Αν σε έναν πληθυσμό κοντά στο 1.5 δισεκατομμύριο, βλέπεις ότι μέσα σε τρία χρόνια κορωνοϊού υπάρχουν μόλις 5.246 νεκροί, τότε σκέφτεσαι ότι πρέπει να έκανε πάρα πολύ καλή δουλειά στη διαχείριση μιας πανδημίας. Κι αν το δει κανείς με αριθμούς, ναι, η Κίνα έκανε καταπληκτική δουλειά. Οι αριθμοί αυτοί όμως προήλθαν μέσα από τρομερή καταπίεση, μέσα από εξουσιοδοτημένη κρατική βία και μέσα από ολοκληρωτική απώλεια της κοινωνικής ζωής, της συναναστροφής.
Στα τέλη Νοεμβρίου η χώρα άρχισε επιτέλους να χαλαρώνει το πρωτόκολλο. Είδαμε και στις αρχές του 2022 τι συνέβαινε στο Χονγκ Κονγκ. Πλέον, τα σύνορα εντός κι εκτός Κίνας έχουν ανοίξει και συγγενείς που είχαν να συναντηθούν 3 χρόνια γιατί έμεναν σε διαφορετικές επαρχίες, θα επανενωθούν. Όλα καλά ως εδώ.
Όμως, αυτή η χαλάρωση, φαίνεται πως προκάλεσε κατάσταση συναγερμού στον δυτικό κόσμο, με τις ΗΠΑ να ανακοινώνουν πως όποιος άνθρωπος ταξιδεύει από την Κίνα στην Αμερική, θα πρέπει να επιδεικνύει αρνητικό τεστ Covid-19 που να έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν την άφιξη. Αυτό το μέτρο θα ισχύσει από 5 Ιανουαρίου και φανερώνει την μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς λοιμωξιολόγους στις ΗΠΑ.
Από τον CDC μεταφέρεται η αίσθηση και εκτίμηση πως η μείωση της ανίχνευσης από την Κίνα, ο χαμηλός δηλαδή δειγματοληπτικός έλεγχος, θα μπορούσε να προκαλέσει όχι μόνο μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, αλλά και νέες παραλλαγές που θα έφερναν πίσω την πρόοδο που έχει σημειωθεί εντός του 2022, μετά από δύο χρόνια περιορισμών.
Εξάλλου, μόλις μερικές ημέρες πριν, ένα αμερικανικό ινστιτούτο είχε δημοσιεύει μια έρευνα με βάση την οποία η χαλάρωση των μέτρων στην Κίνα θα προκαλούσε ραγδαία εξάπλωση κρουσμάτων και νεκρών.
Η ανησυχία δεν εκφράζεται μόνο από τους Αμερικάνους. Στα επόμενα 24ωρα – ίσως και σήμερα – θα υπάρξει μια έκτακτη συνεδρίαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με όλους τους Υπουργούς Υγείας των κρατών-μελών, ώστε να χαραχθεί άμεσα μια κοινή πολιτική και να μην υπάρξει κάποιο κράτος που θα λειτουργήσει ως μοναχικός καβαλάρης, με αποτέλεσμα να έχει η Ε.Ε. «διαρροή» και να προκληθεί ντόμινο εξάπλωσης ή απομόνωση κάποιου κράτους.
«Η υποπαραλλαγή BF.7 της Όμικρον που είναι κυρίαρχη στην Κίνα είναι ήδη παρούσα στην Ευρώπη και δεν παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Πάντως, συνεχίζουμε να επαγρυπνούμε και είμαστε έτοιμοι για τη λήψη περιοριστικών μέτρων εκ νέου αν είναι απαραίτητο», δηλώνει αξιωματούχος της Ε.Ε.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και χώρες της Ασίας όπως η Ιαπωνία, η Μαλαισία και η Ινδία, οι οποίες εξετάζουν αντίστοιχα μέτρα με αυτά των ΗΠΑ και ανακοίνωσαν πως θα αυξήσουν την ιχνηλάτηση σε όσους εισέρχονται στις χώρες από την Κίνα.
Από την πλευρά της κυβέρνησης του ασιατικού γίγαντα, απαντούν πως η χαλάρωση του πρωτοκόλλου δε σημαίνει πως θα αφήσουν τα πράγματα ανεξέλεγκτα. Πρόκειται απλώς για μια υποβάθμιση της πανδημίας από Κατηγορία Α σε Κατηγορία Β.
«Επί του παρόντος, με τη μετάλλαξη του ιού, την αλλαγή της επιδημικής κατάστασης, τη διάδοση του εμβολιασμού και τη συσσώρευση εμπειρίας στην πρόληψη και τον έλεγχο, η πρόληψη και ο έλεγχος της επιδημίας της Κίνας έχει εισέλθει σε ένα νέο στάδιο. Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει να αφήσουμε τον ιό ή μια πλήρη έξοδο από τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου», τόνισε στο δίκτυο Xinhua ο Λι Μπιν, αναπληρωτής επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Υγείας (NHC).
Αυτό που αλλάζει επί της ουσίας στην διαχείριση των κρουσμάτων στην Κίνα, είναι ότι πλέον τα ασυμπτωματικά κρούσματα δεν θα υποχρεούνται να μεταβαίνουν καθημερινά σε νοσοκομείο ή και να μένουν εντός νοσοκομείου για όσο διάστημα διαρκέσει η μόλυνση.
Κρύβει νεκρούς η Κίνα
Όλα τα παραπάνω ίσως ενταθούν, τώρα που μια βρετανική ερευνητική εταιρεία γύρω από την υγεία, η Airfinity, υποστήριξε πως σύμφωνα με τα μοντέλα της, οι νεκροί ημερησίως στην Κίνα είναι 9.000 μέσα στον Δεκέμβριο, κάνοντας διπλασιασμό σε σχέση με την εκτίμηση της περασμένης εβδομάδας.
Με αυτό το μοντέλο, οι νεκροί από Covid-19 στην Κίνα, δεν είναι ούτε κατά διάνοια λίγο πάνω από 5.000, όπως έχει ανακοινώσει το κράτος. Αντίθετα, ίσως να έχουν ξεπεράσει τους 100.000 και τα κρούσματα τα 18.6 εκατομμύρια. Ο Δεκέμβριος, με αυτά τα δεδομένα, θα κλείσει με 584.000 νεκρούς στη χώρα. Αυτός ο αριθμός είναι υπερπολλαπλάσιος σε σχέση με τους 10 νεκρούς που έχει ανακκοινώσει η Κίνα από τις 7/12.
Μάλιστα, η Airfinity υπολογίζει πως η κορύφωση θα έρθει στις 13 Ιανουαρίου, όταν τα ημερήσια κρούσματα θα ξεπεράσουν τα 3.7 εκατομμύρια. Για τους θανάτους η κορύφωση θα έρθει 10 μέρες μετά, στις 23/1, με 25.000 νεκρούς την ημέρα. Ως τον Απρίλιο, το μοντέλο υπολογίζει πως οι νεκροί θα είναι συνολικά 1.7 εκατομμύρια.
Σε αυτό βέβαια αξίζει να σημειωθεί πως η Airfinity μετράει τους νεκρούς διαφορετικά απ΄ό,τι στην Κίνα. Στην Ευρώπη, αν ένας έχει κορωνοϊό και νοσήσει με άλλον ιό, αν πεθάνει, θα μετρηθεί ως νεκρός Covid. Στην Κίνα οι καταγεγραμμένοι νεκροί είναι μόνο όσοι πεθαίνουν από αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω του Covid-19.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Άλλη μία υπόθεση παιδικής πορνογραφίας – Συνελήφθη 58χρονος στο Άργος με ευρωπαϊκό ένταλμα
Εικόνες ΗΠΑ θα δούμε στην Ελλάδα: Έρχεται πολικό ψύχος τον Ιανουάριο σύμφωνα με τον Λέκκα