Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Τρίτης, μετά από χρόνια προβλήματα υγείας, και το ενδιαφέρον στρέφεται στην τελετή της κηδείας και της ταφής του, δεδομένου ότι υπήρξε ένα μικρό ντιμπέιτ σχετικά με το αν θα του αποδοθούν τιμές ως τέως βασιλιάς ή αν θα αντιμετωπιστεί ως μια εξέχουσα προσωπικότητα της Ελλάδας, χωρίς κάποιο κάλυμμα πολιτεύματος, μιας και η χώρα δεν έχει καμία σχέση με τη βασιλεία και σίγουρα θα ήταν μια πρόκληση προς τους πολίτες να τεθεί τέτοιο ζήτημα.
Έτσι, μετά από διυπουργική σύσκεψη υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η κυβέρνηση αποφάσισε πως δεν πρόκειται να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους ή με δημοσία δαπάνη, αλλά σαν ένας ιδιώτης με σημαντικό κύρος για την χώρα. Άλλωστε, στην κηδεία του πρόκειται να δώσουν το παρών βασιλικά μέλη και διεθνείς προσωπικότητες, επομένως θα υπάρξει μια μεγαλειώδης τιμή σε αυτό το τελευταίο του ταξίδι.
Από την κυβέρνηση αποφασίστηκε να την εκπροσωπήσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, ενώ τον χειρισμό του πρωτοκόλλου έχει αναλάβει ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, Υπουργός Επικρατείας, ο οποίος είχε και συνάντηση με τους τρεις γιους του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ.
Οι τρεις τους φέρονται να ζήτησαν να υπάρξει ταφή με τιμές αρχηγού κράτους, όπως ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.
Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για την ταφή και την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου:
«Σχετικά με την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκαν τα εξής:
– Ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης,
– Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι,
– Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο Ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία,
– Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη,
– Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία».
Αντιλαμβάνεται κανείς πως, σε μια περίοδο προεκλογική, θα ήταν πολιτικά λάθος να αποδεχτεί η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μια τελετή με τιμές αρχηγού κράτους ή δημοσία δαπάνη. Σε κάθε περίπτωση, η ταφή θα γίνει στο Τατόι, μιας και μέρος των τάφων ανήκει ακόμα στους Γλύξμπουργκ, ενώ κανείς δε μπορεί να αρνηθεί ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.
Χρήστος Ζαμπούνης: «Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ ήταν για μια δεκαετία αρχηγός κράτους κι έτσι πρέπει να ταφεί»
Στο Πρωινό του ΑΝΤ1, μίλησε ο Χρήστος Ζαμπούνης, άριστος γνώστης των βασιλικών ανά τον κόσμο, ο οποίος έκανε λόγο για πολιτικό πολιτισμό και αναρωτήθηκε γιατί να μην ταφεί ως αρχηγός κράτους ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ, από τη στιγμή που υπήρξε κάποτε αρχηγός κράτους, εκφράστηκε με έντονο εκνευρισμό για τα όσα λέγονται για τους Γλύξμπουργκ.
«Διακονώ το βασιλικό ρεπορτάζ, δεν κάνω πολιτική αποτίμηση. Κάνω ιστορική αποτίμηση. Η Ιστορία δεν είναι κάτι που παίρνουμε μια γόμα και τη σβήνουμε. Η Ιστορία λέει ότι αυτή η οικογένεια υπήρξε. Το να βρίσκουμε διάφορους νομικίστικους τρόπους ή εξηγήσεις είναι λάθος. Η συγκεκριμένη δυναστεία, η οποία είναι μια δυναστεία από τη Δανία και επειδή είναι κακόηχο το Γλύξμπουργκ, χρησιμοποιήθηκε από την ελληνική προπαγάνδα, ήρθε με ομόφωνη απόφαση της εθνοσυνελεύσεως.
Σας παρακαλώ λίγο, διαβάστε Ιστορία. Χύσαν το αίμα τους. Σεβαστείτε λίγο την Ιστορία της χώρας. Αυτή η στιγμή, είναι στιγμή θλίψεως και πένθους και κατανοώ ότι η κυβέρνηση καλείται να πάρει μια δύσκολη απόφαση. Οι τίτλοι δεν χάνονται. Μένουν για μια ζωή. Οι δύο Πρίγκιπες δεν είναι το είδος των ανθρώπων που θα απαιτήσουν από το ελληνικό κράτος».
Ως προς το ποιοι θα δώσουν το παρών στην κηδεία, ο κ. Ζαμπούνης ανέφερε πως «μπορώ να εικάσω από την εμπειρία μου ότι σίγουρα θα υπάρχει σε ανώτατο επίπεδο – δεν ξέρω αν θα είναι ο ίδιος ο Βασιλεύς Κάρολος που έχει βαφτίσει και τη Μαρία-Ολυμπία στο Φανάρι – η βρετανική βασιλική οικογένεια. Δεν ξέρω τις υποχρέωσεις τους.
Στις κηδείες η καθυστέρηση είναι για να μπορέσουν να παραστούν όσο γίνεται περισσότεροι. Της Δανίας θα έρθουν σίγουρα, της Ισπανίας οπωσδήποτε γιατί η βασιλομήτωρ Σοφία είναι αδερφή του Κωνσταντίνου, της Ολλανδίας, αν δεν έχει βαρύ πρόγραμμα, που έχει αγοράσει σπίτι και στο Πόρτο Χέλι, της Νορβηγίας, της Σουηδίας…Ο Αλβέρτος του Μονακό είναι κι αυτός κοντινός της οικογένειας. Οι πάντες θα κληθούν».