Με απειλητικό τρόπο προς το Πευκί και το Ασμήνιο κινείται η φωτιά που έπληξε την περιοχή μέχρι την Κυριακή. Ενώ φαινόταν πως το συγκεκριμένο μέτωπο είχε τεθεί υπό έλεγχο και οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν στρέψει την προσοχή τους σε Καματριάδες, Γαλατσώνα και Καμάρια, το μεσημέρι της Τρίτης υπήρξε αναζωπύρωση. Η φωτιά πέρασε την αντιπυρική ζώνη υποβοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους και πολύ γρήγορα άρχισε να κατευθύνεται προς τα σπίτια. Άμεσα ήχησε η καμπάνα στο χωριό, ενώ εστάλη μήνυμα εκκένωσης από το 112.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Ασμήνιο Ευβοίας εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρει το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας προς τους κατοίκους του χωριού. Όλη η προσπάθεια των μέσων πυρόσβεσης έχει στραφεί στην προστασία των σπιτιών.

Το αισιόδοξο είναι πως στις Καματριάδες, εκεί όπου δόθηκε για ένα 24ωρο μεγάλη μάχη ώστε να μην πάει η φωτιά προς Αιδηψό και Ιστιαία, τα πράγματα είναι προς το παρόν ελεγχόμενα, με τους εκεί πυροσβέστες και κατοίκους να εκμεταλλεύονται τη «νηνεμία» για να στήσουν νέες αντιπυρικές ζώνες, με στόχο να μην κατευθυνθεί η φωτιά προς Καστανιώτισσα.

«Στο μέτωπο των Καματριάδων τα πράγματα είναι υπό έλεγχο. Μάχη σώμα με σώμα. Δημότες και πυροσβέστες καταθέτουν ψυχή. Η φωτιά δεν έσβησε στη θάλασσα, γιατί ρίξαμε νερό με εναέρια και επίγεια μέσα», έγραψε στο Facebook ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, κ. Γιάννης Κοντζιάς.

https://www.intronews.gr/2934-2-euboia-mahi-istiaia-horio-kamatriades

Εξίσου σημαντικό είναι και το μέτωπο στους Γαλατσάδες, με τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής να σημειώνουν πως ο καπνός έκανε πολύ δύσκολη την από αέρος επιχείρηση και τα εναέρια μέσα δε μπορούσαν να δράσουν.

Στα Ελληνικά και στο Ψαροπούλι αλλά και στο δρόμο που ενώνει τα δύο αυτά χωριά, τη νύχτα η φωτιά έκαιγε με ιδιαίτερη ένταση. Η ανθρώπινη ζώνη που έγινε όμως εκεί δεν επέτρεψε να επεκταθεί και να απειλήσει σπίτια.

Σε ό,τι αφορά στις Γούβες, το χωριό που έγινε διάσημο χάρη στην «κραυγή» της 81χρονης κυρίας Παναγιώτας, παρόλο που υπήρξε φόβος για νέο κίνδυνο, προς το παρόν δεν κινδυνεύει άμεσα το χωριό, το οποίο έχει δεχτεί πολλαπλές επιθέσεις της φωτιάς και άντεξε μεν, αλλά με εκτεταμένες ζημιές.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που δρουν στην περιοχή

Τα τελευταία δύο 24ωρα στο Ασμήνιο και τα υπόλοιπα χωριά της Εύβοιας επιχειρούν 873 πυροσβέστες με 50 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 229 οχήματα. Σε αυτούς τους αριθμούς συμπεριλαμβάνονται και οι δυνάμεις που έχουν καταφτάσε μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Από την Κύπρο συμμετέχουν 40 πυροσβέστες με 2 οχήματα, από την Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από τη Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από τη Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα και από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα, και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Μαζί με τις επίγειες δυνάμεις, η ενημέρωση κάνει λόγο για διάθεση προς αεροπυρόσβεση 14 Ε/Π, συμπεριλαμβανομένων τριών Ε/Π από τη Σερβία, δύο Ε/Π από την Ελβετία, ενός της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού, δύο Ε/Π της Αιγυπτιακής Αεροπορίας Στρατού και ενός Ε/Π ως συντονιστικό. Λιμενικό Σώμα, Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου βρίσκονται στις περιοχές αυτές για να βοηθήσουν.

Πάντως, πολλές μαρτυρίες από την περιοχή κάνουν έκκληση για βενζίνη και για μπαταρίες και μέσα φωτισμού, καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα δεν περνάει από το δίκτυο και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν εργαλεία που θα βοηθούσαν σε αντιπυρικές ζώνες και στην κατάσβεση της φωτιάς, όπως τα αλυσοπρίονα και τα αγροτικά με τις μάνικες.

Ήδη έχουν κινητοποιηθεί πολίτες, με τον γνωστό σεφ Γιώργο Παπακώστα να έχει δημιουργήσει έναν λογαριασμό που συλλέγει ένα ποσό κοντά στα 3.000 ευρώκαι σε συνεργασία με γνωστή επωνυμία πετρελαίου, θα κατευθυνθεί ένα βυτιοφόρο προς την Εύβοια για να διευκολυνθούν σε ένα βαθμό οι επιχειρήσεις.