Όταν συνέβησαν οι καταστροφικές φωτιές στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018, που έφεραν το θάνατο σε 102 ανθρώπους, μια από τις συζητήσεις της επόμενης ημέρας αφορούσε στα στοιχεία του εδάφους και των περιοχών που πρέπει να αλλάξουν για να αποφευχθεί μια νέα τέτοια καταστροφή. Είτε μιλάμε για πολεοδομικά ζητήματα είτε για τη μορφολογία της χλωρίδας, τα μέρη των δασών στα οποία υπάρχουν κοντά οικισμοί, θα πρέπει να φτιαχτούν διαφορετικά. Ίδια είναι η συζήτηση και τώρα, με το πεύκο να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Το πεύκο είναι ένα δέντρο κάπως εξωτικό, το προτιμούν όλοι γιατί τους παραπέμπει σε κάποια παραλία και έχει αποτελέσει τον κύριο σύμμαχο στις πυρκαγιές στο Μάτι και αυτές που μαίνονται σε όλη τη χώρα εδώ και 8 ημέρες. Οι πευκοβελόνες και τα υγρά που βγάζει, αποτελούν σημαντικό καύσιμο για μια πυρκαγιά, με αποτέλεσμα το πέρασμα της να γίνεται εντονότερο και η κατάσβεση της πολύ πιο δύσκολη.

Στη συζήτηση της επόμενης ημέρας, που θα ξεκινήσει κατά τον Σεπτέμβριο με τις επιχειρήσεις αναδασώσεων και τόνωσης του εδάφους, που αυτή τη στιγμή είναι τοξικό στις καμμένες περιοχές, το πεύκο δεν θα πρέπει να έχει θέση. Αντιθέτως, θα πρέπει να έχουν θέση άλλα δέντρα που οι ειδικοί τα αποκαλούν ως και αντιπυρικά, καθώς ορισμένα έχουν ιδιότητες που μειώνουν την ένταση μιας φωτιάς.

https://www.intronews.gr/2890-2-o-planitis-einai-sto-cheilos-tis-katastrofis-dramatiki-proeidopoiisi-apo-ton-oie

Σε κείμενο του το 2018, ο Θανάσης Πετρόπουλος, πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για την Πελοπόννησο και τη Δυτική Στερεά Ελλάδα, είχε τονίσει την επικινδυνότητα που έχει το πεύκο.

«Το πεύκο, αν και κατεξοχήν επικίνδυνο δένδρο, αποτελεί την αγαπημένη επιλογή εργολάβων και αναδασωτών. Ιδίως όταν μιλάμε για την αναδάσωση περιοχών που βρίσκονται κοντά ή μέσα σε κατοικημένες ζώνες. Το πεύκο είναι ένα όμορφο δένδρο από αισθητικής πλευράς, αυτοφυές της ελληνικής χλωρίδας, φυτρώνει και πολλαπλασιάζεται εύκολα και θέλει από καλλιεργητική φροντίδα τα ελάχιστα. Το πεύκο, όχι μόνο πιάνει εύκολα φωτιά (σ.σ. για την ακρίβεια είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα καεί ως στοιχείο του κύκλου ζωής του, εφόσον αφεθεί χωρίς διαχειριστική φροντίδα), αλλά εφόσον πιάσει σβήνει πολύ δύσκολα. Μιλάμε δηλαδή για μια κινητή βόμβα, την οποία επιλέγουμε ακόμη και για κατοικημένες περιοχές».

Ποια είναι τα δέντρα που πρέπει να αντικαταστήσουν το πεύκο;

«Υπάρχουν δένδρα που καίγονται πιο δύσκολα και δένουν άριστα με το ελληνικό τοπίο. Τέτοια είναι οι δρύες, οι κουτσουπιές, οι χαρουπιές, οι ακακίες, τα πουρνάρια, τα κυπαρίσσια και άλλα αυτοφυή της ελληνικής υπαίθρου. Πρέπει λοιπόν και στις αναδασώσεις να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας. Την ανάφλεξη μπορούν να την προλάβουν τα μέτρα φύλαξης, τη μείωση της καύσιμης ύλης μπορούν να την κάνουν μόνο οι δασικές υπηρεσίες. Κάνουμε ένα σημαντικό λάθος, ασχολούμαστε με το δάσος μόνο όταν έχουμε πυρκαγιές. Η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων θα πρέπει να περιλαμβάνει παρεμβάσεις όλο τον χρόνο και τέτοιες είναι οι καθαρισμοί δασών, η διάνοιξη δασικών οδών, η δημιουργία αντιπυρικών δρόμων και άλλων».

Συμπληρωματικά προς το κείμενο του κ. Πετρόπουλου, εξίσου βραδυφλεγή δέντρα είναι η φραγκοσυκιά, το αβοκάντο, ο πλάτανος, η λεύκα, ο προύνος, η ψευδακακία, η φλαμουριά και η δαμασκηνιά, ενώ ίδια δράση έχουν τα λαχανικά και φυτά όπως η γαρυφαλλιά, η βερόνικα, η γκαϊλάρδια, η κορέοψη, το μεταξάκι, ο κάκτος και τα παχύφυτα.

Αντιθέτως, μαζί με το πεύκο, το ίδιο επικίνδυνη είναι η χαλέπιος πεύκη και η κουκουναριά.