Περιεχόμενα
Ξεκινήσε στη Βουλή η διαδικασία για την ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας, με τον Πρωθυπουργό να βγάζει μια ομιλία απαντώντας σε όλα όσα του καταλόγισε ο πολιτικός του αντίπαλος για τις επισυνδέσεις και για αρκετά ακόμα ζητήματα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι η κυβέρνησή του πέτυχε, σε αντίθεση με την 4ετη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Μέτρηση δυνάμεων είναι αυτή η πρόταση δυσπιστίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει έτοιμος να αντικρούσει κάθε επιχείρημα της απέναντι πλευράς, διώχνοντας όλα τα γκρίζα σύννεφα σχετικά με τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ.
Στην πρόταση δυσπιστίας ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για κατάλυση δημοκρατίας και για την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση μετά την μεταπολίτευση. Σε αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε στον κ. Τσίπρα ότι υπάρχει μια υπόθεση χρηματισμού του κ. Παππά από τον Καλογρίτσα και αποκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «θίασο».
«Η Δημοκρατία θα προστατευθεί με τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές που έρχονται. Φτάνουμε στο τέλος της τετραετίας. Η εκτίμησή μου είναι ότι οι πολίτες θα σας στείλουν και πάλι στην αντιπολίτευση. Δεν ξεχνούν, αξιολογούν, επιβραβεύουν ή τιμωρούν. Μας θυμίσατε ότι ο θίασος του ΣΥΡΙΖΑ ξέρει να πυροβολεί τη χώρα, να ρίχνει λάσπη και να ποτίζει την κοινωνία με διχασμό, δηλητήριο και ψέματα. Διανθίζοντας σήμερα με πρωτοφανείς προσωπικές ύβρεις εναντίον μου.
“Ένοχος ή βλαξ” δεν είπατε; Αυτή τη φράση την είχε χρησιμοποιήσει ο εκδότης της Ελευθεροτυπίας Κίτσος Τεγόπουλος αναφερόμενος στον Ανδρέα Παπανδρέου κάνοντας αναφορά στο σκάνδαλο Κοσκωτά, με τον Κουτσόγιωργα και τον Ματζουράνη που είναι δικηγόρος του κ. Παππά. Από τα πάμπερς πήγαμε στις σακούλες.
Καταλαβαίνω, θέλετε να παρουσιάσετε μια εικόνα της πραγματικότητας τελείως δυστοπική. Τριάμισι χρόνια μετά τις εκλογές δημοσκοπικά υπολείπεστε και καταλαβαίνω γιατί ανεβάζετε συνέχεια τα ντεσιμπέλ της χυδαιότητας.
Για το μέλλον του τόπου δεν έχετε να πείτε απολύτως τίποτα. Ούτε σήμερα είπατε. Δεν μπορείτε να μιλήσετε όχι μόνο για το μέλλον, ούτε για το παρελθόν σας. Ειρωνικό ότι διαλέξατε την 25η Ιανουαρίου για να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας, συμπίπτει με την ημέρα που το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός. Μια στιγμή που οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να ξεχάσουν. Τότε ξεκίνησε η περιπέτεια της χώρας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταλόγισε δόλο και αντεθνική σκοπιμότητα στον Αλέξη Τσίπρα, που έφερε στην επιφάνεια το ζήτημα των επισυνδέσεων – στα πρόσωπα που ανέφερε ήταν και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Φλώρος – σε μια μέρα που συνεδρίαζε το συμβούλιο ασφαλείας των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας.
«Φρόντισε ο ΣΥΡΙΖΑ να την ανακοινώσει με επίκεντρο την ΕΥΠ και τις Ένοπλες Δυνάμεις την ίδια ημέρα που στην Τουρκία συνεδρίαζε το συμβούλιο ασφαλείας της γειτονικής χώρας».
«Γιατί δεν είχε αυτά τα ονόματα η επιστολή που έλαβα;»
Για την επιστολή του κ. Ράμμου που ώθησε και τον Αλέξη Τσίπρα στην πρόταση δυσπιστίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά τη θέση του ως προς τις επισυνδέσεις, καταδικάζοντας απόλυτα αυτή που αφορά τον κ. Ανδρουλάκη και αναγνώρισε τις αστοχίες που έχουν γίνει με την ΕΥΠ, αλλά τόνισε πως όσες επισυνδέσεις έχουν γίνει, είναι καθόλα νόμιμες.
«Για το ζήτημα των υποκλοπών η κυβέρνηση και εγώ έχουμε τοποθετηθεί από την πρώτη στιγμή με ευθύτητα, αναλάβαμε πολιτικές ευθύνες και ψηφίσαμε νέο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ. Χωρίς να αγνοούμε τα λάθη που έγιναν και δίχως να είναι στις προθέσεις μας να διαλύσουμε την ΕΥΠ.
Είναι κατά την άποψή μας μια λογική ισορροπία ανάμεσα στα αγαθά των ατομικών δικαιωμάτων και στην ανάγκη για συλλογική προστασία και ασφάλεια. Παλιές αδυναμίες δεν εξάντλησαν ακόμα τον επίλογό τους. Θα πρέπει να δώσουμε απαντήσεις σε όλα όσα ακούστηκαν στο νέο σενάριο του ΣΥΡΙΖΑ να στήσει μία ακόμα κατασκοπευτική ιστορία στα μέτρα του. Αποκαλύψεις οι οποίες έγιναν με διαρροές στοιχεία στα δικά σας Μέσα πρώτα.
Ήρθατε κραδαίνοντας τελικά έναν φάκελο. Έγραφε “απόρρητος”. Έτσι δεν είναι; Τον κάνατε φέιγ βολάν αλλά δεν μας απαντήσατε κύριε Τσίπρα αν στην επιστολή υπήρχαν τα ονόματα. Αν δεν υπήρχαν, τότε παραπλανάτε το Κοινοβούλιο, αναφέρεστε σε ονόματα που δεν υπάρχουν. Στην επιστολή που μου έστειλε ο κ. Ράμμος ονόματα δεν υπήρχαν. Τότε ο κ. Ράμμος έστειλε άλλη επιστολή σε εσάς; Τι συμβαίνει εδώ πέρα; Άλλη σας έστειλε; Να μας πείτε αν στην επιστολή του κ. Ράμμου υπήρχαν ονόματα. Ναι ή όχι; Απαντήστε!».
Σε αυτό το σημείο, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως έλαβε μια επιστολή που ανέφερε αυτά τα ονόματα, αλλά δεν είναι η ίδια που απεστάλη και στον Πρωθυπουργό από τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ.
«Η Δικαιοσύνη δεν είναι καλή μόνο όταν αποφασίζει αυτά που σας βρίσκουν σύμφωνους»
«Έξι παρατηρήσεις. Ένα-ένα αποδομούνται τα επιχειρήματα. Έξι επιμέρους παρατηρήσεις:Ο κ. Ράμμος αναφέρεται στη νομιμότητα των επισυνδέσεων; Ναι ή όχι; Οι επισυνδέσεις αυτές ήταν νόμιμες. Πάμε σε ένα κρίσιμο ζήτημα το οποίο πρέπει να απαντηθεί στη Βουλή. Θέλω να σας διαβάσω ένα κείμενο, αναφέρθηκε σε αυτό και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέκοψε την ομιλία του για να διαβάσει ένα κείμενο με τη γνωμάτευση εισαγγελέα και συνέχισε:
«Αυτή είναι η γνώμη εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τρεις τέτοιες γνώμες υπάρχουν. Πολιτικά έχω τοποθετηθεί ότι η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη δεν ήταν πολιτικά αποδεκτή, υπήρξε η δική μου αυτόματη αποδοκιμασία. Όσο για οποιαδήποτε άλλη σκοτεινή πλευρά αυτής της υπόθεσης την ερευνούν η Δικαιοσύνη και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Η Δικαιοσύνη δεν είναι καλή μόνο όταν βγάζει αποφάσεις που σας βρίσκουν σύμφωνους. Ο διαχωρισμός των εξουσιών επιβάλλει σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις και στους δικαστές.
Η διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε για να παραλειφθεί ο διαβόητος φάκελος μοιάζει άκρως προβληματική. Όπως έχετε ομολογήσει, αυτή συντάχθηκε κατόπιν αιτήματός σας. Το εμπλουτίσατε, λέει, με άλλα στοιχεία.
Ο ιδρυτικός νόμος της ανεξάρτητης αρχής αναφέρει ότι η αρχή υπεισέρχεται μόνο στον έλεγχο και για τον πρόεδρό της ενημερώνει για θέματα άρσης απορρήτου τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς και τον υπουργό της Δικαιοσύνης. Ασφαλώς η γενική διατύπωση για ενημέρωση επί θεμάτων απορρήτου κάθε άλλο παρά παραπέμπει στη δημοσιοποίηση ονομάτων και τηλεφώνων.
Η αρχή από συστάσεώς της και ο επικεφαλής ενημέρωναν πάντα τη Βουλή παρέχοντας γενική ενημέρωση και ποτέ δεν έχει υπάρξει προσωποποιημένη ενημέρωση. Και τώρα είναι αμφίβολο αν έχει υπάρξει, καθώς ονόματα στην επιστολή δεν υπήρχαν. Η αρχή είναι όργανο της Διοίκησης και όχι της Δικαιοσύνης. Ο κ. Ράμμος δεν είναι δικαστής, είναι τέως δικαστής.
Να σκεφτούμε τι θα συνέβαινε – τον αγαπήσατε τον κ. Βενιζέλο ξαφνικά αφού τον κρεμάσατε στα μανταλάκια… – ας υποθέσουμε ότι η διαδικασία την οποία επιλέξατε γινόταν κανόνας. Τότε κάθε πολιτικός αρχηγός θα μπορεί να στέλνει στην ΑΔΑΕ καταλόγους με ονόματα, εκείνη στη συνέχεια θα ελέγχει τους παρόχους, θα δίνει τα στοιχεία στα κόμματα και εκείνα θα ενημερώνουν το πανελλήνιο. Αυτό θέλετε;».
«Εσείς κάνατε από κακούργημα πλημμέλημα το αδίκημα των υποκλοπών κ. Τσίπρα»
Ο κ. Μητσοτάκης ερώτησε ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα πού σταματάει αυτή η τοξική αντιπαράθεση που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα μπορούσε και ο ίδιος να πάρει τον κατάλογο των επισυνδέσεων επί των ημερών της διακυβέρνησης Τσίπρα και θύμισε στον αντίπαλό του πως στις δικές του ημέρες υποβιβάστηκε το αδίκημα των υποκλοπών από κακούργημα σε πλημμέλημα.
«Θα μπορούσα κι εγώ να πάω στην αρχή με ένα κατάλογο τηλεφωνημάτων επί των δικών σας ημερών και να ζητήσω αν παρακολουθούσατε εσείς κρατικούς λειτουργούς. Η διαδικασία που επιλέξατε είναι εκτός νομικού πλαισίου. Το κερασάκι σε αυτή την τοξική τούρτα ποιο είναι; Από καιρό όσα επικαλούνται οι βουλευτές σας είχαν δημοσιευθεί. Πριν τα παραλάβει ο κ. Τσίπρας τα θρυλουμενα στοιχεία, ήταν πρώτη είδηση σε τρία μέσα που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Είτε υπήρξαν διαρροές απόρρητων πληροφοριών από την ανεξάρτητη αρχή, είτε ο κ Τσίπρας επέβαλλε τα ονόματα που αυτός ήθελε. Σε αυτά τα ρυπαρά δίκτυα αναφέρομαι.
Να υποθέσουμε ότι αυτές οι παρακολουθήσεις γινόντουσαν, γιατί έχετε τα στοιχεία αυτά εσείς και όχι εγώ; Γιατί δεν έγινα εγώ αποδεκτής ποτέ καμίας τέτοιας πληροφορίας; Γιατί κ. Τσίπρα; Γιατί μήπως γνωρίζατε από πριν τα ονόματα; Εσείς έχετε τα στοιχεία, εγώ δεν τα έχω. Επειδή όλα τα παραπάνω μπορεί να ακούγονται λίγο περίπλοκα και αφορούν μόνο όσους εντρυφήσει στην λεπτομέρεια.
Το 2019 λίγο πριν καταρρεύσετε στις εκλογές αλλάξατε τον ποινικό κώδικα, μετατρέψατε το αδίκημα των υποκλοπών από κακούργημα σε πλημμέλημα. Το κάνατε ενώ γνωρίζατε ότι παρακολουθούσατε το ΚΚΕ, σίγουρα τον κ. Σαγιά και τον κ. Πιτσιόρλα, και πολλούς άλλους που πιστεύω θα μάθουμε στην πορεία.
Δηλαδή, επί ημερών σας οι υποκλοπές έγιναν από κακούργημα πλημμέλημα και σήμερα είναι το μεγάλο σκάνδαλο που πληγώνει τη δημοκρατία».
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι αυτή η πρόταση δυσπιστίας είναι μια ευκαιρία για τον ίδιο ώστε να αποδείξει με επιχειρήματα την υπεροχή της ΝΔ και της δικής του διακυβέρνησης έναντι του Αλέξη Τσίπρα.
«Η πρόταση δυσπιστίας είναι μια ευκαιρία και να συγκριθούμε όπως εμείς προτιμούμε. Να δούμε τα δικά μας πεπραγμένα και να τα αντιδιαστείλουμε με τη δική σας διαδρομή. Ευκαιρία να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός και για άλλες πλευρές της επικαιρότητας. Πρόσφατα φαίνεται ότι πληροφορηθήκατε πως υπάρχουν δικαστές. Ναι, υπάρχουν και δικάζουν δύο υπουργούς σας. Οι δικαστές κρίνουν και όσα συνέβησαν στο Μάτι, εκεί όπου το 2018 χάθηκαν 103 ζωές με το κράτος αδιάφορο, διαλυμένο και αδίστακτο. Έτοιμο με στημένες συνεντεύξεις Τύπου και με σόου να εξαπατήσει την κοινωνία όταν όλοι σας γνωρίζατε το μέγεθος της τραγωδίας».