Ανυπολόγιστη και δίχως τελειωμό είναι η καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά στην Εύβοια, με τις απώλειες σε αυτή την εβδομάδα που μαίνονται τα πύρινα μέτωπα, να ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο στρέμματα. Εκτιμήσεις μάλιστα του συστήματος Copernicus κάνουν λόγο ακόμα και για 700.000 στρέμματα! Την ίδια στιγμή, στην Αρκαδία και τη Γορτυνία δεν έχουν ακόμα τελειώσει με τις εστίες φωτιάς, με τη χθεσινή βροχή να δίνει ευκαιρία στα εναέρια μέσα να επιχειρήσουν με καλύτερες συνθήκες.

Κάτοικοι από τον οικισμό της Κοκκινομηλιάς έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στον τόπο τους για να μετρήσουν τις καταστροφές και να επιχειρήσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Είναι χαρακτηριστικά όσα είπε στο MEGA ένας από τους κατοίκους.

«Περάσαμε πολύ δύσκολα, εφιαλτικά. Το σπίτι σώθηκε από μόνο του, εμείς δεν ήμασταν εδώ. Φύγαμε νύχτα από εδώ. Φύγαμε μόνοι μας, μεταξύ μας ειδοποιηθήκαμε. Αφού φύγαμε δήλωσαν εκκένωση του χωριού. Μας ειδοποίησε ο πρόεδρος ότι η φωτιά έχει ξεφύγει και πρέπει να φύγουμε και έκαψε κάποια σπίτια. 20 σπίτια είναι ολοσχερώς κατεστραμμένα, δεν μπορούν να μείνουν οι κάτοικοι, εξοχικά και μόνιμες κατοικίες. Γυρίσαμε 3-4 ημέρες και προσπαθούμε να μαζέψουμε τα κομμάτια μας. Έχει γίνει μεγάλη καταστροφή. Ακόμα προσπαθούμε να συνέλθουμε, και ούτε θα συνέλθουμε ποτέ. Καταστρέψαμε το καλύτερο κομμάτι της Εύβοιας».

Η δορυφορική υπηρεσία Copernicus/Emergency Managment Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε μία εικόνα από το μέγεθος της καταστροφής που έχει συντελεστεί στην Εύβοια, με την εικόνα να δείχνει μια έκταση 507.000 στρεμμάτων, αλλά υπάρχει πιθανότητα να μιλάμε ακόμα και για 700.000 στρέμματα.

Πολύ κοντά στους αριθμούς του Copernicus, είναι και οι χάρτες που δημοσιεύει το Αστεροσκοπείο Αθηνών και το meteo.gr. Εκεί φαίνεται η έκταση που κάηκε ως την Κυριακή 8/8 και στον δεύτερο χάρτη η έκταση που κάηκε μέχρι την Τετάρτη 11/8. Πρόκειται συνολικά για 510.000 στρέμματα, αριθμός-ρεκόρ για απώλειες από μία μόνο πυρκαγιά στην Ελλάδα!

Την ίδια στιγμή, είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατούσε τις προηγούμενες ημέρες στην Εύβοια, το ηχητικό της πυροσβεστικής που έχει κυκλοφορήσει. Εκεί, ένας πυροσβέστης ακούγεται να ζητάει εναγωνίως βοήθεια και να προσπαθεί να συντονίσει την προσπάθεια για να μην καεί ολοσχερώς ο Γαλατσώνας. «Εχουμε πρόβλημα στο χωριό Γαλατσώνα, να γίνει ρίψη πάνω από το χωριό μήπως και το σώσουμε. Κατέβα κάτω να βάλεις νερό. Βγαίνεις πάλι στην ίδια θέση, θα μας καεί η Γαλατσώνα».

Γαλατσώνας, Καματριάδες, Ελληνικά, Αγία Άννα, Πευκί, είναι μερικά από τα χωριά που υπέστησαν τεράστια καταστροφή, με τη φωτιά σε κάποια να φτάνει ως την παραλία.

Ποια είναι η κατάσταση σε Αρκαδία και Γορτυνία

Στην Αρκαδία, οι πυροσβεστικές δυνάμεις χθες έδωσαν μάχη με τις αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν εστίες φωτιάς στις περιοχές Καλλιάνι, Καστράκι, Πυρρή, Λιβαδάκι και Νεοχώρι, με το τελευταίο να στρέφει επάνω του τη μεγαλύτερη προσοχή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.Νωρίς το απόγευμα, είχε γίνει εισήγηση για εκκένωση των χωριών Καλλιάνη, Όχθια και Αετοράχη. Σήμερα, εξακολουθούν να υπάρχουν μικρές εστίες φωτιάς, και συγκεκριμένα στις περιοχές Αετοράχη, Νεοχώρι, Όχθια και η Καλλιάνη.

Στην Ηλεία, πυροσβεστικές δυνάμεις και μηχανήματα έργου βρίσκονταν και εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα διοικητικά όρια Ηλείας-Αρκαδίας, συγκεκριμένα σε περιοχές των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ώστε να μην περάσει η φωτιά που καίει στη Γορτυνία. Επίσης, πεζοπόρα τμήματα επιχειρούσαν καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας σε περιοχές όπου έκαιγαν μικρές εστίες φωτιάς.

Σύμμαχος των εναέριων μέσων είναι και ο ποταμός Λάδωνας. Από το πρωί που έχουν ξεκινήσει εναέρια επιχείρηση, αντλούν νερό από τον ποταμό που βρίσκεται κοντά και μπορούν να σβήσουν ταχύτερα κάποιες εστίες.

Όπως αναφέρθηκε στο Open, οι πυροσβέστες άπλωσαν εγκαταστάσεις στη Γορτυνία και αντιμετώπισαν μια νέα αναζωπύρωση που ξεκίνησε στις 12 το βράδυ περίπου, αλλά με τη βοήθεια δύο Canadair που κάνουν ρίψεις νερού συν τα υπόλοιπα αεροσκάφη που αναμένονται, το συγκεκριμένο μέτωπο που καίει σε αυτή τη δύσβατη περιοχή θα τεθεί υπό έλεγχο.

Πρόκειται μάλιστα για το μοναδικό ανησυχητικό μέτωπο στη Γορτυνία, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Σε κάθε περίπτωση, η Γορτυνία έχει βιώσει μια μεγάλη απώλεια περίπου 100.000 στρεμμάτων, ενώ η Ηλεία συνολικά έχει χάσει ως και 300.000 στρέμματα! Οι εικόνες που δημοσιεύει το ilialive.gr είναι ένα πολύ δυσάρεστο θέαμα για να βλέπει κανείς.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στις δασικές πυρκαγιές της Γορτυνίας και της Αρχαίας Ολυμπίας επιχειρούν 678 πυροσβέστες με 218 οχήματα και 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Στις προαναφερόμενες δυνάμεις συμπεριλαμβάνονται και αυτές που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από την Τσεχία, 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, 200 πυροσβέστες με 59 οχήματα από τη Γαλλία, 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα από τη Γερμανία και 39 πυροσβέστες με 16 οχήματα από την Αυστρία. Παράλληλα, έχουν κινητοποιηθεί τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος».