Η αντιπαράθεση της J. K. Rowling με την τρανς κοινότητα μαίνεται σε υψηλές εντάσεις, αυτή τη φορά όμως στην απέναντι μεριά δε βρέθηκαν τρανς άτομα, αλλά ο γκέι παρουσιαστής Graham Norton και ο τραγουδιστής Billy Bragg.

Αιτία για τις νέες τοποθετήσεις της Rowling όπου τονίζει πως δε γίνεται να αποδεχτεί ο φεμινισμός την απόρριψη του όρου «γυναίκα», ήταν η δήλωση του Graham Norton πως δεν υπάρχει καμία κουλτούρα cancel και πως σωστότερος θα ήταν ο όρος «taking accountability», δηλαδή «αναλαμβάνω την ευθύνη των λεγομένων μου».

Ο Norton έχει βρεθεί πολλάκις στο στόχαστρο της J. K. Rowling, αλλά στη δήλωσή του δεν την ανέφερε κάπου. Εκείνος που ενεπλάκη και πυροδότησε την αντίδρασή της, ήταν ο Billy Bragg που μετέφρασε την τοποθέτηση του Norton ως ένα επιχείρημα που θα έπρεπε να κλείσει το στόμα της διάσημης συγγραφέα.

«Απολαμβάνω πραγματικά την τελευταία συνθήκη μουσάτων ανδρών να ανεβαίνουν στα βάθρα τους για να ορίσουν τι είναι η γυναίκα και να στηρίξουν απειλές βιασμού και θανάτου σε όσους τολμούν να διαφωνήσουν. Μπορείτε να κοροϊδεύετε, αλλά χρειάζεται τρομερό θάρρος για να βγεις μπροστά σαν ένας προφήτης της Παλαιάς Διαθήκης», έγραψε αρχικά στο Twitter η Rowling.

Ο Bragg ερμήνευσε πως ο Norton έβαλε στη θέση της την Rowling αναφέροντας πως πρέπει τα μέσα να ρωτάνε κατευθείαν τους τρανς έφηβους και τους γονείς τους, αντί να ζητούν την άποψη διασήμων και η συγγραφέας έκανε λόγο για μισογυνισμό. «Είναι δύσκολο να σκεφτείς κάτι καλύτερο που να αποτυπώνει μισογυνισμό από άντρες που διαμαρτύρονται γιατί οι γυναίκες έχουν άποψη για τα γυναικεία δικαιώματα».

Όταν ο Bragg της απάντησε πως παρερμηνεύει επίτηδες τα λόγια του και του Norton, η J. K. Rowling του απάντησε ότι «συνέκρινες τις φεμινίστριες με τους ευγονιστές των Ναζί, Billy. Συμφωνείς με τον Graham Norton πως η cancel culture είναι στην ουσία η ανάληψη ευθύνης; Πιστεύεις ότι απειλές βιασμού και δολοφονίας είναι αποδεκτή ανάληψη ευθύνης;».

Οι αναρτήσεις της Rowling έφεραν αντιδράσεις στο προφίλ της, με κάποιους χρήστες να την ρωτάνε πως κοιμάται τα βράδια που έδιωξε ένα ολόκληρο αγοραστικό κοινό από τα βιβλία της κι εκείνη να απαντάει ειρωνικά πως «τσεκάρω τις επιταγές μου από τα δικαιώματα των έργων μου και ο πόνος φεύγει σχετικά γρήγορα». Στο πλευρό της στάθηκε πλήθος κόσμου που έγραφε ότι έχει παραγγείλει ένα βιβλίο της ή αντικείμενα από το merchandise του Harry Potter.

Υπενθυμίζεται πως η J. K . Rowling έχει εδώ και δύο χρόνια μια μεγάλη κόντρα με την τρανς κοινότητα εξαιτίας της δήλωσης της πως διαφωνεί με την κατάργηση του όρου «γυναίκα» και την αντικατάσταση με τον όρο «άτομα με έμμηνο ρήση». Από τότε δέχεται απειλές, επιθέσεις, μέχρι και τρανς άτομα να πηγαίνουν έξω από το σπίτι της και να φωτογραφίζονται δείχνοντας τον αριθμό της διεύθυνσης της.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ricky Gervais όπως Dave Chapelle: Ακόμα ένας κωμικός στο στόχαστρο της τρανς κοινότητας για σόου του στο Netflix

Πες δυνατά την λέξη «ΓΥΝΑΙΚΕΣ» – Όχι, δεν είναι τρανσφοβικό

Fina: Ο παγκόσμιος οργανισμός κολύμβησης αποκλείει τις τρανς από γυναικείους αγώνες