Μεγάλη έξαρση στα κρούσματα ως προς την ευλογιά των πιθήκων εμφανίζεται στην Ευρώπη τα τελευταία 24ωρα, με τη Βρετανία να είναι το επίκεντρο, έχοντας καταγράψει μέσα σε λίγα 24ωρα 77 νέα κρούσματα. Αυτός ο αριθμός την καθιστά δεύτερη σε παγκόσμιο επίπεδο μετά τη Νότιο Αφρική. Συνολικά στην Ευρώπη τα κρούσματα είναι στα 577, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο, σε 10 χώρες για την ακρίβεια, είναι 437, με τον συνολικό αριθμό να είναι 1014 κρούσματα. Ένα εξ αυτών εντοπίστηκε και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, το κρούσματα είναι εισαγόμενο και αφορά σε άνδρα που είχε ταξιδέψει στην Πορτογαλία πριν λίγες ημέρες. Η χώρα της Ιβηρικής μετράει ήδη 191 κρούσματα σε άνδρες ηλικίας 19 ως 61 ετών και ο εν λόγω άνδρας μετέβη στο νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός με συμπτώματα που ταιριάζουν στην ευλογιά των πιθήκων. Οι γιατροί τον τοποθέτησαν σε απομονωμένο θάλαμο, όπου νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση.
Μετά την εξέταση του ασθενή, εστάλη δείγμα για έλεγχο στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων, το οποίο βγήκε θετικό. Έπειτα, το δείγμα εστάλη και στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων.
Παρόλο που η ευλογιά των πιθήκων είναι ένας ιός με χαμηλή μεταδότικότητα και πολύ συγκεκριμένους τρόπους μετάδοσης που απαιτούν έκθεση σε σωματικά υγρά του ασθενή, ο ΕΟΔΥ ιχνηλατεί τις επαφές του νοσούντα και συστήνει απομόνωση 21 ημερών, διάστημα στο οποίο ο ιός κάνει τον κύκλο του.
Πώς μεταδίδεται η ευλογιά των πιθήκων
Όπως έχει αναφερθεί στο παρελθόν από τον ΕΟΔΥ, ο κίνδυνος επιδημίας είναι χαμηλός, μιας και εκτός της χαμηλής μεταδοτικότητας, η νόσηση είναι ήπια και αυτοπεριοριζόμενη. Η μετάδοση μπορεί να συμβεί μόνο με στενή προσωπική επαφή, με έκθεση σε βιολογικά υγρά και ύστερα από επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα (π.χ. κλινοσκεπάσματα, είδη ρουχισμού/ιματισμού). Είναι αντιληπτό πως η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί είτε σε νοσηλευτικό προσωπικό μέσω του νοσούντα ή μέσω σεξουαλικής επαφής.
Η ευλογιά των πιθήκων εκδηλώνεται συνήθως με συμπτώματα όπως πυρετός, πονοκέφαλος, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ περιλαμβάνει και ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα στο κεφάλι ή το πρόσωπο που εμφανίζεται 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, που επεκτείνεται σταδιακά και στο υπόλοιπο σώμα, προκαλώντας έντονο πόνο και κνησμό.
Μετά από 15-30 ημέρες, η νόσος αυτοπεριορίζεται, ενώ από αντιικά φάρμακα που υπάρχουν στην αγορά, έχουν εγκριθεί και θεωρούνται αποτελεσματικά έναντι (και) της ευλογιάς των πιθήκων το tecovirimat (εγκεκριμένο για τη θεραπεία της ευλογιάς σε ενήλικες και παιδιά), το brincidofovir και το cidofovir. Και τα τρία πάντως χρησιμοποιούνται συμπτωματικά και υποστηρικτικά.
Η θνητότητα στην ευλογιά των πιθήκων είναι μηδενική στις χώρες εκτός Αφρικής μέχρι στιγμής, ενώ στην Αφρική κυμαίνεται μεταξύ 1-10%. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος παρουσιάζεται σε μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες και ανοσοκατασταλμένα άτομα. Γενικότερα, οργανισμοί που πάσχουν από άλλες νόσους, είναι πιο εκτεθειμένοι σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία αναμονής για προμήθεια εμβολίων για την κοινή ευλογιά μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού, ώστε να τα διαθέσει στο νοσηλευτικό προσωπικό που είναι και η μόνη πηγή μετάδοσης δεδομένου ότι έρχονται σε επαφή με βιολογικά υγρά και κλινοσκεπάσματα ασθενών.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Ευλογιά των πιθήκων: Εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη – Ποια τα συμπτώματα της ασθένειας