Τα ελληνικά νησιά δείχνουν το δρόμο για το μέλλον στην Ελλάδα. Μετά τα Δωδεκάνησα όπου θα συναντήσει κανείς πλήθος από πρωτοπορίες σε επίπεδο τεχνολογίας, διαχείρισης απορριμμάτων και ενέργειας, όπως στην Τήλο ή τη Χάλκη, ήρθε η σειρά της Νάξου για να γίνει πρωτοπόρος, όχι μόνο στις Κυκλάδες, αλλά συνολικά στην Ελλάδα. Smart Island η Νάξος, η οποία εγκαινιάζει ένα πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού, το οποίο αποτελεί προϊόν συνεργασίας της Amazon Web Services και περισσότερων από 20 ελληνικών και πολυεθνικών εταιριών
Το πρότζεκτ Smart Island είναι μια διαδικασία μέσα από την οποία αναπτύσσονται λύσεις για έξυπνη κινητικότητα, για την πρωτοβάθμια υγεία και τη μεταφορά αγαθών. Ανάμεσα τους θα συναντήσει κανείς την ψηφιακή καταγραφή αφίξεων-αναχωρήσεων επιβατικών πλοίων και τη μεταφορά βιολογικού και φαρμακευτικού υλικού με τη χρήση drone.
Στο πλαίσιο αυτής της μετατροπής της σε Έξυπνο Νησί, η Νάξος θα δει τις υπάρχουσες υποδομές της, όπως η μαρίνα, το δίκτυο ενέργειας και τα συστήματα διαχείρισης υδάτων, να αναβαθμίζονται μέσω συστημάτων διαχείρισης έξυπνων υποδομών και του εργαλείου Internet of Things (IoT).
Αποτελεί φυσικά παράσημο τιμής για την Ελλάδα το ότι είναι η πρώτη χώρα στην οποία η Amazon Web Services θα δοκιμάσει αυτές τις υπηρεσίες της, με τον γενικό διευθυντή της στην ευρωπαϊκή αγορά, τον Cameron Brooks, να δηλώνει στο ΑΠΕ πως «Όλα ξεκίνησαν το 2020 όταν επισκεφτήκαμε την Ελλάδα και υπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση.
Μας είχε κάνει εντύπωση το ψηφιακό άλμα που έχει κάνει η χώρα σας τα τελευταία χρόνια, αλλά και η δίψα για επενδύσεις. Το περιβάλλον, ήταν επομένως ιδανικό για τη δημιουργία ψηφιακών υποδομών και την εισαγωγή έξυπνων τεχνολογιών.
Θέλουμε να συνεργαστούμε με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους της Νάξου και ελπίζουμε, με την εμπειρία που θα αποκτήσουμε μαζί τους, να φέρουμε αυτό το έργο και σε άλλα νησιά, επαρχιακές περιοχές και πόλεις».
Το πρότζεκτ Smart Island ξεκινά πιλοτικά και θα προσφέρει την τεχνολογία AWS Cloud που εδώ και 15 χρόνια έχει κάνει την εταιρεία την κορυφαία στον τομέα της παγκοσμίως, ενώ παράλληλα θα παρέχονται υπηρεσίες υπολογιστικής ισχύος, αποθήκευσης, βάσεων δεδομένων, δικτύωσης, ανάλυσης δεδομένων (analytics), μηχανικής μάθησης (ML) και τεχνητής νοημοσύνης (AI), Internet of Things, mobile, ασφάλειας πληροφοριών, υβριδικών λύσεων, εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (VR, AR), Μέσων, καθώς και ανάπτυξης εφαρμογών και διαχείρισης.
Η Amazon Web Services κάνει το πρώτο βήμα σε μια σειρά επενδύσεων από κολοσσούς
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την παρουσίαση της καινοτομίας, ανέδειξε την Ελλάδα ως την Εσθονία των Βαλκανίων, έναν τόπο που προσφέρει ένα οικοσύστημα καινοτομίας.
«Το πρόγραμμα Smart Island αποτελεί μια εικόνα από το μέλλον. Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε διεθνή κλίμακα ως ένα οικοσύστημα καινοτομίας. Από 9 εκατ. που ήταν οι ψηφιακές συναλλαγές το 2018 φέτος φτάσαμε το ένα δισ. Αυτό σημαίνει ότι ο Έλληνας πολίτης έχει γλιτώσει 100 ουρές».
Για την αρχή της συνεργασίας με την Amazon Web Services και τη σημασία της Νάξου, ο κ. Πιερακκάκης ανέφερε: «Έχουμε συνεργαστεί στενά – γιατί αυτό είναι όντως ένα ταμπού που πρέπει να σπάσει-τα τέσσερα υπουργεία συνεργαστήκαμε πολύ στενά με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτή είναι η δουλειά μας, αυτή είναι η δουλειά των ελληνικών πανεπιστημίων, αυτή είναι η δουλειά όλων μας να μπορέσουμε να χτίσουμε αυτές τις γέφυρες συνεργασίας, αυτό ζητάει ο Έλληνας φορολογούμενος, αυτό ζητάει βασικά το πεπρωμένο αυτής της χώρας: απελευθέρωση δυνατοτήτων».
Χαιρετίζουμε με τον @AdonisGeorgiadi στη Νάξο το νέο διεθνές πρόγραμμα Smart Island της @awscloud. Από σήμερα, η Νάξος αναβαθμίζεται ψηφιακά μέσα από νέες υποδομές σε τομείς όπως η τηλεϊατρική και η έξυπνη κινητικότητα. https://t.co/DPC6zBrx9y pic.twitter.com/zHCxFw2OXw
— Kyriakos Pierrakakis (@Pierrakakis) October 4, 2022
Στόχος είναι η Νάξος να είναι το πρώτο, αλλά όχι το μοναδικό παράδειγμα με τέτοιες καινοτόμες εφαρμογές που είναι στην υπηρεσία του πολίτη. Αυτό δήλωσε μέσες άκρες και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, που βρέθηκε στο νησί και μίλησε για την επενδυτική καταιγίδα που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία 2 χρόνια.
«Είχαμε από την αρχή την υψηλή φιλοδοξία να φέρουμε την Amazon στην Ελλάδα. Η Amazon Web Services είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες του πλανήτη. Η συνεργασία θα διαφημίσει την Ελλάδα στα πέρατα της οικουμένης. Η Ελλάδα καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στις επενδύσεις και αναδεικνύεται σε επενδυτικό hot-spot του πλανήτη».
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η Ελλάδα έχει πετύχει μια τριπλή κορυφαία επίδοση: ρεκόρ τουριστικών εσόδων (ξεπέρασαν αυτά του 2019), ρεκόρ εξαγωγών (έχουν φτάσει πλέον το 42% του ΑΕΠ όταν το 2010 άγγιζαν μόλις το 20%) και ρεκόρ ξένων επενδύσεων «όλων των εποχών».
Με τον @Pierrakakis βρεθήκαμε σήμερα στη Νάξο για το απίστευτο νέο εδώ να επιλέξει η @awscloud να κάνει το πρώτο έξυπνο νησί του Κόσμου. Από Drones που μεταφέρουν φάρμακα στα απομακρυσμένα νησιά, έως πλατφόρμες για έξυπνες λύσεις σχεδόν στα πάντα, θα κάνουν το νησί αυτό πρωτοπόρο pic.twitter.com/sqAuEiemEb
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) October 4, 2022
Είναι δε σημαντική η σημείωση που κάνει ότι «οι επενδύσεις πηγαίνουν στις χώρες που τις θέλουν περισσότερο και μένουν στις χώρες που τις ευγνωμονούν περισσότερο».
Εκτός από την Amazon Web Services, έχουν ήδη ανακοινωθεί οι επενδύσεις από την Microsoft, τη Google και την Pfizer, αλλά και άλλα διεθνή brands.
«Ερχόμενοι εδώ σήμερα, έγινε η ανακοίνωση της μεγάλης επενδύσεως της Digital Realty και της Lamda Helix, ύψους 100 εκατομμυρίων, για τη δημιουργία data center στην Κρήτη. Μία ανακοίνωση που έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της Google για τη δημιουργία μεγάλου data center στη χώρα μας. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες ανακοινώσεις της Amazon Web Services, της Microsoft, της Pfizer, της Deloitte, της Cisco και πολλών άλλων. Η Ελλάδα καταφέρνει και προσελκύει, αυτά τα τρία χρόνια, μεγάλες επενδύσεις», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Πένθος για τη Μαρέβα και τον Κυριακό Μητσοτάκη: Πέθανε ο πατέρας της