Στη Βρετανία για ακόμα μια φορά εντός του 2022 βρίσκεται ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκεί όπου θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τη νέα Πρωθυπουργό της χώρας, την Liz Truss. Η Truss ανέλαβε πριν από περίπου έναν μήνα και στην δεύτερη εβδομάδα της προέκυψε ο θάνατος της Ελισάβετ, γεγονός που πήγε πίσω χρονικά τις συναντήσεις της με τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Η παρουσία του Μητσοτάκη εκεί δεν είναι μόνο για τη γνωριμία και τις χαιρετούρες. Θα έχει ουσία. Στις αρχές του έτους η παρουσία του στη Βρετανία συνέβη σε μια περίοδο που ήταν κεντρικό θέμα στην ατζέντα των δύο χωρών η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο τότε Βρετανός Πρωθυπουργός Boris Johnson, είχε μεν μια φιλελληνική προσέγγιση, αλλά τόνιζε πως το Βρετανικό Μουσείο θα πρέπει να πάρει την απόφαση.
Η αλλαγή της ηγεσίας δείχνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως υπάρχει μια πιο διαλλακτική και συνεργάσιμη ηγέτιδα, η Truss. Γι΄αυτό και στη συνέντευξη που έδωσε στους Sunday Times έδειξε περισσότερη σιγουριά πως θα βρεθεί μια λύση που θα φέρνει στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα και θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, ενδεχομένως με κάποιο «ενοίκιο».
«Σε μια περίοδο που η Truss θα κοιτάζει να χτίσει αξιοπιστία και ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάπως στριμωγμένο όσον αφορά τη συνολική του εικόνα μετά από την κηδεία (της Ελισάβετ), θα είναι μία φανταστική χειρονομία (να συμφωνήσουμε) και αυτό είναι που θα της πω», δήλωσε ο Μητσοτάκης.
Μητσοτάκης για Βασιλιά Κάρολο, Τουρκία και ΕΥΠ-Ανδρουλάκη
Σύμμαχό του σε αυτή τη νέα άσκηση πίεσης προς τη Βρετανία, θεωρεί πως έχει τον Βασιλιά Κάρολο, που ως Βασιλιάς ίσως έχει μεγαλύτερη αξία ο λόγος του κι ενώ θέλει να φύγει από τη σκιά της Ελισάβετ στην κληρονομιά που θα αφήσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά πως το κλίμα για την επιστροφή των Γλυπτών έχει αλλάξει άρδην και πως η κοινή γνώμη θα χαιρετίσει αυτή την κίνηση και θα κερδίσει πολλά ο Βασιλιάς Κάρολος σε επίπεδο δημόσιας εικόνας, αν έχει συνεισφέρει σε αυτό.
Εκτός από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην εντεινόμενη διπλωματική σύγκρουση της Ελλάδας με την Τουρκία, καθιστώντας σαφές πως η Τουρκία μπορεί να επιδιώκει ένα μεγάλο οθωμανικό όραμα, μέχρι όμως το σημείο που δεν αμφισβητείται η ελληνική αυτοκυριαρχία. Αν ξεπερνά ο Ερντογάν αυτή τη γραμμή, τότε θα βρει απέναντι του ένα τείχος σκληρό και άθραυστο.
«Κυνηγά ένα μεγαλεπήβολο οθωμανικό όραμα – θέλει να είναι περιφερειακός παίκτης και περιμένει από όλους να αποδεχθούν τη μεγαλοσύνη της Τουρκίας, κάτι που απλά δεν πρόκειται να γίνει αν έχει ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ρωτήθηκε και για την περιβόητη υπόθεση παρακολούθησης του Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.
«Δεν έχω καταφέρει να ξεκαθαρίσω την υπόθεση. Οι εξηγήσεις δεν ήταν επαρκείς και γι’ αυτό έπρεπε να αποπέμψω δύο άτομα… Αν κάποιος ήθελε να βάλει μια σφήνα μεταξύ εμού και του ΠΑΣΟΚ, που αποτελούν πιθανούς συνεργάτες σε έναν συνασπισμό, σίγουρα το έχει επιτύχει».
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr: