Αυτό κι αν θα ήταν κάτι το σοκαριστικά απρόσμενο! Ελλάδα και Βρετανία έχουν ανοίξει τους τελευταίους 15 μήνες δίαυλο επικοινωνίας για την επιστροφή των ελγινείων από το Βρετανικό Μουσείο στη γενέτειρα τους, στην Ακρόπολη, όμως το Βρετανικό Μουσείο προβάλλει διαρκώς αντίσταση και αρνείται να συζητήσει οποιαδήποτε πρόταση επιστροφής. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα όμως φαίνεται πως μπορούν να πάρουν σύντομα την πορεία που τους αρμόζει.
Ο Ιδρυτής του Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας στην Οξφόρδη, ο κ. Ρότζερ Μάικλ, Σκωτσέζος επιστήμονας, έδωσε μια συνέντευξη στην οποία υποστηρίζει ότι υπάρχει μια διαδικασία συνομιλίας ανάμεσα στο Βρετανικό Μουσείο και την ελληνική πλευρά ώστε τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στον τόπο τους πριν τις εκλογές του 2023. Μάλιστα, σε αυτό το σενάριο εμπλέκονται και κάποια πιστά αντίγραφα που έχει κατασκευάσει ο ίδιος από πεντελικό μάρμαρο, ώστε τα αντίγραφα να πάρουν τη θέση των ελγινείων στην αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου.
Απευθυνόμενος στους ιθύνοντες του Μουσείου, ο Μάικλ δήλωσε στο thetimes.co.uk ότι «Ήρθε η ώρα να επιστρέψουν τους αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς στην πατρίδα τους και να τοποθετήσουν στις προθήκες τους τα αντίγραφα. Όταν κλέβετε πράγματα και τα εκθέτετε σε δημόσια προβολή, μην εκπλαγείτε αν αργά ή γρήγορα κάποιος έρθει και πει: ”Μου το έκλεψες και το θέλω πίσω”. Πλέον υπάρχει μικρή ανοχή σε θέματα πολιτιστικής οικειοποίησης και η στάση του Βρετανικού Μουσείου δεν συμβαδίζει με την εποχή».
Στη συνέντευξή του, ο Μάικλ υποστήριξε πως έχει κάνει ήδη επαφές με το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας και αυτό που του έχει μεταφερθεί σε σχέση με τα πιστά ψηφιακά αντίγραφα, είναι ότι μπορεί το Βρετανικό Μουσείο να προτείνει αυτά να βρίσκονται στην Ελλάδα και τα πρωτότυπα Γλυπτά του Παρθενώνα να παραμείνουν ως έχουν.
«Αυτό που θέλουν οι Έλληνες είναι η επιστροφή των Γλυπτών. Τους αρέσει ο τρόπος με τον οποίο το πρότζεκτ αυτό έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία, αλλά φοβούνται ότι τα αντίγραφα είναι τόσο καλά που το Βρετανικό Μουσείο θα γυρίσει και θα πει: ”Ναι, αυτά τα αντίγραφα είναι τέλεια. Είναι κατασκευασμένα από πεντελικό μάρμαρο. Κρατήστε τα”. Αυτή είναι η μεγάλη ανησυχία τους».
Πόσο ακριβή είναι αυτά τα αντίγραφα; Απόλυτα. Στην παρουσίαση του πρώτου αντιγράφου που έγινε την Τρίτη στο Μουσείο Φρόιντ στο Λονδίνο την Τρίτη από το Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας (IDA), αντιλαμβάνεται κανείς το πεντελικό μάρμαρο και βλέπει μια εικόνα ίδια με αυτή της κατασκευής των ελγινείων που φτιάχτηκαν πριν από 2.500 χρόνια.
Το γλυπτό που παρουσιάστηκε είναι ένα κεφάλι αλόγου από το Άρμα της Σελήνης σκαλισμένο από ρομπότ από μάρμαρο που παρείχε η Ελλάδα. Για την κατασκευή του το IDA χρησιμοποίησε κάμερες Lidar που παρήγαγαν μετρήσεις ακρίβειας χιλιοστού. Ήδη έχει ξεκινήσει διαδικασία κατασκευής αντιγράφου μιας μετόπης που απεικονίζει μια μάχη μεταξύ ενός άνδρα και ενός κένταυρου και στόχος είναι το Βρετανικό Μουσείο να πειστεί πως είναι για το καλό όλων να διατηρήσει τα αντίγραφα και να επιστρέψει τα κλεμμένα.
A new Parthenon sculpture carved from the same Greek marble used on the originals 2,500 years ago will be unveiled in London on Tuesday as discussions about placing it in the British Museum begin https://t.co/F0RYF0mcpQ
— The Times and The Sunday Times (@thetimes) October 31, 2022
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr: