Τριγμούς στο κύκλωμα δοσοληψίας με το Κατάρ και στους παράνομους χρηματισμούς έχει προκαλέσει από χθες η ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στον Αντόνιο Παντσέρι και τις βελγικές εισαγγελικές αρχές, ώστε ο φερόμενος ως επικεφαλής του κυκλώματος, να αποκαλύψει τα πάντα για τους εμπλεκόμενους στο QatarGate και για τις διαδρομές του χρήματος.
Ο Παντσέρι έκανε επίκληση του ιταλικού νόμου pentiti (είναι η δεύτερη φορά που το σύστημα δικαιοσύνης του Βελγίου εφαρμόζει το pentiti), που είναι μια ορολογία που χρησιμοποιείται σε έρευνες για τη μαφία, όπου ο κατηγορούμενος μπορεί να κάνει συμφωνία με τις αρχές για μειωμένη ποινή με αντάλλαγμα πληροφορίες, και υπό την πίεση των ιταλικών αρχών που ανακοίνωσαν ότι θα εκδώσουν τη γυναίκα και την κόρη του, φαίνεται να πέτυχε ένα deal που τον ρίχνει στα μαλακά.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των βελγικών αρχών «σε υπόθεση που άνοιξε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία για ύποπτη απάτη εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ανατέθηκε σε ανακριτή των Βρυξελλών, υπήρξε σήμερα σημαντική εξέλιξη. Ένα από τα σημαντικά βασικά πρόσωπα της υπόθεσης, ο Πιερ Παντσέρι επικουρούμενος από τους δικηγόρους του, υπέγραψε μνημόνιο με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα βάσει των άρθρων 216/1 έως 216/8 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Τα άρθρα αυτά αφορούν σε υπόπτους που μετανόησαν για μία υπόθεση και αναφέρονται σε μια δέσμευση με την οποία ένας μετανοημένος προχωρά σε ουσιαστικές, αποκαλυπτικές, αληθείς και πλήρεις δηλώσεις σχετικά με την εμπλοκή τρίτων και, εάν ισχύουν, τη δική του/της εμπλοκή σχετικά με ποινικά αδικήματα εντός του συγκεκριμένης υπόθεσης.
Ο Πιερ Παντσέρι κατηγορήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2022 για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ως επικεφαλής για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ενεργητική και παθητική διαφθορά. Με το υπόμνημα αυτό αναλαμβάνει να ενημερώσει τους ανακριτές και τη Δικαιοσύνη συγκεκριμένα για:
- τον τρόπο λειτουργίας,
- τις οικονομικές ρυθμίσεις με άλλα εμπλεκόμενα μέρη,
- τις οικονομικές δομές που συγκροτήθηκαν,
- τα ενδιαφερόμενα μέρη των δομών και τα προσφερόμενα οφέλη,
- τη συμμετοχή γνωστών και αγνώστων στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητα των προσώπων που παραδέχεται ότι δωροδοκούσαν».
Ο δικηγόρος του Παντσέρι, Μαρκ Ουτεντέλε, δήλωσε ότι ο πελάτης του αποδέχτηκε την εγκληματική του ευθύνη και πως «είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως αυτός ο άντρας καταστράφηκε και δεν του απομένει πολύς χρόνος ζωής. Θέλουμε να διασφαλίσουμε την περίπτωσή του συμφωνώντας να ομολογήσει όσα ξέρει για την υπόθεση».
Αυτή η συμφωνία του Παντσέρι θα του φέρει μειωμένη ποινή φυλάκισης – εικάζεται πως θα είναι ένας χρόνος – μαζί με χρηματικό πρόστιμο και δήμευση περιουσίας αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ.
Μια μέρα πριν από αυτή τη συμφωνία, η Σίλβια Παντσέρι, 38χρονη κόρη του, έβλεπε να εκδίδεται ένταλμα σύλληψής της υπό την υποψία συμμετοχής της στο QatarGate, ενώ έναν μήνα νωρίτερα, δικαστήριο στη Μπρέσια είχε εκδώσει ένταλμα και για τη γυναίκα του, τη Μαρία Κολεόνι. Είναι πιθανό ο Παντσέρι να έθεσε ως όρο να μην συλληφθούν οι δύο γυναίκες και να μείνουν αμέτοχες σε αυτό.
Τι θα γίνει λοιπόν με την Εύα Καϊλή, τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι και τον Μαρκ Ταραμπέλα που είναι τα άλλα 3 εμπλεκόμενα πρόσωπα στο QatarGate;
Ο τελευταίος, ο Βέλγος Ευρωβουλευτής, είναι αυτός που, σύμφωνα με την Corriere della Sera, θα κληθεί πρώτος να δώσει εξηγήσεις, μιας και ο Παντσέρι έχει καταθέσει πως «κατέβαλε από 120 μέχρι 140 χιλιάδες ευρώ στον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, σε διάφορες δόσεις, την περίοδο κατά την οποία, στην ομάδα του, στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση σχετικά με τη θέση που έπρεπε να ληφθεί για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων που απασχολούνταν στα έργα για το διεθνές Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του Κατάρ».
Ο Παντσέρι έβαλε και ένα νέο όνομα στο κάδρο των ερευνών, αυτό του Ευρωβουλευτή του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Αντρέα Κοτσολίνο, χωρίς όμως να τον εμπλέξει σε χρηματικές δοσοληψίες.
Αντιλαμβάνεται κανείς πως ο Παντσέρι μπορεί να γίνει επί της ουσίας ο πέλεκυς για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους με όσα γνωρίζει και να αποτελέσει την πολιτική και κοινωνική τους ταφόπλακα. Ή, ακόμα περισσότερο, να ανοίξει έναν ασκό του Αιόλου συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Μοσχάτο: Ομολόγησε η 47χρονη για τον απαγχονισμό του 50χρονου – Όσα κατέθεσε στους αστυνομικούς
Έλενα Πολυχρονοπούλου: Ανακηρύχθηκε αθώα από το Τριμελές Εφετείο για την υπόθεση διακίνησης κοκαΐνης