγχος ιστορικού στις ιδιωτικές αγοραπωλησίες όπλων.
Το μότο τον Αμερικάνων που υποστηρίζουν την οπλοκατοχή, είναι πως πρέπει να έχουν το δικαίωμα να προστατεύουν τον εαυτό τους. Τα στοιχεία δείχνουν πως σε αυτά τα καταγεγραμμένα περιστατικά ένοπλης βίας από το Sandy Hook και μετά, λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων αφορούσε άμυνα.
Στις ΗΠΑ θεωρούν πως αν αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, τότε θα αυξηθούν οι δολοφονίες απ΄αυτούς που ούτως ή άλλως θα επιτίθεντο με το όπλο τους, γιατί θα γνωρίζουν πως θα είναι μικρότερος ο κίνδυνος να έχει κάποιος άλλος όπλο.
Το παρελθόν σε άλλες περιοχές όμως έχει δείξει πως αν μπει ένας αυστηρός έλεγχος στην οπλοκατοχή, τότε θα αλλάξουν όλα προς το καλύτερο. Στη Βρετανία για παράδειγμα, το 1987 ένας σκοπευτής σκότωσε 16 ανθρώπους. Τότε η Βρετανία απαγόρευσε τα ημιαυτομάτα. Το 1996, μετά από επίθεση με όπλο σε σχολείο, απαγόρευσε και την πλειοψηφία των όπλων. Σήμερα βρίσκεται χαμηλά στα ποσοστά δολοφονιών από όπλο.
Στην Αυστραλία, το 1996 έγινε ένα μακελειό που οδήγησε στο θάνατο 35 ανθρώπους, στην πόλη Πορτ Άρθουρ. Τότε η κυβέρνηση άλλαξε το πλαίσιο και η κατοχή όπλου δεν ήταν ένα έμφυτο δικαίωμα. Ο κάθε πολίτης που ήθελε να πάρει όπλο, έπρεπε να αποδείξει πως δεν είναι επικίνδυνος. Εδώ και 25 χρόνια, αν θες να αγοράσεις όπλο στην Αυστραλία, θα πρέπει να περιμένεις 28 ημέρες για να βγει η άδεια και μετά θα πρέπει να δώσεις έναν λόγο για να σου επικυρωθεί.
Από κει που 1 στους 3 είχε όπλο και συνέβαινε ένα περιστατικό κάθε 18 μήνες, τώρα η Αυστραλία έχει δει μόνο ένα περιστατικό δολοφονιών από όπλο σε 26 χρόνια, αυτό του 2018 που είχε 7 νεκρούς. Το ίδιο συνέβη και στα ποσοστά αυτοκτονίας και ανθρωποκτονιών. Κάτω από το 50% έπεσαν τα ποσοστά μετά τις αλλαγές.
Αξίζει δε να αναφερθεί ότι, όπως στις ΗΠΑ στυλώνουν τα πίσω πόδια οι Ρεπουμπλικάνοι, έτσι συνέβη και στην Αυστραλία. Ο τότε πρωθυπουργός John Howard κυκλοφορούσε με αλεξίσφαιρο γιλέκο φοβούμενος κοινωνική βία και αντίσταση. Τίποτα τέτοιο δε συνέβη τελικά.
Τα περιστατικά σε Καναδά-Γερμανία-Νέα Ζηλανδία-Νορβηγία που άλλαξαν πολλά
Αυτό που συνέβη στη Βρετανία και την Αυστραλία, δε συνέβη στον ίδιο βαθμό στον Καναδά (1989), τη Γερμανία (2002), τη Νέα Ζηλανδία (2019) και τη Νορβηγία (2021).
Στον Καναδά η δολοφονία 14 φοιτητριών οδήγησε σε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ 6 χρόνια μετά και το 2012 επί της ουσίας καταρρίφθηκαν. Στον Καναδά όμως διατηρούν ένα αυστηρό πλαίσιο στην οπλοκατοχή.
Στη Νορβηγία που έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά οπλοκατοχής στην Ευρώπη, οι επιθέσεις με όπλο είναι σχετικά χαμηλά. Αυτό γιατί υπάρχουν απαράβατοι κανόνες και δικλείδες ασφαλείας μέχρι την έκδοση της άδειας οπλοκατοχής. Κι εκεί βέβαια χρειάστηκαν 7 χρόνια από την επίθεση του Brejvik που σκότωσε 77 ανθρώπους για να απαγορεύσουν τα ημιαυτόματα και μόλις πέρσι τέθηκε σε ισχύ.
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Jacida Ardern, εξησούσε μόλις πριν 4 ημέρες στον Stephen Colbert, πως μετά το περιστατικό στο Christchurch τον Μάρτιο του 2019, με τους πυροβολισμούς σε τζαμί με 50 νεκρούς, ότι πήραν την απόφαση να εξαφανίσουν τα ημιαυτόματα πολυβόλα όπλα από την αγορά και περιοδικά σχετικά με στρατιωτικό εξοπλισμό.
Στη Γερμανία έπρεπε να υπάρχει το 2002 η δολοφονία 16 ανθρώπων από σκοπευτή, με την κυβέρνηση να ανεβάζει το ηλικιακό όριο στα 21 έτη για την οπλοκατοχή πολύ συγκεκριμένων όπλων, αντί για τα 18 έτη που ήταν. 7 χρόνια μετά, που συνέβη πάλι ένοπλη επίθεση, η νομοθεσία έδωσε το δικαίωμα στην αστυνομία να κάνει αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε όσους κατέχουν όπλο.
* Με πληροφορίες από New York Times και Vox
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Μακελειό στο Τέξας: Ερευνάται το γιατί δεν παρενέβη νωρίτερα η αστυνομία του Uvalde
Matthew McConaughey για το μακελειό στο Τέξας: «Αυτή είναι μια επιδημία που μπορούμε να ελέγξουμε»