Κάτι από August Osage County θύμισαν οι δύο πιο χαρακτηριστικές στιγμές στην κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, όπου είδαμε να συμφιλιώνονται αυτοί που για χρόνια ήταν, ή τους ήθελαν τα μίντια να είναι, σε διαμάχη. Πρώτοι και καλύτεροι ο Χουάν Κάρλος και ο Φελίπε, ο πρώην και ο νυν βασιλιάς της Ισπανίας. Ιδιαίτερο ντόρο προκάλεσε και ο εναγκαλισμός της βασίλισσας Λετίθια με τη Μαρί Σαντάλ.
Τα άσχημα γεγονότα και δη ο θάνατος, ενώνουν τους ανθρώπους, κάμπτουν τις αντιθέσεις, υψώνουν γέφυρες επικοινωνίας και φέρνουν στην επιφάνεια όλα εκείνα που σε συνδέουν με κάποιον μπροστά στον φόβο της απώλειας και του τέλους. Και ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ ένωσε με τον θάνατό του και την κηδεία του ανθρώπους που ήταν σε τεράστια απόσταση.
Ισπανία-Άμπου Ντάμπι. Αυτή είναι η γεωγραφική απόσταση ανάμεσα στον βασιλιά Φελίπε και τον εξόριστο πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος. Αλλά η συναισθηματική απόσταση μπορεί να ήταν και μεγαλύτερη μέχρι την κηδεία.
Εκεί όμως, υπήρξε ένας εναγκαλισμός που μείωσε αρκετά αυτή την απόσταση, κι ας είδαμε πως ο βασιλιάς Φελίπε βρίσκοντα στο πλάι της μητέρας του, της βασιλομήτορος Σοφίας, και της γυναίκας του Λετίθια, με τον Χουάν Κάρλος να βρίσκεται λίγα μέτρα πίσω τους στην πομπή στο Τατόι, υποβασταζόμενος από δύο άντρες της προσωπικής του ασφάλειας.
Από κοντά και η αγκαλιά και η τρυφερή συμπόρευση ανάμεσα σε Λετίθια και Μαρί Σαντάλ, τις οποίες τα μίντια ήθελαν για χρόνια τσακωμένες, κάτι που είχε σαφώς μεγάλη δόση αλήθειας, αλλά ήταν και σε έναν μικρό βαθμό διογκωμένο, με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να απομακρύνοντια περισσότερο.
Στη διάρκεια των γευμάτων πριν και μετά την κηδεία, αλλά και στην τελετή, τις είδαμε να ασπάζονται η μία την άλλη, να προσφέρει η Λετίθια παρηγοριά στη Μαρί Σαντάλ και να εξέρχονται από τη Μεγάλη Βρετάνια αγκαζέ με χαμόγελο στα χείλη.
Αυτή ήταν συνολικά η πρώτη φορά που τα 4 βασικά μέλη της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας, ο βασιλιάς Φελίπε, η βασίλισσα Λετίθια, η βασιλομήτωρ Σοφία και ο πρώην βασιλιάς Χουάν Κάρλος, με τις κόντρες του παρελθόντος και τα…τσεκούρια να θάβονται. Σε αυτές τις κόντρες, υπάρχει και η «παγωμένη» σχέση της Λετίθια με τη Σοφία, που είχε αποτυπωθεί σε αυτό το περιστατικό από το 2018.
Απ΄όλα αυτά λοιπόν, η El Mundo επέλεξε να σταθεί στον γερασμένο Χουάν Κάρλος, που έκανε το έγκλημα να είναι 85 ετών, να γερνάει και το σώμα του να μην αντέχει. Ανερυθρίαστα, τόσο η ισπανική εφημερίδα όσο και ελληνικά μίντια που ένιψαν τας χείρας τους λόγω μετάφρασης, έγραψαν για τον Χουάν Κάρλος ότι «Και στο βάθος, περπατώντας με τόση δυσκολία όση ο Ιησούς στην αγωνιώδη ανάβασή του στον Γολγοθά, ένας Χουάν Κάρλος σε κατάσταση σωματικής αποσύνθεσης, ο οποίος σαν να είναι βγαλμένος από πίνακα ζωγραφικής, μοιάζει να υποφέρει για τις τόσες αμαρτίες του».
Αφού μιλάμε για τόσα και τόσα shaming τη σήμερον ημέρα, αυτό δεν είναι senior shaming; Όσα κι αν βαραίνουν σε επίπεδο συμπεριφοράς τον Χουάν Κάρλος, είναι πραγματικά άκομψο να μιλούν έτσι για έναν άνθρωπο στα 85 του.