Με μεθοδικότητα και διακριτικότητα φαίνεται πως κινήθηκε η ΕΛ.ΑΣ στην υπόθεση ξυλοδαρμού Πακιστανών στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου. Οι 7 δράστες εκδήλωσαν το ρατσιστικό τους μίσος σε βαθμό που θα μπορούσαν μέχρι και να είχαν σκοτώσει τα θύματα τους, οι οποίοι εξηγούσαν στην αστυνομία ότι τους παρακαλούσαν να σταματήσουν κι εκείνοι συνέχιζαν. «Φοβηθήκαμε για τη ζωή μας» είπαν χαρακτηριστικά οι 13 Πακιστανοί.

Πολύ δύσκολα θα γλυτώσουν πάντως οι 7 δράστες, καθώς η ΕΛ.ΑΣ φαίνεται να έχει στα χέρια της βίντεο που δείχνει τους θύτες να πίνουν 6 μπουκάλια ουίσκι, να γλεντάνε σε μαγαζί, να ακούνε κρητικά, να ρίχνουν μέχρι και πυροβολισμούς έξω από τον χώρο του καταστήματος και στη συνέχεια να εξαφανίζονται για περίπου 20 λεπτά, πριν επιστρέψουν.

Το cretalive.gr αναφέρει πως οι αστυνομικοί του τοπικού τμήματος κινήθηκαν μεθοδικά, βρήκαν μάρτυρες και αποδείξεις, κατάφεραν να πάρουν στα χέρια τους το επίμαχο καταγραφικό, συνέλεξαν τους κάλυκες, έχουν μεταβιβάσει όλο το υλικό που έχουν στα χέρια τους στον εισαγγελέα Λασιθίου την Κυριακή και αναμένεται η έκδοση ενταλμάτων ακόμα και σήμερα. Η κίνηση-ματ πάντως ήταν που μπόρεσαν να πείσουν τα θύματα να καταθέσουν και να κάνουν αναγνώριση των δραστών, μιας και υπήρχε έντονος φόβος για πιθανά αντίποινα. Η αστυνομία τους εξήγησε ότι αν μπουν σε αυτή τη διαδικασία δε θα μπορούν να τους απελάσουν γιατί προστατεύονται ως θύματα ρατσιστικής βίας κι αυτό ήταν το επιχείρημα-κλειδί.

Ως προς τους δράστες, πρωτεργάτες της επίθεσης φέρονται να είναι τρεις Κρητικοί, με έναν εξ αυτών να έχει βεβαρημένο ποινικό μητρώο, ενώ άλλοι τρεις έχουν εκφράσει μέσω των συνηγόρων τους πρόθεση να εμφανιστούν στην αστυνομία πριν τα εντάλματα, υπό την ελπίδα να έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση.