Στη διάρκεια της προεδρικής του θητείας στον Λευκό Οίκο, ο Joe Biden δεν έχει συναντηθεί ποτέ με αυτό το αξίωμα με τον Xi Jinping. Κάτι η πανδημία, κάτι η κατάσταση που προέκυψε με τη Ρωσία και φυσικά η κατάσταση που μαίνεται στην Ταϊβάν, οι δύο ηγέτες είχαν μόνο 5 τηλεφωνικές συνομιλίες σε αυτά τα 2 χρόνια από την ανάληψη της προεδρίας του Biden και συυμπαρουσίες σε Συνόδους G20 και G7. Η G20 που ξεκίνησε στο Μπαλί, έφερε τους δύο ξανά σε κοινό έδαφος, ήταν όμως η πρώτη φορά που συναντήθηκαν και συζήτησαν.
Οι δύο Πρόεδροι είχαν προγραμματισμένο ραντεβού στο περιθώριο της G20 και αντάλλαξαν χειραψία για πρώτη φορά, με τις κάμερες να το απαθανατίζουν γιατί ποιος ξέρει πότε θα έχουν ξανά τέτοια ευκαιρία;
Σε αυτή τη χειραψία και την πόζα, βλέπει κανείς και τη διαφορά των δύο. Ο Biden έχει μάθει να είναι πιο επικοινωνιακός και χαμογελά διάπλατα. Ο Jinping, από άλλη κουλτούρα, μειδιά ελαφρά και στέκεται μάλλον άβολα μπροστά στα φλας των φωτογράφων που εκπροσωπούν τα δυτικά μίντια.
Στη συνάντηση των ηγετών ΗΠΑ και Κίνας, ο Joe Biden είχε μαζί του την Υπουργό Οικονομικών Janet Yellen, τον Υπουργό Εσωτερικών Anthony Blinken και τον Jake Sullivan, τον επιτελάρχη του. Αντίστοιχα, ο Jinping είχε τη δική του πολιτική συνοδεία μαζί. Η κουβέντα τους αφορούσε το πώς βλέπουν την παγκόσμια κυριαρχία, την τεχνολογία, την Ουκρανία και την πανδημία.
«Πιστεύω ότι υπάρχει λίγος χώρος για μια τετ α τετ επικοινωνία. Ελπίζω ότι θα βρούμε τρόπους να επικοινωνήσουμε πάνω σε κρίσιμα παγκόσμια ζητήματα που απαιτούν την συνεργασία μας. Ανυπομονώ να έχουμε έναν ειλικρινή διάλογο όπως πάντα και σε ευχαριστώ για την ευκαιρία. Πρέπει να αμβλύνουμε τις διαφορές μας και να εμποδίσουμε τον ανταγωνισμό να γίνει σύγκρουση», είπε σύμφωνα με δημοσιογράφους ο Biden στον Jinping.
Από την πλευρά του, ο Xi τόνισε πως η παρούσα κατάσταση στις σχέσεις των δύο χωρών απέχει από αυτό που «περιμένει η διεθνής κοινότητα από εμάς. Πρέπει να βρούμε την σωστή κατεύθυνση για την διμερή σχέση μας ώστε να προχωρήσει και να εξελιχθεί. Επιθυμώ Κύριε Πρόεδρε να φέρουμε τις χώρες μας ξανά στις ράγες της υγείας και της σταθερής ανάπτυξης για το καλό και των δύο, αλλά και του κόσμου συνολικά».
Αυτό το ραντεβού στο πλαίσιο της G20 είναι η πρώτη τόσο ειρηνική και φιλική επικοινωνία των δύο ηγετών, σε μια περίοδο που οι σχέσεις είναι ταραγμένες, κυρίως για το ζήτημα της Ταϊβάν παρά για τα υπόλοιπα, με τον Xi να έχει αποκαλέσει στο παρελθόν τις ΗΠΑ ως εχθρό και τον Biden να αναφέρει πως η Κίνα θέλει να αλλάξει τη διεθνή τάξη.
Για να κανονιστεί αυτό το ραντεβού στην G20, είχε προηγηθεί ένας μήνας σιωπηρής διπλωματίας, δηλαδή τηλεφωνικών και μέσω mail επαφών των στελεχών των δύο Προέδρων που κανόνιζαν τη συνάντηση. Την Κυριακή επικυρώθηκε το πλαίσιο της συνάντησης και συζήτησης και σήμερα το πρωί, μετά την άφιξη τους στο Μπαλί, συναντήθηκαν.
Φυσικά, δεν πρόκειται για ένα ραντεβού στο οποίο θα επέλθει κάποια κατάπαυση πυρός ή συμφωνία. Ήταν περισσότερο ανίχνευση εδάφους και γι΄αυτό και δεν θα υπάρξει κάποια κοινή ανακοίνωση ή συνέντευξη Τύπου. Ήταν επίσης και μια ανάγκη των δύο να χαμηλώσουν την ένταση στη σχέση τους, χωρίς όμως να είναι σαφές αν πρόκειται για καλή θέληση ή υπάρχει στόχος αποπροσανατολισμού.
Σε κάθε περίπτωση, είναι μια πρόοδος, καθώς από τον Φεβρουάριο του 2021 μέχρι σήμερα έχουν μιλήσει τηλεφωνικά 5 φορές: τον Φεβρουάριο του 2021, τον Σεπτέμβριο του 2021, τον Νοέμβριο του 2021, τον περασμένο Μάρτιο και τον Ιούλιο, όταν και έγινε η επίσκεψη της Pelosi στην Ταϊβάν.
Από τις ΗΠΑ διατηρούν μια επιφυλακτική στάση και θέλουν να δουν τι θα πει για τη Ρωσία στην G20 ο Jinping και πώς θα τον αντιμετωπίσουν και οι άλλες δυνάμεις, με τον Olaf Scholz να έχει πει πριν λίγο καιρό ότι η Κίνα απειλεί διαρκώς με χρήση πυρηνικών.
* Με στοιχεία από New York Times
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
H Alexandria Ocasio-Cortez φοβάται για τη ζωή της: «Διστάζω μέχρι και να βγάλω βόλτα τον σκύλο μου»
Νέα επίθεση Ερντογάν κατά της Ελλάδας και των ΗΠΑ: «Κρύβουν τρομοκράτες»