Ο πρώτος πρωθυπουργός με ινδική καταγωγή. Ο νεότερος πρωθυπουργός μετά το 1812. Και ο πλουσιότερος που έχει κάτσει στην Downing Street. Ο Rishi Sunak μπορεί να επένδυσε σε ένα προφίλ κάπως διαφορετικό σε σχέση με τους υπόλοιπους συντηρητικούς, αλλά δεν παύει να εκπροσωπεί ένα κόμμα που έχει οδηγήσει τη Βρετανία σε ένα μεγάλο τέλμα σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Και δεν παύει να είναι ένας μεγιστάνας που αναλαμβάνει να «βοηθήσει» τα χαμηλά στρώματα στη Βρετανία, σε μια περίοδο που η προκάτοχος του, Liz Truss, παραιτήθηκε γιατί απέτυχε να τα βάλει με τους επιχειρηματίες, με τους πλούσιους. Για την ακρίβεια, το σχέδιο της φόβισε τόσο τους επενδυτές, ώστε αναγκάστηκε να κάνει κωλοτούμπα και να υιοθετήσει το πλάνο που από το καλοκαίρι ζητούσε ο ίδιος ο Sunak να εφαρμοστεί.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Guardian (@guardian)

Στις 5 Σεπτεμβρίου ο Sunak έβλεπε τους Συντηρητικούς να στηρίζουν την Truss με 57% και τον ίδιο με το 43%. Και τώρα, ενάμιση μήνα μετά, επειδή η Truss παραιτήθηκε, απλά και μόνο επειδή εξασφαλίζει 181 ψήφους από το Κοινοβούλιο, γίνεται πρωθυπουργός. Τους τελευταίους μήνες ο βρετανικός λαός δεν έχει καμία εμπλοκή στην επιλογή του ηγέτη της χώρας. Αν αυτό δεν είναι κατάλυση της δημοκρατίας και χειρότερη εποχή από το Brexit, τότε τι είναι;

Πάνω απ΄όλα όμως, ο Rishi Sunak, εκτός του ότι δεν έχει την λαϊκή εντολή, απέχει και έτη φωτός από τα προβλήματα της χώρας. Μαζί με τη γυναίκα του έχουν περιουσία που ξεπερνά τα 730 εκατομμύρια λίρες! Είναι ένα ποσό που δεν το συναντάς εύκολα σε ηγέτη χώρας. Τουλάχιστον στον δυτικό πολιτισμό, γιατί στον Κόλπο, σίγουρα υπάρχουν πιο πλούσιοι.

Ο Rishi Sunak είναι ξεκάθαρα ένας πολιτικός με προφίλ golden boy ή tech mogul, δηλαδή ενός μεγιστάνα μιας βιομηχανίας. Από το Σαουθάμπτον, όπου γεννήθηκε, πήγε στο Κολλέγιο Winchester, ένα από τα elite σχολεία της χώρας, μετά σπούδασε στην Οξφόρδη και στη συνέχεια έκανε καριέρα στα οικονομικά δουλεύοντας και στην Goldman Sachs.

Από εκεί, αφού παραιτήθηκε, πήγε στο Stanford για το μεταπτυχιακό του και βρήκε το λαχείο στην γυναίκα του, Akshata Murty, κόρη του Ινδού δισεκατομμυριούχου ιδρυτή του τεχνολογικού κολοσσού Infosys.

Αντιλαμβάνεται κανείς πως μια τέτοια περιουσία σε εισάγει σε κύκλους επιχειρηματιών και επενδυτών που σε θέλουν δίπλα τους για να μπορούν να ασκούν πίεση, να μοχλεύουν την πολιτική βούληση. Ο Rishi Sunak καλείται να τα βάλει με αυτούς για να ανασάνει η βρετανική οικονομία. Καλείται να τα βάλει με την ίδια του τη γυναίκα η οποία ακολούθησε αθέμιτες τακτικές για να μειώσει την φορολόγησή της.

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι έχουν να το λένε για την αγάπη του για τα ακριβά ρούχα και τις ακριβές απολαύσεις. Τα ρούχα του κοστίζουν 3.500 λίρες. Φοράει Prada ακόμα κι όταν πηγαίνει σε εργοτάξια. Τα loafers του κοστίζουν 490 λίρες. Με τη γυναίκα του έχουν σπίτια στο Λονδίνο, ένα σπίτι στο Yorkshire και ένα στην Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.

«Στη χώρα μας, νομίζω, έχουμε μάθει να κρίνουμε τους ανθρώπους όχι από τον τραπεζικό τους λογαριασμό, αλλά από τις πράξεις τους και τον χαρακτήρα τους», είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό σε συνέντευξή του.

Για να μπορέσει να το υποστηρίξει, προσπάθησε επικοινωνιακά να απεμπλακεί από το high class του, από τον πλούτο του, και σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξαν βίντεο του που τον έδειχναν να πηγαίνει σε περίπτερα για να αγοράσει πράγματα ή σε βενζινάδικα που πουλάνε και είδη σούπερ μάρκετ. Σε ένα βίντεο μάλιστα, ένας υπάλληλος πάει να σκανάρει το barcode από ένα αναψυκτικό που έχει πάρει ο Rishi Sunak, όμως ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός νομίζει πως είναι POS και βγάζει την κάρτα του για να πληρώσει. Αυτό έδωσε τροφή για τρολάρισμα.

Με 730 εκατομμύρια λίρες περιουσία, πώς γίνεται ένας «πρωθυπουργός του λαού»; Σπαζοκεφαλιά.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Γυμνή τουρίστρια προκάλεσε αλαλούμ στην Ιταλία – Έβγαζε φωτογραφίες μπροστά από καθεδρικό ναό για το Instagram της

Κολωνός: Έρχονται νέες συλλήψεις για την υπόθεση βιασμού της 12χρονης – Ανοίγουν στόματα για τον Ηλία Μίχο

Τι θα συμβεί αν ο Putin ρίξει πυρηνικά: Εκατομμύρια θα πεθάνουν τα πρώτα 45 λεπτά