Η πρωθυπουργία άργησε 7 εβδομάδες. Ο Rishi Sunak παίρνει επιτέλους αυτό που ήθελε από την πρώτη στιγμή της παραίτησης του Boris Johnson και αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Βρετανίας μετά και την απόσυρση της Penny Mordaunt από την κούρσα διαδοχής. Έτσι, γίνεται ο πρώτος Βρετανός πρωθυπουργός με καταγωγή από την Ασία και δη από την Ινδία.

Σε ηλικία 42 ετών, ο Rishi Sunak θα γίνει ο νεότερος πρωθυπουργός στο Νησί, αναλαμβάνοντας μια ηλεκτρική καρέκλα στην πιο κρίσιμη περίοδο για την οικονομία της Βρετανίας.

Έχοντας μια πολιτική σταδιοδρομία 7 ετών στα δημόσια αξιώματα, ξεκίνησε το 2015 ως βουλευτής για πρώτη φορά και για δύο χρόνια ήταν αφανής, σε μια περίοδο που είχε αποφασιστεί το Brexit από το βρετανικό έθνος. Όταν ανέβηκε στην εξουσία η Theresa May, ο Sunak έγινε μέλος της κυβέρνησης και μετά, που ο Boris Johnson την αντικατέστησε, πήρε τον ρόλο του Υπουργού Οικονομικών το 2019 και έγινε Chancellor το 2019, δηλαδή πήρε ένα αξίωμα που τον έφερε στην τετράδα των πιο σημαντικών υπουργών της κυβέρνησης.

Η πορεία του στο Υπουργείο Οικονομικών και δη στη διάρκεια της πανδημίας, ανέβασε τις μετοχές του και πολιτικά και κοινωνικά, χάρη σε ένα σχέδιο στήριξης όσων αναγκάστηκαν να μπουν σε παύση εργασίας. Τις μετοχές του τις κεφαλαιοποίησε έτι περισσότερο με την αποχώρηση του από την κυβέρνηση μετά το Partygate του Boris Johnson και πίστευε πως αυτό θα ήταν μεγάλο πλεονέκτημα έναντι της Truss στις εκλογές της 6ης Σεπτεμβρίου.

Εν τέλει, χρειάστηκε η Truss να παραιτηθεί για να πάρει την ευκαιρία που θεωρεί ότι δικαιούται, βλέποντας τον Johnson και την Mordaunt να αποσύρονται από την διεκδίκηση. Σε λίγες ώρες θα πάρει το χρίσμα και θα μιλήσει στο Συνέδριο των Συντηρητικών Βουλευτών.

Μια ημέρα πριν, πριν αποσυρεί την συμμετοχή της η Mordaunt, ο Rishi Sunak έγραφε σε ανάρτησή του πως «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια σπουδαία χώρα, αλλά αντιμετωπίζουμε μια θεμελιώδη κρίση. Η επιλογή που θα κάνει τώρα το κόμμα μας, θα καθορίσει αν οι επόμενες γενιές θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες από τις προηγούμενες. Γι΄αυτό βγαίνω μπροστά για να γίνω πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος. Θέλω να φτιάξω την οικονομία, να ενώσω το κόμμα και να οδηγήσω τη χώρα».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rishi Sunak (@rishisunakmp)

Η ανάδειξη του πάντως είναι αποτέλεσμα μιας ενωτικής πράξης, αφού η Mordaunt έβλεπε πως δεν μπορούσε να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα συγκέντρωσης ψήφων από τη βάση του κόμματος, σε αντίθεση με τον Sunak και γι΄αυτό έκανε πίσω και κατηύθυνε τους υποστηρικτές της προς εκείνον.

«Το κόμμα μας είναι η συνδρομή μας. Είτε είμαστε αιρετοί εκπρόσωποι, ακτιβιστές, υποστηρικτές ή συγκεντρώνουμε χρήματα. Όλοι έχουμε ευθύνη στο ποιος θα μας ηγηθεί. Είναι πρωτόγνωροι οι καιροί. Παρά το πιεσμένο χρονοδιάγραμμα για τον διαγωνισμό ηγεσίας, είναι ξεκάθαρο πως οι συνάδελφοι μου νιώθουν πως χρειαζόμαστε σιγουριά. Και πήραν την απόφαση αυτή καλή τη πίστη για το καλό της χώρας.

Τα μέλη πρέπει να ξέρουν ότι αυτή η πρόταση έχει δοκιμαστεί ενδελεχώς και με δικαιοσύνη από την διαδικασία της επιτροπής 1922. Ως αποτέλεσμα, επιλέξαμε τον νέο μας πρωθυπουργό. Είναι μια ιστορική απόφαση και δείχνει, ξανά, το diversity και το ταλέντο στο κόμμα μας. Ο Rishi Sunak έχει την πλήρη στήριξή μου».

* Φωτογραφία: Instagram/Rishi Sunak

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ξυλοδαρμό της κατηγορούμενης στη ΓΑΔΑ καταγγέλλει ο Κούγιας

Κολωνός: Έρχονται νέες συλλήψεις για την υπόθεση βιασμού της 12χρονης – Ανοίγουν στόματα για τον Ηλία Μίχο

Μέσα στην «μαυρίλα» της επικαιρότητας, ένα θετικό νέο: Μειώθηκαν οι βασικοί δείκτες της εγκληματικότητας σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.