Λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση της Πολωνίας πως θα στείλει τανκς στην Ουκρανία και την άδεια που ζήτησε από τη Γερμανία για να το κάνει, ήρθε και η σειρά των δεύτερων, με τον Olaf Scholz να ανακοινώνει το πρωί της Τετάρτης ότι δύο Leopard θα κατευθυνθούν στην Ουκρανία.

Ο Scholz ανακοίνωσε πως τα δύο τανκς Leopard, μαζί με τα δύο τάγματα, θα κατευθυνθούν προς την Ουκρανία και αναμένεται να βρίσκονται εκεί σε τρεις μήνες. Παράλληλα, το Βερολίνο θα επικυρώσει και την αποστολή ακόμα δύο Leopard 2 που έχει δώσει σε άλλες χώρες, για να πάνε κι αυτά στην Ουκρανία.

Αυτή η κίνηση ήρθε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Scholz με τον Volodymyr Zelensky, ο οποίος του εξέφρασε την ανάγκη να δημιουργηθεί μια συμμαχία με τανκς που θα βοηθήσει την Ουκρανία να διώξει μια και καλή τους Ρώσους από τη χώρα. «Το πρώτο τανκ εστάλη. Επόμενο βήμα: η συμμαχία τανκς. Θέλουμε πολλά Leopards», έγραψε στο Telegram ο Andriy Yermak.

Η απόφαση των Γερμανών να στείλουν τανκς, χαιρετίστηκε από Γάλλους, Βρετανούς και Πολωνούς, δείγμα του ότι εκεί που επικρατούσε μια νηνεμία και μια στασιμότητα στα του πολέμου, ξαφνικά η Δύση αποφασίζει να πάρει ένα μονοπάτι που θα φέρει επικίνδυνη περαιτέρω κλιμάκωση.

Αν μάλιστα οι ΗΠΑ μπουν στη διαδικασία να στείλουν τα δικά τους Abrams τανκς, τότε η κλιμάκωση είναι πολύ ήπια ως λέξη. Από το Κρεμλίνο δηλώνουν έτοιμοι να καταστρέψουν κάθε αμερικάνικο τανκ, ενώ ο Ρώσος Πρέσβης στις ΗΠΑ, Anatoly Antonov το είπε ακόμα πιο επίσημα.

«Η απόφαση της Γερμανίας είναι τρομερά επικίνδυνη και πηγαίνει τη σύγκρουση σε ένα νέο επίπεδο αντιπαράθεσης», δήλωσε ο Sergei Nechaev, Πρέσβης της Ρωσίας στη Γερμανία.

«Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει ξανά και ξανά. Κι όμως, βλέπουμε ότι όπως και οι σύμμαχοί της, η Γερμανία δεν ενδιαφέρεται για μια διπλωματική λύση στην ουκρανική κρίση και έχει στόχο τη μόνιμη κλιμάκωση και την απεριόριστη ενίσχυση του καθεστώτος του Κιέβου με όλο και περισσότερα θανατηφόρα όπλα. Οι κόκκινες γραμμές ανήκουν πια στο παρελθόν», συμπλήρωσε.

«Οι Γερμανοί έχουν ξεχάσει το δύσκολο μονοπάτι της μεταπολεμικής συμφιλίωσης με τους Ρώσους. Τα πολεμικά άρματα με τον γερμανικό σταυρό, θα σταλούν ξανά στο ανατολικό μέτωπο κι αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα στον θάνατο όχι μόνο Ρώσων στρατιωτών, αλλά και άμαχου πληθυσμού».

Αυτά τα λόγια του Nechaev είναι ερμηνευμένα από το Κρεμλίνο και φαίνεται να στήνεται ήδη μια ρητορική αντίδρασης από τη Ρωσία που μπορεί να κάνει την κατάσταση αφόρητη στην Ουκρανία, μετά από εβδομάδες που έχει επέλθει μια στασιμότητα.

Ο Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Boris Pistorius, ήταν πάντως ξεκάθαρος πως η Γερμανία θα στείλει κι άλλον εξοπλισμό όσο κρατάει ο πόλεμος, αλλά δεν θέλει με τίποτα να γίνει μέρος αυτού του πολέμου.