Στην πιο καταστροφική χιονοθύελλα του 21ου αιώνα τείνει να εξελιχθεί αυτή που έχει πλήξει τις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες, με όλη τη χώρα να έχει θερμοκρασίες-ρεκόρ, αφού ακόμα και στις νότιες πολιτείες, που είναι όλο τον χρόνο ζεστές, οι θερμοκρασίες προσεγγίζουν το μηδέν. Ήδη, 59 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, τόσο από το κρύο, αλλά και από τροχαία και από άλλα αίτια που έχει προκαλέσει η χιονοθύελλα.

Αρκετοί από τους νεκρούς έχουν βρεθεί μέσα στα αυτοκίνητα τους να έχουν πεθάνει από κρυοπάγημα, με τις ομάδες διάσωσης να αντιμετωπίζουν προβλήματα στο να εντοπίσουν τους στόχους, γιατί τα οχήματα τους κολλάνε στο χιόνι και εγκλωβίζονται και οι ίδιοι.

Στη Νέα Υόρκη η κατάσταση είναι χειρότερο από κάθε άλλη πολιτεία, με τη δυτική της μεριά να πλήττεται ακόμα βάναυσα και το Μπάφαλο να έχει μέχρι στιγμές απώλειες 27 ανθρώπων που πέθαναν στην Erie County. Μάλιστα, ενδεικτικό της κατάστασης, είναι πως η αστυνομία της περιοχής έχει ζητήσει τη βοήθεια όσων έχουν στην κατοχή τους ειδικά οχήματα για το χιόνι, ώστε να βγουν στους δρόμους και να συνδράμουν στις προσπάθειες διάσωσης.

Στο Μπάφαλο το χιόνι έχει φτάσει το ένα μέτρο και η κατάσταση έχει ξεπεράσει την χιονοθύελλα του 1977, όταν 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. «Αυτή η χιονοθύελλα είναι χειρότερη γιατί ήταν ασταμάτητη για 24 ώρες σερί. Αλλού έχουν καταγράψει 37.5 ώρες συνεχόμενης χιονοθύελλας», λέει στο CNN ο Mark Poloncarz, επικεφαλής διάσωσης στο Erie County.

Από το μεσημέρι της Δευτέρας η κατάσταση στο Μπάφαλο έχει κάπως εξομαλυνθεί, με τους δρόμους να έχουν κάπως ανοίξει για τα οχήματα διάσωσης. «Η αστυνομία του Μπάφαλο έχει διασώσει εκατοντάδες και δη αρκετούς οδηγούς στην πόλη. Σε κάποιες από αυτές τις διασώσεις, οι άνθρωποι δεν θα είχαν επιβιώσει αν δεν ήταν οι προσπάθειες των πρώτων βοηθειών για να τους σώσουν», αναφέρει ο δήμαρχος του Μπάφαλο.

Όλες οι δυνάμεις διάσωσης πηγαίνουν από όχημα σε όχημα και από σπίτι σε σπίτι για να τσεκάρουν αν υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια ή απεγκλωβισμό. Όλη η δυτική Νέα Υόρκη βρίσκεται σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων τις νυχτερινές ώρες. «Έχουμε εκατοντάδες οχήματα εγκαταλειμμένα από ανθρώπους που τα άφησαν στη διάρκεια της καταιγίδας. Είναι ακόμα επικίνδυνη η κατάσταση», τονίζουν αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης.

Σχεδόν 200 εκατοστά χιονόπτωση έχει δεχτεί το Μπάφαλο από τον Οκτώβριο

Οι 27 νεκροί του Erie County είναι κατά βάση άνθρωποι που βρίσκονταν έξω από το σπίτι τους, στα αυτοκίνητα και λόγω έλλειψης θερμότητας, πέθαναν ή έπαθαν καρδιακή προσβολή. Οι αρχές εκτιμούν ότι οι νεκροί θα αυξηθούν κατά πολύ, μιας και υπάρχουν περίπου 420 κλήσεις για βοήθεια στο 911, οι οποίες έχουν μείνει αναπάντητες.

Εκτός από τους εγκλωβισμένους στα αυτοκίνητά τους, προβλήματα αντιμετωπίζουν πάρα πολλοί και εντός του σπιτιού, αφού έχουν σημειωθεί πολλές διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές, με το χιόνι να καλύπτει εντελώς τους σταθμούς ηλεκτροδότησης και να τους παγώνει, ενώ, όπως βλέπετε και στην κεντρική φωτογραφία, σπίτια έχουν μετατραπεί σε «σπήλαια με σταλακτίτες».

Σε πολλά σπίτια δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση για 3η σερί μέρα κι ενώ οι θερμοκρασίες έχουν πάει στους -43! Μόνο στο Μπάφαλο είναι 10.000 σπίτια δίχως ρεύμα.

Το Μπάφαλο είναι γενικά το μέρος που έχει δεχτεί το περισσότερο χιόνι φετος, καθώς από τον Οκτώβριο έχει υπάρχει χιονόπτωση κοντά στα 2 μέτρα!

Από σήμερα η κατάσταση μοιάζει να ηρεμεί στη Νέα Υόρκη, με καταστήματα να ανοίγουν ξανά και τις θερμοκρασίες να έρχονται πιο κοντά στο μηδέν, παραμένοντας όμως στο μείον. Οι αρχές της πολιτείας έχουν στοκάρει έτοιμα γεύματα για να μοιράσουν σε χιλιάδες ανθρώπους και σε σημεία σίτισης, αλλά αυτό θα καθυστερήσει, μιας και οι δρόμοι παραμένουν ακατάλληλοι.

Πέρα από το Μπάφαλο, το χιόνι είναι στα 85-90 εκατοστά στο Χέντερσον στη Νέα Υόρκη και στα 90-95 στο Μπαράγκα στο Μίσιγκαν.

Οι συνθήκες έχουν οδηγήσει στην ακύρωση πάνω από 5.000 πτήσεων την Παρασκευή, 3.400 το Σάββατο, 3.100 την ημέρα των Χριστουγέννων και άλλες 3.800 μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας.

Πάνω από 1.8 εκατομμύρια ιδιοκτησίες βρέθηκαν χωρίς ρεύμα τα τελευταία 24ωρα, αλλά πλέον ο αριθμός έχει πέσει στις 150.000. Παρόλα αυτά, 55 εκατομμύρια Αμερικάνοι παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού από την Κυριακή.

Και ο Καναδάς δεν πάει πίσω, με 140.000 σπίτια να είναι χωρίς ρεύμα, η πλειοψηφία τους στο Οντάριο και το Κεμπέκ. Την Παραμονή Χριστουγέννων 4 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί όταν λεωφορείο αναποδογύρισε εξαιτίας του χιονιού στον δρόμο, ενώ 52 άνθρωποι έχουν καταλήξει σε νοσοκομεία για να τους περιθάλψουν.

* Με στοιχεία από CNN

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr: