Δίχως υπερβολικούς μελοδραματισμούς, με διάθεση να τιμήσει την απώλεια της μητέρας του, αλλά όχι να το μετατρέψει σε σόου, ο Βασιλιάς, πλέον, Κάρολος αποχαιρέτησε τη Βασίλισσα Ελισάβετ και έστειλε ένα μήνυμα ενότητας στο βρετανικό έθνος, δεσμευόμενος να υπηρετεί τους πάντες με αφοσίωση και αγάπη.

«Σε όλη τη ζωή της, η Αυτού Μεγαλειότητα, η Βασίλισσα, η αγαπημένη μου μητέρα, ήταν μια έμπνευση και παράδειγμα για μένα και όλη την οικογένεια και της οφείλουμε το πιο καλόκαρδο χρέος που μπορεί να οφείλει μια οικογένεια στη μητέρα της. Όπως έκανε η Βασίλισσα με τόση ανιδιοτελή αφοσίωση, ορκίζομαι πως θα διατηρώ τις αρχές του συντάγματος στην καρδιά του έθνους μας στο εναπομείναν διάστημα που μου επιφυλάσσει ο Θεός.

Όποιο κι αν είναι το background σας, θα σας υπηρετώ με αγάπη και αφοσίωση και ακεραιότητα. Η ζωή μου αλλάζει, καθώς έχω νέες ευθύνες. Δε θα μου είναι πια τόσο εύκολο να δοθώ σε όλες αυτές τις φιλανθρωπίες που έκανα και αγάπησα. Δε θα μπορώ να αφοσιωθώ στις παραδόσεις και τις ευθύνες της μοναδικής ιστορίας μας.

Αλλά ξέρω πως αυτή η σημαντική δουλειά θα συνεχιστεί από άλλους. Είναι μια περίοδος αλλαγών και για την οικογένεια μου. Έρχομαι στο πλάι της αγαπημένης μου γυναίκας, της Καμίλα, της βασίλισσας μου, που θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του νέου της ρόλου. Βασίζομαι σε αυτήν.

Ως διάδοχός μου, ο Ουίλιαμ παίρνει τον σκωτσέζικο τίτλο που σήμαινε τόσα για μένα. Με διαδέχεται στις ευθύνες μαζί με τη Δούκισσα του Κόρνγουολ. Σήμερα, τον ανακηρύσσω Πρίγκιπα της Ουαλίας, έναν τίτλο που τον υπηρέτησα με τόση αγάπη στη ζωή μου. Με την Κάθριν στο πλάι του, ο νέος Πρίγκιπας και Πριγκίπισσα της Ουαλίας, είμαι βέβαιος γι΄αυτό, θα συνεχίσουν να εμπνέουν και να ηγούνται των εθνικών μας συζητήσεων και να συμβάλλουν για να ενωθούν όλοι στο κέντρο, όπου η ζωτική βοήθεια δίδεται.

Εκφράζω την αγάπη μου στον Χάρι και τη Μέγκαν καθώς συνεχίζουν να χτίζουν τη ζωή τους στην άλλη μεριά του ωκεανού.

Προς την καλή μου μητέρα, καθώς κάνεις αυτό το τελευταίο σου ταξίδι για να συναντήσεις τον μπαμπά μας, θέλω να σου πω το εξής: σε ευχαριστώ. Σε ευχαριστώ για την αγάπη και την αφοσίωσή σου στην οικογένεια μας και στην οικογένεια των εθνών που υπηρέτησες τόσο άρτια όλα αυτά τα χρόνια. Είθε χορωδίες αγγέλων να τραγουδούν καθώς ξεκουράζεσαι πια».

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Όσα έγιναν στο Μπαλμόραλ μέχρι τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ: Κάρολος και Άννα την πρόλαβαν μόνο

Ελισάβετ εσύ, σούπερσταρ: Όλες οι εμφανίσεις της Βασίλισσας στον κινηματογράφο και την τηλεόραση

Βασίλισσα Ελισάβετ: 70 χρόνια αφοσιωμένη στο καθήκον της