Η υπόθεση των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ που απασχόλησε την κοινή γνώμη, αλλά άφησε ανεπηρέαστη την κοινή γνώμη σε επίπεδο πρόθεσης ψήφου, όπως έδειξε η πρόσφατη δημοσκόπηση, φαίνεται πως αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων και διεργασιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το Politico.eu.

Όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα, υπάρχουν Ευρωβουλευτές από την Ολλανδία κυρίως, που κάνουν λόγο για σκάνδαλο και για πρόβλημα που πάει κόντρα στους κανονισμούς της Ένωσης και επικρίνει μάλιστα την Κομισιόν για την ισχνή της αντίδραση.

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν διατεθειμένος να συνεργαστεί με τις Βρυξέλλες, αλλά είχε ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για εθνικό ζήτημα που δεν επιτρέπει την παρέμβαση της Ε.Ε.», αναφέρει το άρθρο.

Ο εκπρόσωπος των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, Ιωάννης Βραϊλάς, είχε κάνει λόγο για αμφιλεγόμενο ζήτημα ως προς τις ενστάσεις που υψώνονται από τις Βρυξέλλες και είχε εγκαλέσει την Κομισιόν πως επηρεάζεται από αναφορές του όχι και τόσο αξιόπιστου και αντικειμενικού Τύπου σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας και δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρέμβει.

Αυτή η τοποθέτηση του Βραϊλά με την επιστολή του, χρησιμοποιήθηκε στις 24 Αυγούστου από την Ολλανδή Ευρωβουλευτή Sophie in ‘t Veld, η οποία αντέκρουσε τα λεγόμενα του και τόνισε πως «αυτό το σκάνδαλο παρακολούθησης, είναι απόλυτα στη δικαιοδοσία της Ε.Ε.». Η Sophie in ‘t Veld υποστήριξε πως η υπόθεση μπορεί να προκαλέσει διφορούμενες ερμηνείες στους νόμους της Ένωσης, όπως η Γενική Αρχή Προστασίας Δεδομένων, που αποτελεί μια από τις ναυαρχίδες σεβασμού της ιδιωτικής ζωής για την Ε.Ε.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Christian Wigand, απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο θεσμός είναι ικανοποιημένος από την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, αποδέχτηκε πως πρόκειται για ζήτημα αποκλειστικής δικαιοδοσίας της Ελλάδας, αλλά συνωμότησε πως η Αθήνα «πρέπει να σεβαστεί τον νόμο της Ε.Ε. και τον συγκεκριμένο νόμο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιοσύνης.

Παραλάβαμε την απάντηση των ελληνικών αρχών και την εξετάζουμε. Η Κομισιόν συλλέγει πληροφορίες σχετικά με την χρήση κακόβουλων λογισμικών όπως τα Pegasus και Predator και την πιθανή σύγκρουση ανάμεσα στους κανόνες προστασίας δεδομένων της Ε.Ε. και στο πλαίσιο της εθνικής ασφάλειας. Πάνω σε αυτό θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά το ζήτημα».

Αυτή η υπόθεση παρακολούθησης και η χρήση του Predator από την ΕΥΠ, έρχεται σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να αντιμετωπίσει αρκετές τέτοιες υποθέσεις. Στην Πολωνία, την Ουγγαρία και την Ισπανία είναι το σύστημα Pegasus που φέρεται να έχει χρησιμοποιηθεί για παρακολούθηση.

Όλα αυτά τα ζητήματα φέρνουν στο προσκήνιο ένα ερώτημα του οποίου η απάντηση δεν μπορεί να είναι απόλυτη: πώς μπορεί η Ε.Ε. να αποτρέψει εθνικές υπηρεσίες ασφαλείας από το να παραβιάζουν τα βασικά δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών χωρίς να παραβιάζουν την αυτονομία των κυβερνήσεων; Το βέβαιο είναι πως τόσο οι τρεις χώρες όσο και η Ελλάδα, θα δεχτούν πίεση στο επόμενο διάστημα.

Στο παρελθόν δεν έχει υπάρξει περίπτωση που κυβέρνηση να υπέκυψε στις πιέσεις της Ε.Ε., όμως οι Ευρωπαίοι νομοθέτες εγείρουν αμφιβολίες για τα προγράμματα παρακολούθησης που στοχεύουν πολιτικούς αντιπάλους.

Η Βελγίδα Saskia Bricmont, από το Κόμμα των Πράσινων, που είναι μέλος της επιτροπής έρευνας για παρακολουθήσεις του Ευρωκοινοβουλίου, δήλωσε πως η Ελλάδα χρησιμοποιεί τα ίδια εργαλεία με Πολωνία, Ουγγαρία και Ισπανία, «επιχειρώντας να κρύψει την υπόθεση κάτω από το χαλάκι, με το επιχείρημα της εθνικής ασφάλειας. Αυτό για μένα είναι απαράδεκτο γιατί η δημοκρατία και η κυριαρχία του νόμου είναι υπό αμφισβήτηση».

Ο Ισπανός Jordi Solé, επίσης από τους Πράσινους, ανέφερε πως τα σκάνδαλα κατασκοπείας δεν είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας, αλλά ζήτημα δικαιώματων, με αιρετούς πολιτικούς να στοχεύονται για τις θέσεις τους. «Αυτό χρειάζεται μια πιο σκληρή αντίδραση απ΄όλους όσοι είναι στην Κομισιόν».

«Αν δεν υπάρχουν ξεκάθαρα νομικά όρια, τα κράτη-μέλη μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν με επιχείρημα την εθνική ασφάλεια, το οποίο αλλάζει δραστικά από τη μια χώρα στην άλλη. Δεν είναι όμως εθνική υπόθεση, αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα», δήλωσε στο Politico μέλος του Ευρωκοινοβουλίου που δεν θέλησε να τοποθετηθεί επώνυμα.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ του ζητά αλλαγές στον εκλογικό νόμο

Φιλάκια και αντίο στα ζεστά ντους και τα φώτα στους δρόμους – Οι περικοπές στην ενέργεια που αλλάζουν την Ευρώπη

Donald Trump: Ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του κρυφές πληροφορίες για την ερωτική ζωή του Macron