Από τη μετάλλαξη Όμικρον 5 στην ευλογιά των πιθήκων, μετά στις ανησυχίες της Βρετανίας για κρούσματα πολιομυελίτιδας και τώρα ο ιός Langya. Το να είσαι ιολόγος/λοιμωξιολόγος είναι το πιο καυτό επάγγελμα του παρόντος και του μέλλοντος αφού κάθε μήνα κάτι νέο θα εμφανιστεί που θα έχει την ταμπέλα του ψιλοανησυχητικού και θα έχει potential ως και να εξελιχθεί σε πανδημία.
Ο ιός Langya, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν θεωρείται ιός που μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημικός, αλλά δείχνει την ευκολία με την οποία μεταδίδονται πλέον οι ιοί από τα ζώα στους ανθρώπους. Τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχουν μολυνθεί απ΄αυτόν στην Κίνα σύμφωνα με μια ομάδα επιστημόνων που πιστεύουν ότι ο ιός εξαπλώθηκε στην κοινότητα από άμεση ή έμμεση επαφή με μέγαιρες, κάτι μικρά θηλαστικά που είναι πιο cute απ΄αυτό που υποδηλώνει το όνομά τους.
Ο Langya έχει εντοπιστεί σε ανθρώπους που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία στη Σαντόνγκ και στη Χενάν, κινεζικές επαρχίες, με υψηλό πυρετό, από το 2018 ως το 2021, χωρίς όμως να υπάρξει κάποιος θάνατος.
«Υποτιμάμε σε πολύ μεγάλο βαθμό τον αριθμό αυτών των ζωονοσογόνων περιπτώσεων και αυτός ο ιός είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο καθηγητής στη σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, Leo Poon στο CNN.
Η πρώτη επιστημονική έρευνα για τον Langya έγινε από μια ομάδα Κινέζων και διεθνών ερευνητών και δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο Journal Of Medicine της Νέας Αγγλίας στην Αμερική, λαμβάνοντας παγκόσμια προσοχή υπό τον αέναο φόβο της διασποράς του κορωνοϊού και της συσχέτισης του με άλλους ιούς που μόνοι τους δεν είναι επικίνδυνοι, αλλά σε οργανισμούς προσβεβλημένους από Covid-19, μπορεί να γίνουν τέτοιοι.
Αυτό που απορρέει από την έρευνα δεν είναι κάποιος τρόμος για το άμεσο μέλλον, αλλά ένα καμπανάκι για την ανθρωπότητα εν γένει και την ευκολία μετάδοσης ιών από τα ζώα. Αυτό σημαίνει πως η ανθρωπότητα θα πρέπει να διασφαλίσει τις γέφυρες επαφής της με τα ζώα, με πρώτη και κύρια την διατροφική αλυσίδα. Και, εξυπακούεται, θα πρέπει να υπάρχει άγρυπνη παρατήρηση και έλεγχος σε παγκόσμιο επίπεδο για τον παραμικρό ιό και βακτήριο που εντοπίζεται.
Τον Langya τον ανίχνευσαν οι επιστήμονες πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2018 στην πόλη Κινγκντάο, στην επαρχία Σαντόνγκ, όπου μια 53χρονη αγρότισσα είχε προσβληθεί και κατέληξε σε νοσοκομείο για θεραπεία έχοντας συμπτώματα πυρετού, πονοκεφάλου, βήχα και ναυτίας.
Η γυναίκα αυτή εξετάστηκε σε τρία διαγνωστικά κέντρα και ήταν ο ασθενής μηδέν για έναν ιό που οι επιστήμονες συναντούσαν για πρώτη φορά και είχε συγγενική σχέση με τους ιούς Hendra και Nipah, παθογόνοι μικροοργανισμοί με υψηλά επίπεδα θνησιμότητας, που όμως δεν είναι εύκολη η μετάδοση τους από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Για τους επόμενους 32 μήνες οι επιστήμονες ανίχνευσαν συνολικά 35 περιπτώσεις με ίδια ή και διαφορετικά συμπτώματα, με τους 9 εξ αυτών να έχουν μολυνθεί ταυτόχρονα κι από την κοινή γρίπη, κάτι που δεν έκανε εφικτό να εξακριβωθεί ποιος ιός ευθυνόταν για τα συμπτώματα τους.
Κάποιοι είχαν πνευμονία, άλλοι θρομβοκυτταροπενία, αλλά κατά βάση δεν υπήρχε η σοβαρότητα που έχουν τα συμπτώματα στους δύο συγγενείς ιούς και δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος και καμία περίπτωση με ανάγκη για μηχανική υποστήριξη.
Από τις έρευνες που έκαναν στο background των ασθενών, στη σχέση τους με την αγροτική ζωή και στις επαφές τους με ζώα, οι ερευνητές βρήκαν πως ίσως ο ιός να επεκτάθηκε και να εξαπλώθηκε σε τόσο μεγάλες αποστάσεις στην Κίνα, από κατσίκες και σκυλιά που είχαν προσβληθεί. Η αποκάλυψη όμως ήρθε όταν πήραν δείγμα από δύο είδη μέγαιρας. Εκεί εντοπίστηκαν 71 μολύνσεις και οι επιστήμονες κατέληξαν πως ο ιός βρίσκεται στο φυσικό του περιβάλλον εντός των οργανισμών αυτών των μικρών θηλαστικών.
Ακόμα όμως δεν έχει βρεθεί το μονοπάτι της μετάδοσης προς τον άνθρωπο. Οι επιστήμονες όμως έχουν αναπτύξει θεωρίες που μπορούν να αποδειχτούν με τα πιο απλά πειράματα και εξηγούνται από το ότι πια ο άνθρωπος εξαπλώνεται παντού στην αναζήτηση νέων εδαφών κατοίκησης, εξέρευσης πόρων και εισβάλλει σε φυσικά περιβάλλοντα, κάτι που αναμένεται να αυξηθεί όσο ο πληθυσμός, ειδικά στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, μεγαλώνει με τόσο ραγδαίο τρόπο. Είναι χαρακτηριστικό πως το 70% των μεταδοτικών ασθενειών που έχουν προσβάλει τον άνθρωπο, προέρχονται από τα ζώα.
Οι επιστήμονες εκτιμούν πως ο Langya είναι πιθανό να έχει ήδη ταξιδέψει σε αρκετές χώρες εκτός της Κίνας και γι΄αυτό ζητούν να υπάρξει συνεννόηση μέσω του ΠΟΥ για την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως, ώστε να προετοιμαστούν για την αντιμετώπιση ξεσπασμάτων διασποράς.
Και τα δύο βασικά ερωτήματα, δηλαδή το πόσο εύκολα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και με τι ζημιά, δεν έχουν απαντηθεί στο 100%…
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Financial Times: Η Ε.E θα βάλει τέλος στον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας μετά από 12 χρόνια