Αυτό κι αν θα ήταν ένα ακραίο σενάριο που θα προκαλούσε πολλά προβλήματα σε πολλά επίπεδα της κοινωνίας. Η ενεργειακή κρίση έχει φέρει σε επιφυλακή και εγρήγορση την Ευρώπη, οι επιτετραμμένοι εκπονούν σχέδια στήριξης των πολιτών και αντιμετώπισης της ακρίβειας και της έλλειψης σε φυσικό αέριο (ιδίως μετά τις 4 διαρροές στον Nord Stream) και στο πλάνο του κινδύνου μπαίνει η κινητή τηλεφωνία. Μπορείς να φανταστείς τον χειμώνα να είσαι influencer και να μην μπορείς να κάνεις stories; Ή να μην μπορείς να ανεβάσεις ποστ ότι βρέχει, ενώ το βλέπουν όλοι πως βρέχει;

Πριν έναν χρόνο έπεσαν το Facebook και το Instagram για κάμποσες ώρες και παραλίγο να πάθουν ψυχοπλάκωμα αρκετοί. Αν συμβεί φέτος ένα μπλακ άουτ στην κινητή τηλεφωνία, δεν θα είναι για λίγες ώρες και δεν θα συμβεί μόνο μια φορά. Προς το παρόν γίνονται από τους ίδιους τους παρόχους και τα κράτη κινήσεις για να είναι προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο, αλλά δεν είναι ένα μακρινό σενάριο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters που επικαλείται συζητήσεις με αξιωματούχους του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, υπάρχει διάχυτη ανησυχία πως ένας βαρύς χειμώνας θα θέσει σε δοκιμασία τις υποδομές των τηλεπικοινωνιών στη Γηραιά Ήπειρο, υποχρεώνοντας εταιρείες και κυβερνήσεις να προσπαθήσουν να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις. Και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ίσως τα μπλακ άουτ να γίνουν μια συνειδητή επιλογή.

Αυτή τη στιγμή πολλές χώρες της Ευρώπης δεν έχουν επαρκή εφεδρικά συστήματα για την αντιμετώπιση εκτεταμένων διακοπών ρεύματος, κάτι που σημαίνει ότι το μπλακ άουτ έχει περισσότερες πιθανότητες να συμβεί. Γαλλία, Σουηδία και Γερμανία είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα χωρών της Ε.Ε. που εξετάζουν αλλαγές στα δίκτυα τους και στην διαχείριση του ρεύματος και σε αυτή την επιχείρηση σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι εφεδρικές μπαταρίες στις χιλιάδες κεραίες που είναι εγκαταστημένες ανά την Ευρώπη.

Στην Ευρώπη υπάρχουν λίγο πάνω από 500.000 πύργοι τηλεπικοινωνιών που διαθέτουν εφεδρικές μπαταρίες και συντηρούν για μισή ώρα τη λειτουργία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Δεν θα είναι όμως αρκετές.

Ένας από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία, η Enedis, προβλέπει πως το σενάριο οι διακοπές να έχουν διάρκεια ως και δύο ώρες, δεν είναι μακρινό. Το μόνο θετικό είναι πως τα ολικά μπλακ άουτ θα επηρεάσουν εκ περιτροπής τμήματα της χώρας και όχι τις βασικές υπηρεσίες όπως νοσοκομεία, αστυνομία και κρατικές υπηρεσίες.

Σε μια συνάντηση που είχε η Enedis με τους διαχειριστές τηλεπικοινωνιακών δικτύων και με την Γαλλική Ομοσπονδία Τηλεπικοινωνιών (ομάδα λόμπι που εκπροσωπεί τις Orange, Bouygues Telecom και Altice’s SFR) σημειώθηκαν εντάσεις γιατί η Enedis δεν έχει συμπεριλάβει και τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας στις εξαιρέσεις των διακοπών ρεύματος.

Από την Enedis είναι ξεκάθαροι πως δε μπορούν να βάλουν ιδιωτικές επιχειρήσεις στις εξαιρέσεις και πως πρέπει να αντιμετωπιστούν ισότιμα με τους πολίτες, αλλά αν οι κατά τόπους αρχές θέλουν να τις προσθέσουν στον κατάλογο προτεραιότητας, μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα.

«Ίσως να βελτιώσουμε τις γνώσεις μας αναφορικά με το θέμα αυτό μέχρι το χειμώνα, αλλά δεν είναι εύκολο να απομονωθεί μια κεραία κινητής τηλεφωνίας (από το υπόλοιπο δίκτυο)», δήλωσε αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη Γερμανία και στη Σουηδία. Στη σκανδιναβική χώρα η σουηδική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών (PTS) συνεργάζεται με τηλεπικοινωνιακούς φορείς και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες για την εξεύρεση λύσεων. Μεταξύ των προτάσεων είναι και η διανομή ρεύματος με δελτίο. Σε αυτό το πλαίσιο η PTS χρηματοδοτεί την αγορά μεταφερόμενων σταθμών καυσίμων και κινητών σταθμών βάσης που συνδέονται με κινητά τηλέφωνα για τη διαχείριση μεγαλύτερων διακοπών ρεύματος, όπως είπε εκπρόσωπός της.

Στη γείτονα Ιταλία, το Reuters μεταφέρει δηλώσεις του λόμπι των εταιρειών τηλεπικοινωνιών, που ζητούν από την κυβέρνηση να εξαιρεθούν από διακοπές ρεύματος και από τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Μέχρι πρότινος αυτή τους η στάση έπεφτε πάνω σε τείχος. Τώρα, με την Meloni, αυτό μπορεί να αλλάξει.

Από την πλευρά τους, οι κολοσσοί-πάροχοι στην κινητή τηλεφωνία, όπως η Nokia και η Ericsson, συνεργάζονται με brands του κλάδου για να περιοριστεί στο λιγότερο δυνατό βαθμό ένα μπλακ άουτ τον χειμώνα.

«Οι ευρωπαϊκοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα πρέπει να αναθεωρήσουν τα δίκτυά τους για να μειώσουν την πρόσθετη κατανάλωση ενέργειας και να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό τους με ενεργειακά αποδοτικότερο σχεδιασμό», δήλωσαν χαρακτηριστικά κάποια στελέχη.

Ανάμεσα στα μέτρα που λαμβάνουν αρκετές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, είναι η βελτιστοποίηση της ροής κυκλοφορίας, το sleep mode σε πύργους όταν είναι ανενεργοί και η απενεργοποίηση σε ζώνες φάσματος.

Οι επόμενοι μήνες περιλαμβάνουν πλήθος συναντήσεων με τις κυβερνήσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι πια εμφανές ότι θα απαιτηθεί ένα σχέδιο ελέγχου και περιορισμού για κάτι που μοιάζει αναπόφευκτο να συμβεί. Το μέγεθος στο οποίο θα ζήσουμε διακοπές στην κινητή τηλεφωνία τον χειμώνα, είναι αυτό που διακυβεύεται αυτή τη στιγμή.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Κίνηση ετοιμότητας και προειδοποίησης από την Ελλάδα: Στα ανοιχτά του Αιγαίου ο στόλος εν όψει Oruc Reis

Η Ρωσία τραβάει το σχοινί πιο πέρα κι από το «πέρα από τα άκρα»: Θα γιορτάσει την προσάρτηση 4 ουκρανικών περιοχών – Στο βάθος πυρηνικά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο, όποιος τα παραβιάζει τιμωρείται»