Ένα νέο πολιτικό πρόσωπο έρχεται να προστεθεί στον ιστό των εμπλεκομένων στο QatarGate, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir, η οποία βάζει στο μικροσκόπιο την Ευρωβουλευτή από το Βέλγιο, Μαρί Αρενά. Η Αρενά είναι πλέον επικεφαλής της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχοντας πάρει δηλαδή τη θέση του Παντσέρι.

Στο δημοσίευμα όμως, αναλύεται η σχέση της με τον προκάτοχό της, η οποία δεν ήταν μόνο τυπική. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Αρενά είχε από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, 389 τηλεφωνικές επαφές με τον Παντσέρι, αριθμός που δεν απέχει πολύ από τις 437 που είχε μαζί του ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο σύντροφος της Καϊλή.

Η ίδια έχει απαντήσει σε ανάλογο δημοσίευμα της Le Soir πριν ένα μήνα, πως «Ο Αντόνιο Παντσέρι ήταν συνάδελφος στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και είναι, επίσης, φίλος μου». Η φιλία της 11ης Δεκεμβρίου, μια μέρα δηλαδή μετά τις συλλήψεις και την αποκάλυψη του QatarGate, πήγε περίπατο το 2023, με την Αρενά να κάνει λόγο για μια επαγγελματική φιλία.

Με έμμεσο τρόπο, η Le Soir εμπλέκει την Αρενά σε αυτό το πολιτικό κύκλωμα, τονίζοντας πως δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ότι η Εύα Καϊλή τηλεφώνησε σε εκείνη στις 9 Δεκεμβρίου, μια μέρα πριν συλληφθεί, για να την ρωτήσει με ανησυχία αν έχει νέα του Τζιόρτζι ή του Παντσέρι.

«Πρώτα προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Παντσέρι – που μιλά μόνο ιταλικά – αλλά δεν τον βρήκα. Στη συνέχεια προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Μαρκ Ταραμπελά και μετά με τη Μαρί Αρενά. Μου απάντησαν ότι δεν γνώριζαν γιατί δεν απαντούσε ο Παντσέρι», είχε πει στην κατάθεσή της η κ. Καϊλή.

Η Αρενά από την πλευρά της είχε εξηγήσει γι΄αυτή την επικοινωνία ότι «Ναι η Εύα Καϊλή με κάλεσε. Ήμουν σε ένα συνέδριο και δεν καταλάβαινα τι μου έλεγε. Της είπα να ηρεμήσει και να περιμένει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Υποθέτω ότι ήταν σε πανικό και γι’ αυτό επιχείρησε να προσεγγίσει τους Βέλγους συναδέλφους της».

QatarGate

Δεν είναι μόνο το τηλεφώνημα και οι επαφές με τον Παντσέρι που «καίνε» την Αρενά. Η Le Soir υποστηρίζει πως η Βελγίδα αξιοποιούσε τις συμβουλές και την επιρροή του Παντσέρι και ως αντάλλαγμα του έδινε στήριξη ως πρόεδρος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου.

Μάλιστα, η εφημερίδα επικαλείται έγγραφο όπου αποδεικνύεται πως η Αρενά εργαζόταν στενά για το Κατάρ μαζί με τον Παντσέρι και η επαφή τους δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο από τους θεσμικούς ρόλους που είχαν. Σε αρκετές περιπτώσεις, λέει η Le Soir, η Αρενά εξέφραζε απόψεις που υπαγορεύονταν από το Κατάρ.

Τρανή ένδειξη είναι η συνεδρίαση της 14ης Νοεμβρίου 2022, που έγινε παρουσία του υπουργού Εργασίας του Κατάρ, όπου ο Παντσέρι «κινούσε τα νήματα» και στο τέλος της κάλεσε την Αρενά για να την συγχαρεί για την παρέμβασή της.

Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει πάντοτε, άραγε, φωτιά;

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Κορωνοϊός: Η προσοχή όλων στη νέα παραλλαγή ΧΒΒ.1.5 – Είναι η πιο μεταδοτική και έχει ανιχνευθεί σε 29 χώρες

«Βόμβα» από τον μπαμπά της Καρολάιν: Ανατρέπει τα πάντα για τη δολοφονία – Αυτός είναι ο λόγος που τη σκότωσε ο Αναγνωστόπουλος

Τι συμβαίνει με τις πυκνές ομίχλες στην Ελλάδα – Το meteo.gr εξηγεί το φαινόμενο