Το φετινό καλοκαίρι περιελάμβανε στο ξεκίνημα της τουριστικής σεζόν μια τεράστια αγωνία για το κράτος, τους ανθρώπους που ζουν από τον τουρισμό, την οικονομία εν γένει. Πώς θα πήγαιναν τα πράγματα με τις τουριστικές ροές; Το υπουργείο και ο ΕΟΤ είχαν κάνει τις κινήσεις για να προωθήσουν τη χώρα, αλλά κανείς δε μπορούσε να εγγυηθεί. Εν τέλει, φαίνεται πως τα πράγματα πήγαν καλύτερα από το αναμενόμενο για την Ελλάδα, με τους Financial Times να αναφέρουν ότι η χώρα μας βρέθηκε πρώτη ευρωπαϊκά στην ανάκαμψη του τουρισμού.

Είναι χαρακτηριστικό πως το 2019 είχε αποτελέσει μια χρονιά-ρεκόρ για τον τουρισμό, με πάνω από 35 εκατομμύρια τουρίστες να καταφτάνουν στην Ελλάδα στη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν.

Στο δημοσίευμα των Financial Times που αντλεί στοιχεία από την έκθεση της εταιρείας OAG, αναφέρεται ότι οι πτήσεις που έχουν γίνει booked για τον Αύγουστο στην Ευρώπη είναι κατά 31% μειωμένες, όμως η Ελλάδα έχει ξεπεράσει ακόμα και την προ-covid περίοδο με 2% άνοδο. Για να γίνει αντιληπτό πως μπορούν να συμβούν αυτά τα δύο, δηλαδή ευρωπαϊκή μείωση και ελληνική αύξηση, η Ισπανία έχει 25% μείωσε στις πτήσεις! Άρα η Ελλάδα έχει αντλήσει τον τουρισμό άλλων χωρών, ιδίως μεσογειακών.

Οι χώρες που παρατηρείται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και μια μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 2019, είναι στη Γερμανία με 25% αύξηση, στην Ελβετία με 26% και στη Γαλλία με 31%.