125 νεκροί. Το διαβάζεις και δεν μπορεί να το χωρέσει ο νους σου. Όχι σε πόλεμο, αλλά σε μια νορμάλ ημέρα, σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, σε ένα γήπεδο. Κι όλα αυτά στην Ινδονησία, όχι σε μια χώρα που οι οπαδοί της φημίζονται για την σκληροπυρηνική τους αντίληψη. 125 άνθρωποι πέθαναν και άλλοι 180 τραυματίστηκαν από βαριά ως σχετικά ελαφριά κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Arema FC με την Persebaya, όπου η δεύτερη κέρδισε εκτός έδρας με 3-2 σε ένα ντέρμπι που χαρακτηρίζεται κλάσικο.
Οι δύο ομάδες είναι φανατικοί εχθροί, ίσως σε χειρότερο βαθμό κι από το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός. Γι΄αυτό, η ήττα της Arema εξόργισε τους οπαδούς της που είχαν κατακλύσει το στάδιο στην περιοχή Μαλάνγκ στην Ανατολική Ιάβα (οι αρχές κάνουν λόγο για 4.000 ανθρώπους πέραν της χωρητικότητας των 38.000 του γηπέδου), ώστε να εισβάλουν στον αγωνιστικό χώρο και να ξεκινήσουν οι μάχες σώμα με σώμα με την αστυνομία.
Το χάος που επικράτησε στο στάδιο Kanjuruhan με τα χημικά που έπεσαν, προκάλεσε τέτοια ασφυξία, ώστε πολλοί πέθαναν επειδή δε μπορούσαν πια να αναπνεύσουν.
Εκτός από τους 125 νεκρούς (αρχικά είχαν ανακοινωθεί 174, αλλά κάποια ονόματα είχαν καταγραφεί 2 φορές), ανάμεσα στους 180 τραυματίες υπάρχουν, σύμφωνα με τις ως τώρα αναφορές, περίπου 20 περιπτώσεις ανθρώπων με σοβαρά τραύματα που είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Όπως ήταν αναμενόμενο, το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της χώρας διεκόπη στο σύνολό του μετά από ανακοίνωση του Προέδρου της Ινδονησίας Joko Widodo
Στην ουσία, οι θάνατοι και οι τραυματισμοί προκλήθηκαν από την χαμηλή ορατότητα και την αδυναμία αναπνοής από τους ανθρώπους στο γήπεδο, οι οποίοι προσπαθούσαν να τρέξουν στα τυφλά, με αποτέλεσμα να συμβεί ένα ποδοπάτημα.
«Είχε επικρατήσει η αναρχία. Άρχισαν να επιτίθενται στους αστυνομικούς, διέλυσαν αυτοκίνητα. Αυτό αφορά σε περίπου 3.000 άτομα που εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο. Οι οπαδοί που έτρεχαν, πήγαν κάποια στιγμή προς την έξοδο. Εκεί υπήρξε ένα μεγάλο στρίμωγμα και αυτή η πίεση προκάλεσε ασφυξία και έλλειψη οξυγόνου», ανέφερε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Ανατολικής Ιάβας, Nico Afinta, στο BBC, περιγράφοντας κάτι που θύμησε αρκετά την τραγωδία της Θύρας 7.
Η Ινδονησία γενικά φημίζεται για περιστατικά σαν κι αυτό, αλλά προφανώς σε πολύ χαμηλότερη κλίμακα, με τα συμβάντα βίας να είναι πολλαπλά, ιδίως ανάμεσα στους οπαδούς αυτών των δύο ομάδων. Στο παρελθόν, περιστατικά χειρότερα απ΄αυτό στην Ινδονησία, συναντά κανείς πίσω στο 1964 στη Λίμα του Περού, σε αγώνα με την Αργεντινή, όπου πέθαναν 320 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 1000 και στο 1985 όταν κατέρρευσε στο γήπεδο Χέιζελ η κερκίδα και πέθαναν 39 άνθρωποι, με 600 τραυματίες, στον θρυλικό τελικό Λίβερπουλ-Γιουβέντους για το Τσάμπιονς Λιγκ.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Εναντίον των ΗΠΑ στρέφεται ο Ερντογάν: «Ξέρουμε ποιος εξαπέλυσε την Ελλάδα εναντίον μας»