Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες είναι οι δύο περιοχές της Αττικής που είδαν την πιο σκληρή εκδοχή της πυρκαγιάς, με πλήθος ανθρώπων να χάνουν σπίτια και επιχειρήσεις, με τεράστιες εκτάσεις να καίγονται και με μεγάλο μέρος της πανίδας να χάνεται. Από τις πρώτες ημέρες που ξεκίνησαν οι πάνω από 580 εστίες πυρκαγιάς σε όλη τη χώρα, διαχέεται στην ατμόσφαιρα έντονα η πιθανότητα να πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών. Κάτι που ασπάστηκε και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ζητώντας να γίνει σχετική έρευνα.

Σε φωτογραφία που δημοσιεύει το protothema.gr, μπορεί κανείς να δει τον εμπρηστικό μηχανισμό που βρέθηκε στους Θρακομακεδόνες, κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Πρόκειται για μια κατσαρόλα, ένα γκαζάκι και μπογιά που εντόπισαν μέλη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων (Ο.ΔΙ.Κ) έπειτα απο παραμονή τεσσάρων ημερών στις καμένες περιοχές της Αττικής.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός λειτουργεί ως εξής: η κατσαρόλα ζεσταίνει τη μπογιά και μόλις σκάσει το γκαζάκι, η μπογιά εκτοξεύεται σε κάθε επιφάνεια σε μεγάλη ακτίνα γύρω της. Αυτό κάνει πιο εύφλεκτες τις επιφάνειες, ώστε αν περάσει φωτιά να δυναμώσει, ενώ και η τριβή της μπογιάς στην πρόσκρουση με τα εύφλεκτα υλικά που θα συναντήσει στο περιβάλλον, μπορούν να παράξουν σπίθες και αναζωπύρωση.

https://www.intronews.gr/2939-2-dentra-katallilotera-pyrkagia-kai-antikatastisoun-pefko

Όπως τόνισε στο protothema.gr ο γραμματέας βάσης Ετοιμότητας Αττικής της Ο.ΔΙ.Κ, Νίκος Γλυκογιάννης «Συνολικά ήμασταν δυο μέρες στη Βαρυμπόμπη κι άλλες δυο μέρες στους Θρακομακεδόνες. Την τελευταία μέρα, δυο άτομα της ομάδας μας, είχαν κατέβει σε ρέμα των Θρακομακεδόνων και είδαν στο ίδιο σημείο συγκεντρωμένες, κατσαρόλες, γκαζάκια και μπογιές. Τους φάνηκε περίεργο ότι όλα αυτά τα αντικείμενα ήταν μαζεμένα σε ένα σημείο, μέσα στο ρέμα και μόλις αποχώρησαν από κει, πήγαμε όλοι μαζί να το αναφέρουμε. Κατευθυνθήκαμε προς το πρώτο μπλόκο της Αστυνομίας, συγκεκριμένα σε ομάδα ΟΠΚΕ και δείξαμε τις φωτογραφίες. Οι αστυνομικοί μας ζήτησαν να τους πάμε στο σημείο. Ένας εκ των αστυνομικών, μας ανέφερε ότι πρόκειται για  έναν γνώριμο εμπρηστικό μηχανισμό, τον οποίο μαζέψανε μέσα σε ειδικές σακούλες για να το μεταφέρουν στα εγκληματολογικά εργαστήρια».