Είναι το 2013. Ο Nelson Mandela έχει αφήσει την τελευταία του πνοή μετά από σχεδόν 10 δεκαετίες ζωής και 7 δεκαετίες αγώνα για την κατάργηση του διαχωρισμού των μαύρων από τους λευκούς στη Νότιο Αφρική, του περίφημου Απαρτχάιντ. Στην κηδεία δίνουν το παρών ο Barrack Obama, ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron και η Δανή πρωθυπουργός Helle Thorning-Schmidt. Μια σέλφι που βγάζουν οι τρεις τους χαμογελαστοί, αλλά και τα γελάκια της Δανής με τον Obama, προκαλούν παγκόσμιο σάλο. 9 χρόνια μετά, η Sanna Marin, μια άλλη Σκανδιναβή ηγέτιδα, απασχολεί τα μέσα για το ότι…διασκεδάζει και πίνει ποτό!
Είναι ούτως ή άλλως μια πολύ νεκρή περίοδος στα ελληνικά μίντια, υποθέτουμε και σε πολλά ξένα, οπότε τα βίντεο της Sanna Marin που πίνει, χορεύει και έχει ένα ενσταντανέ με έναν Φινλανδό τραγουδιστή σε ένα πάρτυ που έγινε την 7η Αυγούστου, αποτέλεσαν μια εύκολη λεία, βούτυρο στο ψωμί τους.
Ήδη στο Twitter η Marin είναι τρίτη στα ελληνικά trends, όπου το γενικότερο κλίμα είναι πως δεν αφορά κανέναν τι κάνει εκτός πολιτικής, αν αυτό δεν κοντράρεται με τον πολιτικό της βίο, όπως οι μαζώξεις 30 ατόμων σε σπίτια στην Ικαρία εν μέσω σκληρής καραντίνας.
A new video of Prime Minister Sanna Marin’s “party scandal” appeared in Finland today.
Seiska writes that Marin, who is married and has been in that relationship for 18 years, was seen in many questionable situations.
Iltalehti has a sound expert confirming “flour-gang”. pic.twitter.com/Nj5A71R8Rd
— Visegrád 24 (@visegrad24) August 19, 2022
Τότε, το 2013, τα διεθνή μίντια είχαν οργιάσει πως η Schmidt φλέρταρε επικίνδυνα με τον Obama και μάλιστα είχαν μεταφέρει και ένα κλίμα κρεβατομουρμούρας, αν όχι μεγάλης κρίσης στον γάμο των Obama. Τότε τα δημοσιεύματα ήθελαν τη Michelle να ζητάει από τον Barrack να βγει και να δώσει δημόσια εξηγήσεις και να ζητήσει συγγνώμη για την στάση του που εξέθεσε την ίδια σε σχολιασμό γειτονιάς.
Το πρώτο βίντεο βάζει πρόβλημα και στον γάμο της Sanna Marin με τον Marcus Raikonnen. Οι δυο τους παντρεύτηκαν το 2020, έχουν μαζί μια κόρη και σίγουρα αυτό το βίντεο δεν θα αρέσει ως εικόνα σε εκείνον. Ή μήπως είμαστε πολύ υπερβολικοί;
Αν κάτι εξάγεται ως συμπέρασμα από τις δύο περιπτώσεις, είναι πως στη Σκανδιναβία έχουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά και όταν εμείς εδώ μιλάμε για σκάνδαλο με τη Sanna Marin, στο Ελσίνκι με το ζόρι θα λένε για ένα κουτσομπολιό παροδικό που θα περάσει και θα καταλήξει η κουβέντα και πάλι στο πολιτικό έργο της 36χρονης πρωθυπουργού.
Μόνο και μόνο από το ότι μιλάμε για δύο χώρες που ανάγκασαν τον υπόλοιπο πλανήτη να σχολιάζει επαινετικά την ηγεσία τους για το φύλο και την ηλικία τους, ενώ ο ίδιος ο λαός δεν παίζει να ασχολήθηκε καν με τέτοια ζητήματα, δείχνει πόση διαφορά αντίληψης έχουμε οι νότιοι με τους βόρειους. Δεν το βλέπουμε φυσικά τώρα ή μόνο σε αυτό το ζήτημα. Είναι μάλλον το πιο ήσσονος μεγέθους σημείο, αλλά αρκετά ενδεικτικό.
Μπορεί δηλαδή αυτό που στο δικό μας στερεοτυπικό μυαλό να μοιάζει με φλερτ της πρωθυπουργού και με ερωτικό κάλεσμα, να είναι μια απλή διασκέδαση με έναν φίλο, που ο ίδιος της ο άντρας να μην το θεωρήσει κάτι άξιο συζήτησης.
Πάντως, οφείλει κανείς να αναγνωρίσει στη Marin ότι στο εσωτερικό της Φινλανδίας αντιμετωπίζει με αμεσότητα το ζήτημα, έχοντας κάνει τεστ ναρκωτικών για να αποδείξει πως δεν έκανε χρήση. Δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλο της όπως έχει συμβεί κατ΄επανάληψη στης Μεσογείου τα μέρη και στα δικά μας εσχάτως με τα Predator και είπε και κάτι που το αγνοούμε ή δεν του δίνουμε σημασία: η εν αγνοία παρακολούθηση ενός κινητού, δεν απέχει πολύ από την βιντεοσκόπηση της δίχως τη σύμφωνη γνώμη της.
Δεν υπάρχει απόσταση ανάμεσα στο revenge porn για παράδειγμα και στα βίντεο που δείχνουν τη Marin να διασκεδάζει και να πίνει ποτό. Και δεν έχει καμία πολιτική προέκταση για να δικαιολογηθεί, ούτε είναι στο πλαίσιο μιας κάποιας διαφάνειας.
Ο David Eggers γράφει στο best seller του Ο Κύκλος ότι κάποια στιγμή θα μπαίνουν κάμερες στα γραφεία των πολιτικών και κάθε πολίτης θα έχει πρόσβαση στην κάμερα για να βλέπει τις συναλλαγές και συνομιλίες τους. Αυτό που συνέβη με τη Sanna Marin, κάτι τέτοιο μας θυμίζει.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Γιατί η επιτυχία της Ντρισμπιώτη να χρησιμοποιείται για να μειώσει τους influencers;
Μήπως η ανάγκη μας για «εθνική υπερηφάνεια», οδηγεί στην κατάθλιψη τον κάθε Καραλή;