Ολονύχτια μάχη με τις φωτιές έδωσαν το βράδυ της Κυριακής και εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβέστες και οι κάτοικοι στα χωριά που πλήττονται στη Βόρεια Εύβοια. Σύμφωνα με τις εικόνες που δημοσιεύονται, τα βασικά τους όπλα στην αναχαίτιση της πυρκαγιάς ήταν κουβάδες, κλαδιά και λάστιχα από αυλές παρακείμενων σπιτιών, ενώ σχηματίστηκε μέχρι και ανθρώπινη αλυσίδα για να μεταφέρονται γρηγορότερα οι κουβάδες με το νερό.

Το Πευκί βρίσκεται μέχρι στιγμής στην πιο δυσχερή θέση, με κάποιες κατοικίες να έχουν καεί, αλλά τους ανθρώπους που δρουν εκεί να πετυχαίνουν να περιορίσουν την εξάπλωση της φωτιάς, με τρεις επιχειρήσεις στη διάρκεια της νύχτας. Το Αρτεμίσιο και το Καστρί έχουν καταφέρει να κρατήσουν τον κίνδυνο στις παρυφές τους, χωρίς να έχει καταστραφεί προς το παρόν κάποιο σπίτι. Για να συμβεί αυτό, οι ντόπιοι δεν έκλεισαν μάτι ούτε δευτερόλεπτο μες στη νύχτα και ήταν σε επιφυλακή.

Από το μεσημέρι της Κυριακής μέχρι το ξημέρωμα της Δευτέρας, εξίσου τρομακτική ήταν η κατάσταση και στις Γούβες, όπου οι κάτοικοι όλο το βράδυ ζητούσαν βοήθεια από τα social media και κατήγγειλαν πως εμφανίστηκε μια φορά εναέριο μέσο πυρόσβεσης, έριξε 4 φορές όσο ήταν οι κάμερες και στη συνέχεια δεν υπήρξε ουδεμία βοήθεια από αέρος. Σε αυτό το 24ωρο ο συναγερμός ήχησε 3 φορές, όμως όσοι παλεύουν με τις φλόγες εκεί, μπόρεσαν να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τον πυρήνα του χωριού.

Αγριοβότανο, Ελληνικά, Γερακίου και Γαλατσώνα βρέθηκαν κι αυτά στην ίδια μοίρα που ήταν όλα τα χωριά στη Βόρεια Εύβοια, με τον κίνδυνο εγκλωβισμού σε πύρινο κλοιό για εθελοντές και πυροσβέστες να ήταν μεγάλος στη διάρκεια της νύχτας.

https://www.intronews.gr/2865-2-theloume-na-zisoume-edo-sto-horio-alla-de-mas-dinetai-i-efkeria

Η Μονοκαρυά είναι το τελευταίο οχυρό πριν φτάσει η φωτιά στην Ιστιαία, κάτι που φάνηκε να γίνεται μετά το πέρας της εναέριας πυρόσβεσης το απόγευμα της Κυριακής. Άντεξε όμως με τη βοήθεια του ανάγλυφου του εδάφους και των ζωνών που είχαν δημιουργηθεί κατά μήκος του ρέματος.

Στο επίκεντρο των δράσεων της πυροσβεστικής έχουν μπει τα χωριά Καματριάδες και Γαλατσάδες, με τους αξιωματικούς να δηλώνουν πως «αν περάσει από κει η φωτιά θα βρεθεί μέσα σε ένα συμπαγές δάσος το οποίο είναι δύσκολο να σβήσει και εν τέλει θα φτάσει πάνω από τα Ήλια και την Αιδηψό. Η δημιουργία περιμετρικά των χωριών ακόμη και πρόχειρων αντιπυρικών ζωνών τις τελευταίες ώρες απέτρεψε σε μεγάλο βαθμό την επέκταση των ζημιών μέσα σε κατοικημένες περιοχές».

Αγωνία για τη Νότια Εύβοια, προσπάθεια να μην περάσε η φωτιά το Καντήλι

Στα νότια του νομού, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν μεγάλο αγώνα για να μην περάσει η φωτιά το όρος Καντήλι, με επίκεντρο τα χωριά Τρούπι, Καλύβια, και Σπαθάρι. Εκεί, με πρωτοστάτες τους Ρουμάνους και τους Ουκρανούς πυροσβέστες, με εθελοντές και μηχανήματα της Περιφέρειας και των Δήμων και με τη βοήθεια εναέριων μέσων, οι φλόγες περιορίστηκαν.

Η αγωνία των επιτελικών της πυροσβεστικής είναι αν θα μπορέσου να σηκώσουν σήμερα τα εναέρια μέσα, καθώς η ατμόσφαιρα έχει γίνει αφόρητα αποπνικτική. Ο καπνός «ταξιδεύει» χιλιόμετρα δυτικά έχοντας καλύψει πλήρως από χθες την Ανατολική Φθιώτιδα αλλά και τη Λαμία φτάνοντας μέχρι το Βελούχι.

https://www.intronews.gr/fotia-stin-evvoia-plisiazei-tin-istiaia-synecheis-anazopyroseis

Όπως έχει ανακοινώσει από μέρες η πυροσβεστική, στην Βόρεια Εύβοια επιχειρούν 620 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 131 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Πιο συγκεκριμένα, 100 πυροσβέστες από την Ουκρανία, 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα από τη Ρουμανία, 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα από τη Σερβία και ένα ασθενοφόρο και το δεύτερο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Επίσης για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 Ε/Π και 5 Α/Φ με το Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Η καταστροφή σε κάθε περίπτωση είναι τρομακτική στην Εύβοια, με δεκάδες εκατομμύρια στρέμματα να έχουν καεί. Το βίντεο που δημοσιεύει το κανάλι Up Stories στο Youtube, μιλάει από μόνο του.