Όλους τους τελευταίους μήνες, από τον Σεπτέμβριο για την ακρίβεια, ο Donald Trump απασχολεί τις ομοσπονδιακές αρχές για έγγραφα που είχε πάρει παράτυπα από τον Λευκό Οίκο, τα οποία αφορούσαν στην προεδρική του θητεία και μάλιστα βρέθηκαν 12 κούτες στο εξοχικό του στο Mar-a-Lago. Δεν ήταν ο μόνος, όπως φαίνεται, μιας και ανακοινώθηκε πως βρέθηκαν έγγραφα και στο σπίτι του Joe Biden από τη θητεία του ως Αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του Obama.

Οι δικαστικές αρχές που έκαναν την αναζήτηση, βρήκαν έγγραφα που έφεραν πάνω τους ένδειξη, είχαν δηλαδή επικυρωθεί από τις ελεγκτικές αρχές, σε δύο σημεία στο σπίτι του Biden στο Γουίλμινγκτον στο Ντελαγουέαρ. Κάποια βρίσκονταν σε έναν αποθηκευτικό χώρο στο γκαράζ του και άλλα σε ένα άλλο δωμάτιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Εκτός από το σπίτι στο Γουίλμινγκτον, έρευνα έγινε και στο εξοχικό του στο Ρεομπόθ, όπου όμως δεν εντοπίστηκαν απόρρητα αρχεία.

Πάντως, αν και ακούγεται ίδια περίπτωση με του Trump, αξίζει να αναφερθεί πως την έρευνα εδώ την διεξήγαγαν δικηγόροι που έβαλε ο Λευκός Οίκος και ο ίδιος ο Biden, οι οποίοι ενημέρωσαν άμεσα το Υπουργείου Δικαιοσύνης και μετέφεραν εκεί τα έγγραφα, με τον Λευκό Οίκο να ανακοινώνει πως βρίσκεται σε επικοινωνία με το Υπουργείο για περαιτέρω έρευνα.

Αυτό όμως δεν αναιρεί πως προκύπτει θέμα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει ίδια υπόθεση για τον Trump.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα αρχεία αυτά ανακαλύφθηκαν πρώτη φορά τον Νοέμβριο, καθώς οι δικηγόροι του Joe Biden συγκέντρωναν αρχεία από το πρώην γραφείο του, τα οποία, 10 τον αριθμό, είναι υλικό της αμερικανικής κατασκοπείας και αναφορές σχετικά με την Ουκρανία, το Ιράν και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Κάποια από τα έγγραφα έφεραν την ένδειξη «άκρως απόρρητα» και εντοπίστηκαν σε τρία από τα τέσσερα κουτιά που περιλαμβάνουν τα έγγραφα, τα οποία ορίζονται από τη νομοθεσία πως μετά το τέλος της θητείας, φυλάσσονται σε ασφαλείς τοποθεσίες και υπό το Presidential Records Act καταλήγουν στο Εθνικό Αρχειοφυλάκιο.