Η Ευρώπη ετοιμάζεται για τον πιο αδυσώπητο χειμώνα των τελευταίων 70-80 ετών λόγω της ενεργειακής κρίσης και της έλλειψης καυσίμων, ο ΟΠΕΚ, ο παγκόσμιος οργανισμός πετρελαίου, ανακοίνωσε πως η παραγωγή θα είναι μειωμένη το 2023, ο αγωγός Nord Stream 1 έχει τέσσερις τρύπες και το φυσικό αέριο χάνεται. Όλα αυτά συνθέτουν ένα πολύ δυσοίωνο σκηνικό για τους επόμενους 6 μήνες. Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Ευρώπη έχει στην καρδιά της μια δεξαμενή φυσικού αερίου και δε μπορεί να την εκμεταλλευτεί.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, κάτω από τους βάλτους της Ολλανδίας υπάρχει το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Γηραιάς Ηπείρου, στην περιοχή του Γκρόνινγκεν, με την ποσότητα να μπορεί να καλύψει κατά σχεδόν 90% την ποσότητα που εισήγαγε η Γερμανία από την Ρωσία.
Αυτό το κοίτασμα όμως δε μπορέι να αξιοποιηθεί. Αντιθέτως, οδεύει προς κλείσιμο, με την Ολλανδία να αντιστέκεται στις εκκλήσεις για να αυξήσει την προσφορά της προς την Ευρώπη. Και δεν το κάνει από κάποιο πείσμα, αλλά γιατί οι γεωτρήσεις έχουν προκαλέσει πολλές σεισμικές δονήσεις στην περιοχή και οι Ολλανδοί αξιωματούχοι δεν θέλουν να βάλουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο τους κατοίκους τους. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως η Ολλανδία είναι μια χώρα που το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης της είναι τεχνητή στεριά, είναι χτισμένη πάνω στο νερό.
Το κοίτασμα του Γκρόνιγκεν προσφέρει από το 1963 φυσικό αέριο στην Ευρώπη, αλλά σε ποσότητες που δεν κρίνονται καν ως μετρίου μεγέθους – περί τα 50 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Γι΄αυτό και εξακολουθεί να διαθέτει 450 δισ. κυβικά μέτρα εξαγώγιμου αερίου, που η αξία του αγγίζει το 1 τρισ. δολάρια.
Ανένδοτοι οι κάτοικοι του Γκρόνινγκεν
Η ποσότητα άντλησης θα μπορούσε να αυξηθεί, σύμφωνα με τη Shell, μία από τις δύο επιχειρήσεις καυσίμων που έχει αναλάβει την διαχείρισή του. Η Γερμανία εισήγαγε από τη Ρωσία κάθε χρόνο 46 δισ. κυβικά μέτρα, κάτι που σημαίνει ότι με έναν διπλασιασμό της άντλησης, θα μπορούσε να είναι απείρως πιο μετριασμένο το χτύπημα της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.
Οι κάτοικοι του Γκρόνινγκεν είναι κάθετα αντίθετοι με περαιτέρω άντληση, φοβούμενοι μια καταστροφή στο βιος τους. Ο Βίλνουρ Χόλααρ, 50 ετών, βρίσκεται 20 χρόνια στο Γκρόνινγκεν και μετάφερει πως για όλο αυτό το διάστημα μαζί με τους συντοπίτες του έκρουαν κώδωνα κινδύνου στις αρχές, αλλά εκείνες τους αγνοούσαν. Το σπίτι του, ένα παλιό αρχοντικό από το 1926, ήταν ένα παλάτι όταν το αγόρασε το 2004 και τώρα, λόγω των σεισμικών δονήσεων, είναι ένα ερείπιο, με τα βιτρό παράθυρα, τις λιθοδομές και την πρόσοψη να έχουν ρωγμές και να είναι στα όρια της κατάρρευσης.
Συνολικά, 127.000 από τα 327.000 σπίτια του Γκρόνινγκεν έχουν υποστεί κάποια ζημιά από τους σεισμούς. Πάνω από 3.300 κτήρια κρίθηκαν ακατάλληλα και κατεδαφίστηκαν.
Οι σεισμικές δονήσεις πλήττουν το Γκρόνινγκεν απο το 1986, παραμένοντας όμως σε μικρή κλίμακα, ώστε να μη γίνονται πάντα αντιληπτές. Έπρεπε πάντως να φτάσουμε στο 2014 για να επιβάλλει περιορισμούς και πιο αυστηρές κυρώσεις η ολλανδική κυβέρνηση, κάτι που έφερε μείωση στην παραγωγή, ώστε να πέσει από τα 54 δισ. κυβικά μέτρα του 2013 στα μόλις 4.5 δισ. φέτος.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr: