Τι κι αν ο Πρίγκιπας Φίλιππος είχε τόσο ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα και δη με την Κέρκυρα…Τι κι αν ο, πλέον, Βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ είχε εκφράσει πολλάκις την αγάπη του προς την Ελλάδα…Η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν βρήκε ούτε μέρα σε αυτά τα 70 χρόνια παρουσίας της στον θρόνο για να επισκεφτεί τη χώρα μας, παρόλο που σε αυτές τις 7 δεκαετίες βασιλείας της, ταξίδεψε σε σχεδόν 200 χώρες. Η μία και μοναδική παρουσία της στην Ελλάδα σημειώθηκε δύο χρόνια πριν πεθάνει ο πατέρας της και στεφθεί Βασίλισσα.
Ήταν στις αρχές του Δεκεμβρίου του 1950, έναν χρόνο μετά τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου, όταν η 24χρονη τότε Ελισάβετ, νιόπαντρη με τον Φίλιππο που στη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας είχε περάσει κι από την Ελλάδα, κατέφτασε στην Ελλάδα μαζί με τα παιδιά και τον άντρα της, για να συνευρεθούν με τον Βασιλιά Παύλο και τη Φρειδερίκη, κατόπιν προσκλήσεως τους.
Ο Φίλιππος, τότε Δούκας του Εδιμβούργου, έφυγε από τη Μάλτα όπου υπηρετούσε στο πολεμικό ναυτικό, και σάλπαραν μαζί με πολεμικό σκάφος από τη Βαλέτα με τελικό προορισμό το Φάληρο. Σε μια προκυμαία τους περίμενε το βασιλικό ζεύγος και υποδέχτηκε το βρετανικό πριγκιπικό ζεύγος της Βρετανίας με τιμές.
Είχε στηθεί ολόκληρη εκδήλωση την 6η Δεκεμβρίου του 1950, με πλήθος φιλομοναρχικών φρονημάτων κόσμου να βρίσκεται στο σημείο για να υποδεχτεί και να επευφημήσει τη διάδοχο της Αυτοκρατορίας των Πέντε Ηπείρων και Επτά Θαλασσών.
Καθώς τότε είχαν εκδιωχθεί οι κομμουνιστές, ηττημένοι στον Εμφύλιο, δεν ήταν δύσκολο να περιοριστούν οι αποδοκιμασίες και να υπάρξουν μονάχα επευφημίες κατά την άφιξή τους. Από το Φάληρο, η Ελισάβετ και ο Φίλιππος μπήκαν σε μια λιμουζίνα και πήγαν στα θερινά ανάκτορα στο Τατόι, ακολουθούμενοι από ένα μπουλούκι Άγγλων δημοσιογράφων και ένα ακόμα μεγαλύτερο με άνδρες της Scotland Yard να τους ακολουθούν κατά πόδας. Η διαμονή τους είχε διάρκεια μιας εβδομάδας.
Σε αυτό το διάστημα, περιπλανήθηκαν στην Αθήνα με συνοδεία έφιππων αξιωματικών, με τον Φίλιππο να επιστρατεύει τα ελληνικά που είχε μάθει από τα χρόνια που έζησε στο Μον Ρεπό στην Κέρκυρα, όταν είχε έρθει βρέφος από τη Μικρά Ασία με τους γονείς του. Άλλωστε, ήταν και πρώτος ξάδελφος του τότε βασιλιά των Ελλήνων Παύλο και φυσικά μέλος της δυναστείας Σλέσβιχ – Χολστάιν – Σόντερμπουργκ – Γλίξμπουργκ.
Στις επισκέψεις τους συμπεριλήφθηκε η Βουλή, το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όπου κατέθεσαν στεφάνι και φυσικά η Ακρόπολη, με τον αστικό μύθο να θέλει τους πρίγκιπες της Βρετανίας να συγκινούνται βαθύτατα όταν επισκέφθηκαν το εκκλησάκι του Αγίου Φιλίππου στον λόφο της Δεξαμενής στην Νίκαια, το οποίο είχε ανεγερθεί προς τιμήν τους μετά τον αρραβώνα τους.
Βασίλισσα Ελισάβετ: Τι προβλέπει το πρωτόκολλο για την ταφή της
Μάλιστα, ήταν τέτοια η φιλοβασιλική κουλτούρα τότε, ώστε ο δήμαρχος της Νίκαιας Κ. Παναγιωτόπουλος τους χάρισε δίχως έγκριση δύο αρχαία σκεύη που είχαν βρεθεί κατά τις ανασκαφές του χώρου, πριν ανεγερθεί ο ναός.
Στα…πεσκέσια που τους δόθηκαν τότε, ήταν και μια σπάνια βυζαντινή εικόνα του Αγίου Φιλίππου που τους έδωσε ο τότε υπηρεσιακός δήμαρχος Αθηναίων Αντώνης Ραγκούσης σε μια τελετή που έγινε παρουσία του ενάρετου Αρχιεπίσκοπου Αθηνών Σπυρίδωνα και πολλών πρέσβεων.
Μετά το πέρας των εκδηλώσεων τιμής, Ελισάβετ και Φίλιππος έκαναν κρουαζιέρα με την Κρεολή, την περίφημη τρικάταρτη θαλαμηγό από έβενο μήκους 55 μέτρων, ιδιοκτησίας Σταύρου Νιάρχου και όταν ολοκλήρωσαν τη διαμονή τους, γύρισαν στο Λονδίνο. Το 1952 η Ελισάβετ ανέλαβε τον θρόνο, το 1953 στέφθηκε επίσημα Βασίλισσα και από τότε δεν πάτησε ξανά πόδι στην Ελλάδα.
Σε αυτά τα 70 χρόνια φαίνεται πως υπήρξαν αρκετοί λόγοι που συνέβαλλαν σε αυτό. Πρώτα, ήταν η ταραγμένη περίοδος στην Κύπρο και οι δολοφονίες των Καραολή και Δημητρίου, για τους οποίους είχε ζητηθεί από την Βασίλισσα Ελισάβετ να τους δώσει χάρη για να φυλακιστούν κι όχι να εκτελεστούν. Εν τέλει, δεν παρενέβη.
Μετά, ήρθε η Δικτατορία των Συνταγματαρχών, στη συνέχεια η κατάργηση της βασιλείας που φήμες λένε πως πίκρανε πολύ την Ελισάβετ και μετά ήρθε η ταραχώδης δεκαετία του ’90, με τα διαζύγια, την κόντρα με την Νταϊάνα, το δυστύχημα και από τότε δεν παρουσιάστηκε άλλη ευκαιρία για μια Ελισάβετ που είχε αρχίσει ούτως ή άλλως να περιορίζει τα ταξίδια της μόνο σε βρετανικές αποικίες.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
OHE: 5 χρόνια πίσω έχει πάει η ανάπτυξη του πλανήτη λόγω των πολλαπλών κρίσεων
Υπερβολικά αισιόδοξος ο Donald Trump: «Όλος ο κόσμος θέλει να είμαι υποψήφιος το 2024»
Είναι καλά ο Putin; Αποκοιμήθηκε σε συνεδρίαση, οργιάζουν οι φήμες για την υγεία του