Αυτές οι 10 ημέρες με φωτιές και καταστροφές, ήταν διδακτικές για όλους. Είτε μιλάμε για επίπεδο κρατικής διαχείρισης είτε για την αλληλεγγύη και τα κοινωνικά αντανακλαστικά, όλοι μας μάθαμε ότι υπάρχουν πράγματα, υλικά ή άυλα, που εμφανίζονται όταν τα έχουμε περισσότερο ανάγκη. Ως προς τα υλικά, ως προς τους ανθρώπους, αυτό που σίγουρα θα κρατήσουν όλοι με το πέρας της περιόδου, είναι η ανάγκη που υπάρχει να στηρίξουμε την πυροσβεστική, η ανάγκη να προετοιμαστούμε από τώρα για τα επόμενα καλοκαίρια που θα είναι σίγουρα πιο ζεστά. Ομάδες όμως η Helitack είναι μια καλή βάση για να ξεκινήσουμε.

Η Helitack είναι ένα επίλεκτο σώμα της πυροσβεστικής υπηρεσίας, με ειδική εκπαίδευση, που επιστρατεύεται για να δράσει εκεί όπου δε μπορούν οι επίγειες δυνάμεις, αλλά κι όπου τα εναέρια μέσα δεν δύνανται, λόγω συνθηκών, να γίνουν αποτελεσματικά.

Τα πληρώματα Helitack μεταφέρονται με ελικόπτερο πάνω από σημεία όπου είναι έντονος ο καπνός και οι συνθήκες δεν ευνοούν διαφορετική επέμβαση.  Κατέρχονται από το ελικόπτερο με ραπέλ ή με σύστημα hoist, όταν αυτό δεν μπορεί να προσγειωθεί και να δημιουργούν ζώνη προσγείωσης ελικοπτέρου για την περαιτέρω μεταφορά επίγειων δυνάμεων. Δεν επιχειρούν δηλαδή μόνο για κατάσβεση, αλλά και για διάσωση ανθρώπων ή πυροσβεστών που έχουν περικυκλωθεί από τις φλόγες.

Για την αποτελεσματική δράση τους, διαθέτουν εργαλεία χτυπήματος, αλυσοπρίονα, φορητές δεξαμενές ύδατος (που υδροδοτούνται από ελικόπτερα), με τα οποία προσβάλλουν την πυρκαγιά.

Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο που δημοσίευσε η Πυροσβεστική.