Από τη μία η γήρανση του πληθυσμού. Από την άλλη η πανδημία. Αυτά τα δύο γεγονότα δεν αφαίρουν μόνο ανθρώπους και πληθυσμιακή δύναμη. Αφαιρούν και σημαντικές ιδιότητες από τις κοινωνίες. Οι άνθρωποι που γερνάνε και συνταξιοδοτούνται ή αυτοί που πέθαναν από τον κορωνοϊό, δεν ήταν μόνο άνθρωποι. Είχαν και μια επαγγελματική ιδιότητα. Κι αυτή χάθηκε, άρα μειώθηκε και το δυναμικό σε αρκετούς σημαντικούς τομείς, οι οποίοι στο σήμερα δεν μοιάζουν και τόσο γοητευτικοί όσο παλαιότερα. Έτσι, η Ευρώπη έχει μια νέα κρίση μπροστά της.
Οι άνθρωποι έχουν πάψει πια να λειτουργούν με το κριτήριο της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο και θέλουν να έχουν το εύκολο χρήμα ή να εργάζονται σε τομείς που τους προσφέρουν περισσότερα κέρδη για λιγότερο κόπο. Η στροφή προς τα εκεί, μειώνει το δυναμικό σε δασκάλους, καθηγητές, σε νοσηλευτικό προσωπικό και γιατρούς.
Ειδικά αυτοί οι τελευταίοι, αποδεκατίστηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, είτε επειδή κάποιοι έχασαν τη ζωή τους είτε επειδή κλάταραν από τις συνεχόμενες εβδομάδες εργασίας δίχως ρεπό και την πίεση που δέχτηκαν από τις αυξημένες εισαγωγές σε ΜΕΘ.
Εκτός δηλαδή από τους θανάτους, η πανδημία αποτέλεσε και κακό μάρκετινγκ για την επιστήμη της ιατρικής, απωθώντας αρκετούς από το να την επιλέξουν.
Σε αυτή τη διετία η Ευρώπη είδε το νοσηλευτικό προσωπικό να μειώνεται κατά 2.000.000 ανθρώπους, με τη Γαλλία να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, αλλά να μην είναι η μόνη.
Στην Ελλάδα, αναφέρει δημοσίευμα του Politico, υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού, σε ένα διάστημα που έγινε και διακοπή εργασίας για ανεμβολίαστους νοσηλευτές. Στη Βρετανία η έλλειψη ανέρχεται σε 5ψήφιο αριθμό, ενώ υπάρχει αριθμός-ρεκόρ στις άδειες και τις παραιτήσεις. Στη Φινλανδία το ίδιο. Στην Πορτογαλία δεν έχουν επαρκή αριθμό γιατρών.
«Η έλλειψη γιατρών είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει όλα τα μέλη μας. Στον πυρήνα του, αυτό που συμβαίνει είναι ότι η ιατρική δεν είναι πια μια ελκυστική επαγγελματική επιλογή, μια επιλογή να ακολουθήσουν οι άνθρωποι σε όλη την καριέρα τους. Κι αυτό θα θέσει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας στο μέλλον», δήλωσε η Sarada Das, γενική γραμματέας της Επιτροπής Ευρωπαίων Γιατρών της, οργανισμός που εκπροσωπεί τους γιατρούς σε όλη την Ευρώπη.
Αυτό που αναφέρει η Das επιβεβαιώνεται κι από τους μεγάλους αριθμούς νέων γιατρών που παραιτούνται πολύ νωρίς λόγω του burnout και των ψυχολογικών προβλημάτων που προκαλεί η δουλειά.
«Αν δεν το αντιμετωπίσουμε σωστά, θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη έλλειψη γιατρών. Αγκομαχάμε να παρέχουμε φροντίδα στους ασθενείς μας», λέει ο Álvaro Cerame, ψυχίατρος και πρόεδρος της επιτροπής εργαζομένων στην υγεία στο European Junior Doctors Association (EJD), που κρούει κώδωνα κινδύνου για κατάρρευση του συστήματος υγείας στην Ευρώπη.
Αυτό που χρήζει σημασίας, είναι πως αυτή η κρίση δεν ήρθε ξαφνικά. Είχε προβλεφθεί, αλλά η Ευρώπη δεν έκανε κάτι και εξακολουθούσε να βασίζεται σε προσωπικό που δανειζόταν από άλλες περιοχές, όπως από την Κούβα και άλλες χώρες με χαμηλά εισοδήματα, των οποίων το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό έλκεται εύκολα.
Η έλλειψη γιατρών δεν εντοπίζεται σαφώς στα μεγάλα αστικά κέντρα. Συναντάται στην πρόσβαση που έχουν σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη άνθρωποι που ζουν σε επαρχιακές πόλεις και χωριά. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Γαλλίας, όπου το 30% του πληθυσμού δεν έχει καθόλου ή έχει προβληματική πρόσβαση στην υγεία.
Υπάρχει ένα χωριό, το Le Vigan, όπου από το 2017 ψάχνουν γιατρούς και κανείς δεν ενδιαφέρεται για τη θέση εκεί, παρόλο που προσφέρει ως και 50.000 ευρώ ετησίως. Αντιθέτως, το ιατρικό προσωπικό αντιδρά ακόμα και με διαδηλώσεις κατά της αποστολής τους σε μονάδες που είναι τόσο δυσπρόσιτες.
Τα ιατρικά σωματεία αντιδρούν στην απόφαση να προστεθεί ένας 4ος χρόνος υποχρεωτικής θητείας σε απομακρυσμένες περιοχές, ώστε κάποιος να γίνει γενικός γιατρός. Αρκετοί, αρνούνται να μεταβούν σε περιοχές με χαμηλό πληθυσμό, γιατί δεν τους προσφέρουν και την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε πολλές διαφορετικές νόσους.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Κιβωτός του Κόσμου: Αυτή είναι η σύνθεση της νέας διοίκησης με πρόεδρο την Αλεξάνδρα Μαρτίνου
Ρόδος: Η οικιακή βοηθός έχει διαπράξει άλλους 3 φόνους – Τα ανυποψίαστα θύματά της και η δράση της