Ήταν ίσως η πιο δύσκολη και επώδυνη νύχτα για τους κατοίκους σε Καματριάδες, Αβγαριά και τα γύρω χωριά, μιας και η φωτιά έδειξε τις πιο άγριες διαθέσεις της, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες, μετά τις 19:30 τα Canadair που επιχειρούσαν, σταμάτησαν με την αιτιολογία ότι είχαν εντολή να κάνουν αεροπυρόσβεση μέχρι αυτή την ώρα. Οι πυροσβέστες και οι ντόπιοι κάτοικοι έφτιαξαν αντιπυρικές ζώνες με μηχανήματα και ό,τι άλλο μπορούσαν να βρουν και στάθηκαν απέναντι στη φωτιά έχοντας κλαδιά στα χέρια τους.

Λίγο μετά το απόγευμα η Αβγαριά εκκενώθηκε, ενώ στις Καματριάδες είδαμε όλους τους κατοίκους να φτιάχνουν μια τεράστια αλυσίδα, ένα μέτωπο αντιμετώπισης της φωτιάς και να βρίσκονται όλο το βράδυ σε επαγρύπνηση. Η φωτιά κατάφερε να περάσει την αντιπυρική ζώνη, αλλά χάρη στους κατάλληλους ελιγμούς, δεν μπόρεσε να κάψει σπίτια και περιορίστηκε ως ένα βαθμό.

Ο Θ. Κουτσουμπάκης, πρόεδρος της κοινότητας Καματριάδες, εμφανίστηκε αισιόδοξος στην ΕΡΤ πως θα ελεγχθεί το μέτωπο στο χωριό και με τη στμβολή των εναέριων δυνάμεων θα σβηστεί τελείως.

Τη νύχτα τα μέτωπα συνέχιζαν να μαίνονται σε Γαλατσώνα, Γερακιού, Αγριοβότανο, Ελληνικά, κοντά στο Αρτεμίσιο, το Ασμήνιο και το Πευκί.

https://www.youtube.com/watch?v=mR6OwYkDWFU

Στην Καστανιώτισσα, υπό την απειλή του νέου μετώπου φωτιάς, συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός πυροσβεστικών δυνάμεων για την αποτροπή της, ώστε να μην φτάσει στην Ιστιαία, με τον ουρανό να έχει καλυφθεί από καπνό και την ατμόσφαιρα να είναι δυσβάσταχτη.

Στα Ελληνικά και το Ψαροπούλι κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά σε χαράδρα, ούτως ώστε μέχρι το πρωί, όποτε θα πετάξουν τα εναέρια μέσα, να μην υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, με κυριότερες εκείνες στις Γούβες, στις Γαλατσάδες, στο Ψαροπούλι και στο Καστρί. Την ίδια ωρα, χωματουργικά μηχανήματα δουλεύουν ασταμάτητα έξω από διάφορα χωριά, όπως τα Βασιλικά, τις Γούβες, το Πευκί και το Καστρί, προκειμένου να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες. Οι κάτοικοι επιχειρούν με αλυσοπρίονα και μηχανήματα να ρίξουν τα δέντρα, έτσι ώστε αν φτάσει η φωτιά, να μην ανέβουν ψηλά οι φλόγες και κινηθούν με μεγαλύτερη ένταση.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ROSA (@rosa_progressive)

Αυτό το μέτωπο της φωτιάς σε Καματριάδες και Αβγαριά είναι πολύ σημαντικό, καθώς αν τεθεί εκτός ελέγχου, η φωτιά θα πιάσει Αιδηψό και Ήλια και θα δημιουργήσει μια πύρινη περίμετρο που θα δυσχεράνει κάθε αποστολή επίγειας βοήθειας.

Ελπιδοφόρα είναι πάντως τα μηνύματα για την Ιστιαία, σύμφωνα και με όσα δήλωσε ο δήμαρχος Γιάννης Κοντζιάς που ανέφερε ότι «η κατάσταση με τις φωτιές έχει αρχίσει να εξομαλύνεται, αφού ένα-ένα τα μέτωπα έσβησαν στην θάλασσα».

Αναζωπυρώσεις και στο μέτωπο της Γορτυνίας

Δύσκολη ήταν η νύχτα της Δευτέρας και στη Γορτυνία, μια περιοχή που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα με 70.000 στρέμματα να έχουν καεί. Μπορεί στην περιοχή να έφτασαν και οι Τσέχοι πυροσβέστες που θα αναλάβουν να καθοδηγούν τους Έλληνες μέσω drone, που χαρτογραφεί ρυάκια και τα μονοπάτια που ενδείκνυνται για διάνοιξη, μπορεί συνολικά στην περιοχή να επιχειρούν 315 πυροσβέστες και 101 οχήματα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, όμως η φωτιά δείχνει άγριες διαθέσεις.

«Αρκετά δύσκολη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση με την φωτιά στην περιοχή της Γορτυνίας. Υπάρχουν αναζωπυρώσεις και εστίες φωτιάς, οι οποίες είναι πολλές» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος.

«Χθες επιχείρησαν τα εναέρια μέσα, τα οποία βοήθησαν σημαντικά. Είναι σημαντική η συμβολή ιδιωτών, που εθελοντικά, με τα δικά τους μηχανήματα, αλλά και τα μηχανήματα της αυτοδιοίκησης, συνδράμουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων».