Έχουμε ζήσει κι εμείς εδώ στην Ελλάδα κάτι αντίστοιχο, αλλά πίσω στο μακρινό 1989. Μετά, το πιο κοντινό που έχουμε είναι οι 4 πρωθυπουργοί από το 2004 μέχρι το 2012. Αλλά αυτό, να παραιτηθεί πρωθυπουργός, να αναλάβει άλλο άτομο και αυτό μετά να παραιτηθεί εντός 6 εβδομάδων, είναι από τα πολύ σπάνια. Η Βρετανία το πέτυχε κι αυτό μετά το Brexit, με την Liz Truss να υποκύπτει στον πολιτικό αναβρασμό λόγω των αποφάσεων της σε επίπεδο οικονομίας και να εξωθείται σε παραίτηση.
Ήρθε μόνο και μόνο για να δει τον θάνατο της Ελισάβετ και την ανάληψη της βασιλείας από τον Κάρολο και μετά…her work was done. Από τις 5 Σεπτεμβρίου που έκατσε για πρώτη φορά στο γραφείο της στην Downing Street μέχρι σήμερα, η Liz Truss είδε τη λίρα να οδηγείται σε διαρκή πτώση και να φτάνει σε σημείο να θεωρηθεί ισότιμη του δολαρίου, ως αποτέλεσμα της οικονομικής της πολιτικής.
Κι αυτό το κατάφερε γιατί για να κερδίσει την πρωθυπουργία στις εκλογές των Συντηρητικών μετά την παραίτηση του Boris Johnson, είχε υποσχεθεί χαμηλή φορολογία, πολιτικές ανάπτυξης και πολλά ακόμα που στις αρχές Οκτωβρίου τα πήρε πίσω, σε κάτι που χαρακτηρίστηκε ως ντροπιαστική κωλοτούμπα.
Όταν στο τέλος Σεπτεμβρίου δεσμεύτηκε να κόψει τους φόρους στους επενδυτές και να αυξήσει τον δανεισμό της Βρετανίας για να έρθει η ανάπτυξη, οι επενδυτές στάθηκαν ενάντιοι, καθώς θεωρούσαν πως αυτό θα οδηγούσε στα ύψη τον πληθωρισμό, σε μια περίοδο που η Τράπεζα της Αγγλίας ήθελε να τον μειώσει. Παράλληλα, εκφράστηκαν φόβοι για ένα κυβερνητικό χρέος που θα προκαλούσε ο δανεισμός σε μια περίοδο με ραγδαία αυξανόμενα επιτόκια.
Όλα αυτά έφεραν τη λίρα σε ιστορικό χαμηλό έναντι του αμερικανικού δολαρίου ενώ οι τιμές των ομολόγων κατρακύλησαν, εκτινάσσοντας τις αποδόσεις στα ύψη. Αυτό ώθησε τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων πολύ υψηλότερα και έφερε ορισμένα συνταξιοδοτικά ταμεία στο χείλος της χρεωκοπίας.
Για να αποφευχθούν τα χειρότερα, σε μια περίοδο ενεργειακής κρίσης, η Τράπεζα της Βρετανίας παρενέβη με τρεις στρατηγικές και επί της ουσίας καπέλωσε τις αποφάσεις της Liz Truss. Εκεί η Truss έχασε την εμπιστοσύνη του Συντηρητικού Κόμματος, δεχόμενη δημόσια επίθεση από την Γραμματέα του κόμματος, την Suella Braverman. Λίγο πριν την παραίτηση της, η Truss κατηγορήθηκε από τους συμμάχους της πως μεταχειρίστηκε τους βουλευτές για να ψηφίσουν κατά της απαγόρευσης του fracking (hydraulic fracturing), μιας ειδικής διαδικασίας εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η αποχώρηση της Liz Truss στέλνει σε βαθιά εσωστρέφεια και χάος του Συντηρητικούς, που έχουν απωλέσει την στήριξη της κοινής γνώμης, όπως εκφράστηκε στις εκλογές και φυσικά αφήνει τη Βρετανία ξανά ακέφαλη και στην διαδικασία αναζήτησης ενός νέου ηγέτη, του τρίτου εντός του 2022.
Θα είναι αυτός ο Sunak που διεκδίκησε την πρωθυπουργία τον Σεπτέμβριο; Θα είναι η Penny Mordaunt, Πρόεδρος του Κοινοβουλίου; Θα είναι ο Jeremy Hunt, τωρινός Υπουργός Οικονομικών, ως μια μεταβατική λύση μέχρι τις εθνικές εκλογές; Ή θα αναζητηθεί κάποιος άλλος εντός του κόμματος;
Η ίδια η Truss είπε πως εντός της επόμενης εβδομάδας θα επιλεγεί ο επόμενος ηγέτης του κόμματος, άρα και πρωθυπουργός της χώρας. Κάποιοι, δεν αποκλείουν να δούμε μια επάνοδο του Boris Johnson, μιας και εσχάτως αρκετοί από τους πολέμιους του, βλέποντας τους χειρισμούς της Liz Truss, θεωρούν ως λάθος τους που υποστήριξαν την απομάκρυνσή του.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Προειδοποιεί για οικονομική ύφεση ο Jeff Bezos: «Προετοιμαστείτε για πολύ δύσκολα»
«Παράξενο» φαινόμενο στον Λίβανο: Οι πολίτες ληστεύουν τους ίδιους τους τους εαυτούς μέσω τραπέζης
Υπόθεση 12χρονης στον Κολωνό: Ερευνάται αστυνομικός της ΓΑΔΑ που συνομιλούσε με την ανήλικη