Μέχρι το απόγευμα θα έχει ανακοινωθεί η ετυμηγορία των αρχών για το αν η Εύα Καϊλή θα εξακολουθήσει να κρατείται σε προφυλάκιση ή αν θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους για την υπόθεση διαφθοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία είναι από τους κεντρικούς κατηγορούμενους.

Ο δικηγόρος της κ. Καϊλή, κύριος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, βρέθηκε στις Βρυξέλλες, όπου πλήθος δημοσιογράφων περίμεναν έξω από την δικαστική αίθουσα για να μάθουν από εκείνον τις εξελίξεις γύρω από την κατάθεση που έδωσε η κ. Καϊλή όπου εξηγούσε πώς βρέθηκαν όλα αυτά τα χρήματα στο σπίτι της, τις σχέσεις της με το Κατάρ και ποιος ο ρόλος του συντρόφου της και του Παντσέρι.

Η Εύα Καϊλή μεταφέρθηκε το πρωί στο δικαστικό μέγαρο Βρυξελλών και σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ήταν απόλυτα συνεργάσιμη. Οι ίδιοι τόνισαν πως είναι αθώα και γι΄αυτό προτίθεται να βοηθήσει τις αρχές με κάθε τρόπο. Η απόφαση του προδικαστικού συμβουλίου αναμένεται να εκδοθεί αργότερα το απόγευμα σήμερα και η επιθυμία της πλευράς Καϊλή είναι να αποφυλακιστεί με βραχιολάκι.

Δημοσίευμα αποκαλύπτει την πρώτη κατάθεση της Καϊλή στον Βέλγο εισαγγελέα

Τη στιγμή που η Εύα Καϊλή περιμένει την ετυμηγορία, η ιταλική ιστοσελίδα Il Fatto Quotidiano φέρνει στο φως όσα είπε στους αστυνομικούς που τη συνέλαβαν και στον Μισέλ Κλεζ, τον Βέλγο εισαγγελέα που κίνησε όλες τις διαδικασίες για να έρθει η υπόθεση στο φως.

Η Εύα Καϊλή παρουσιάζεται να έχει πει στις Αρχές πως τα 750.000 ευρώ που βρέθηκαν στο σπίτι της, δεν ήταν τα πρώτα που άφηνε ο Παντσέλι και δήλωσε πως αυτό ο Παντσέρι το έκανε για να εκμεταλλευτεί την βουλευτική ασυλία της.

«Το είχε κάνει και πριν τον κορωνοϊό όταν είχε αφήσει κάποια χρήματα και στη συνέχεια ήρθε να τα πάρει. Εμπιστεύεται τον Φραντσέσκο (σ.σ. Τζιόρτζι) περισσότερο από το διαμέρισμά του. (σ.σ. Ο Τζιόρτζι) Ήταν ο συνεργάτης που “φύλαγε” κάτι για λογαριασμό του και πιθανότατα για το σημερινό αφεντικό του, Αντόνιο Κοτζολίνο».

Για αυτή τη στάση του συζύγου της, η Εύα Καϊλή υποστήριξε ότι ο Τζιόρτζι είχε τυφλωθεί από το χρέος του στον Παντσέρι και δεχόταν τα πάντα από εκείνον, ενώ λόγω ευγένειας δεν έλεγε ποτέ όχι. «Ίσως να έπρεπε να πω κάτι γιατί είμαι μεγαλύτερη».

Αυτά φέρονται να ειπώθηκαν στις 10 Δεκεμβρίου, όταν έγινε η σύλληψη της κ. Καϊλή από τους αστυνομικούς και μια μέρα μετά επανέλαβε τα ίδια στον Κλεζ, όπου έβαλε στη συζήτηση και βαριά ονόματα της ευρωπαϊκής διπλωματίας, όπως των Ευρωβουλευτών Μαρκ Ταραμπέλα και Μαρία Αρένα.

Με αυτούς τους δύο είχε επικοινωνήσει η Εύα Καϊλή μια μέρα πριν τη σύλληψή της, με σκοπό να μάθει γιατί έχει εξαφανιστεί ο Παντσέρι. Δύο μέρες μετά, ενώπιον του Κλεζ, έλεγε κι άλλα ονόματα, όπως του Τζιουζέπε Μερόνι, πρώην βοηθού του Παντσέρι, ενώ υπήρξαν ένας Νταβίντε, μια Σιμόνα, μια Καρόλα και μια Φραντζέσκα.

Τα 750.000 ευρώ φαίνεται πως ήταν χρήματα διευκόλυνσης για τον Τζιόρτζι, που είχε ανοιχτή οικονομικά, ιδίως σε ακίνητα και είχε τα έξοδα για το νέο τους σπίτι.

Η καθαιρεθείσα αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξε ότι «η υποθήκη είναι στο όνομά μου, εγώ την πληρώνω. Μπορείτε να το δείτε από την πιστωτική μου κάρτα. Τα μετρητά είναι η συμβολή του συντρόφου μου. Υπήρχαν 5.000 ευρώ σε ένα χρηματοκιβώτιο και 5.000 ευρώ σε ένα άλλο. Γνωρίζω ότι ο Φραντσέσκο δανείζεται κατά καιρούς από τους γονείς του. Πιθανότατα και από τον Αντόνιο.

Το γνωρίζω γιατί υπάρχουν πράγματα που θα ήθελε να αγοράσει αλλά δεν είχε τα μέσα. Ήξερα ότι φύλαγε πράγματα από το πρώην αφεντικό του, τον Παντσέρι, αλλά και από το τωρινό αφεντικό του, τον Κοτζολίνο αλλά δεν προβληματίστηκα ποτέ από πού προέρχονται τα χρήματα».

Κεντρικό ρόλο έχει στην υπόθεση ένας χαρτοφύλακας που είχε αφήσει ο Παντσέρι στο σπίτι τους και μέσα σε μια μέρα είχε γίνει από λεπτός, παχύς. «Ο Αντόνιο Παντσέρι ερχόταν για καφέ και όταν δεν ήμουν στο σπίτι. Ήταν πολύ κοντά με τον Φραντσέσκο Τζιορτζι», είχε απαντήσει η Εύα Καϊλή για τις επισκέψεις του Παντσέρι στο σπίτι της.

Όσο για την σχέση της με το Κατάρ, η Εύα Καϊλή ξεκαθάρισε πως η δική της εμπλοκή αφορούσε μόνο στην απελευθέρωση της βίζας στην Ε.Ε. και δεν υπήρξε κανένας χρηματισμός γι΄αυτό.

«Εγώ ασχολήθηκα με το θέμα της απελευθέρωσης της βίζα στην ΕΕ για ορισμένα κράτη της Μέσης Ανατολής, Κουβέιτ, Κατάρ και ΟΜάν ήταν προτεραιότητα όχι μόνο γιατί ήταν πάροχοι αερίοιυ αλλά και γιατί πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις περισσότερο από άλλες. Η Κομισιόν ασκούσε πιέσεις για το ζήτημα αυτό και εγώ συμφωνούσα. Η απόφαση θα κρινόταν στα τέλη Νοεμβρίου.

Η περίοδος αυτή συνέπεσε με την πολύ έντονη συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πιστεύω γι’ αυτό υπήρξε σύγχυση ανάμεσα στην αποστολή του Παντσέρι για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δική μου που ήταν για τις βίζα και την ενέργεια».

Δεσμεύτηκε το οικόπεδο στην Πάρο

Ενόσω η Εύα Καϊλή αναμένει τη δικαστική απόφαση, στην Ελλάδα υπήρξε μια εξέλιξη που την αφορά, καθώς με απόφαση της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος και πιο συγκεκριμένα του επικεφαλής πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, το οικόπεδο 7 στρεμμάτων που έχει στην Πάρο μαζί με τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι, δεσμεύτηκε, κάτι που συνέβη και για τον κοινό λογαριασμό που έχουν οι δύο εκ των βασικών υπόπτων για το QatarGate.

Η συγκεκριμένη απόφαση ίσως σημαίνει πράγματα ως προς την «τύχη» της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες, αφού οι εδώ Αρχές δεν επηρεάστηκαν από τον ισχυρισμό του δικηγόρου της, κ. Δημητρακόπουλου, πως η αγορά του ακινήτου ήταν καθόλα νόμιμη και δικαιολογείται από τα έσοδα της και τον μισθό του Ευρωβουλευτή.

Από την ίδια την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, υπάρχουν διαρροές, σύμφωνα με το protothema.gr, πως υπήρξαν σοβαρές υπόνοιες για τη διάπραξη ξεπλύματος μαύρου χρήματος αναφορικά με την αγορά του οικοπέδου που βρίσκεται στην περιοχή Ιστέρνι. Γι΄αυτό και ζητήθηκε από τον οικονομικό εισαγγελέα Χρήστο Μπαρδάκη να διερευνήσει την υπόθεση, έχοντας στα χέρια του το πόρισμα του κ. Βουρλιώτη.

Το συγκεκριμένο οικόπεδο, σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει στην ΕΡΤ ο αρχιτέκτονας μηχανικός που ανέλαβε την αναθεώρηση της άδειας, Βαζαίος Πετρόπουλος, ήταν στο όνομα της Εύας Καϊλή και του Τζιόρτζι και από τα 7 στρέμματα, τα 280 τετραγωνικά μέτρα είναι οικοδομήσιμα, με το ζευγάρι να είχε αναθέσει εργασίες ώστε να μετατραπεί το οίκημα εκεί σε παραθεριστική κατοικία και να γίνει από διώροφο, ισόγειο.

«Είχαμε κάνει 3-4 συναντήσεις. Ήθελαν ένα σπίτι για εκείνους για να μένουν το καλοκαίρι που θα έρχονται, όλος ο σχεδιασμός γινόταν για να κάνει ένα σπίτι για την οικογένειά της».

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Politico: Πώς η Εύα Καϊλή και η αδερφή της είχαν κάνει το lobbying οικογενειακή υπόθεση

Politico για Εύα Καϊλή και #QatarGate: «Ένα χαλασμένο μήλο στην Ε.Ε. ή ένα βαρέλι δίχως πάτο;»

Ομολόγησε ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι και το παίρνει όλο πάνω του: «Τα έκανα όλα για τα χρήματα, αφήστε ελεύθερη την Καϊλή»