Μετά από κάποιες ημέρες μάλλον νηνεμίας, ήρθε μια νέα καταιγίδα πυραύλων από τη Ρωσία προς την Ουκρανία, με τους αξιωματούχους της χώρας να ανακοινώνουν πως οι Ρώσοι έριξαν στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις 120 πυραύλους με στόχο να καταστρέψουν βασικές υποδομές και να σκοτώσουν πολίτες.

Όπως ανακοίνωσε ο σύμβουλος του Zelensky, Mykhailo Podolyak, 120 πύραυλοι προσγειώθηκαν στην πρωτεύουσα και τραυμάτισαν σοβαρά 3 ανθρώπους, ανάμεσα τους και ένα κοριτσάκι 14 ετών. Ήταν μάλιστα τέτοιο το μπαράζ των εκρήξεων, που ο θόρυβος έφτασε μέχρι το Χάρκοβο, την Οδησσό, το Λβιβ και το Ζιτομίρ. Ο τοπικός άρχων της Οδησσού, Maksym Marchenko, έκανε λόγο για μια επίθεση με πυραύλους τεράστιας έκτασης στην Ουκρανία και σύμφωνα με την ουκρανική αεροπορία, η Ρωσία επιτέθηκε από διάφορες κατευθύνσεις με πυραύλους διά αέρος και διά θαλάσσης. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης και Kamikaze drones.

Από τους 120 πυραύλους, οι 16 καταστράφηκαν στον αέρα από τις αμυντικές δυνάμεις της Ουκρανίας, ενώ σε υλικές καταστροφές, μέχρι στιγμής υπάρχουν αναφορές μόνο για δύο σπίτι. Σε κάθε περίπτωση, οι κατά τόπους αρχές έχουν ζητήσει από τους πολίτες να μεταφερθούν σε καταφύγια.

Στην Οδησσό ο αριθμός των πυραύλων που έπεσαν, είναι 21, ενώ λιγότεροι έπεσαν στο Λβιβ. Ανάμεσα τους και κάποιοι πύραυλοι που έπεσαν μεν σε σπίτια αλλά δεν εξερράγησαν, με τις στρατιωτικές δυνάμεις να εκκενώνουν σπίτια και περιοχές, μέχρι να τους απενεργοποιήσουν.

Στο Λβιβ πάνω από το 90% της πόλης είναι χωρίς ρεύμα μετά την επίθεση, ενώ ο σύμβολος του Zelensky, o Klitschko προειδοποίησε πως στο στόχαστρο είναι το σύστημα ύδρευσης του Κιέβου και οι μονάδες ηλεκτροδότησης. Σε Οδησσό και Ντνιεπρ υπάρχουν επίσης αναφορές για διακοπές. Σε κάποιες πόλεις, όπως στο Kryvyi Rih, το ρεύμα έχει κοπεί από την ίδια την τοπική αρχή, ως μέρτρο πρόληψης.

Λίγα 24ωρα μετά τις δηλώσεις των Medvedev και Lavrov, που έκαναν λόγο για οργανωμένο σχέδιο της Δύσης να σκοτώσει τον Putin, αλλά και για «εμφύλιο» μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, η Ρωσία προέβη σε ακόμα μια επίθεση μεγάλης κλίμακας, μια από τις πολλές τις τελευταίες εβδομάδες, εξακολουθώντας να ζητάει την απόσχιση των 4 περιοχών που η ίδια, παρανόμως, προσήρτησε πριν από μερικούς μήνες.

Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, η Ουκρανία είχε αποκρούσει επίθεση 70 πυραύλων από τους Ρώσους, αναχαιτίζοντας τους 60 εξ αυτών. 

Από τη μεριά της Ρωσίας απορρίπτουν τον ισχυρισμό πως στοχεύουν σε δολοφονίες πολιτών με τις επιθέσεις, αλλά παραδέχονται ανοιχτά πως μέρος του σχεδίου για να πάρουν το πάνω χέρι, είναι να χτυπήσουν σημαντικές υποδομές ενέργειας στην Ουκρανία.

* Με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

«Πολύ κάθισες, θες το σκουπόξυλό σου»: Φρικιαστικές ατάκες στον 15χρονο στο Ίλιον από τους βιαστές του

Qatargate: Έρευνες και στον Παναμά σε λογαριασμούς ύψους 28 εκατ. ευρώ στην κατοχή της οικογένειας Καϊλή

Τι συμβαίνει με τον κορωνοϊό στην Κίνα: Έρευνα κάνει λόγο για 9.000 νεκρούς ημερησίως – Μόλις 1 ανακοίνωσαν χθες οι Κινέζοι