Πέντε επιπλέον οικισμοί (Θέα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα και Αγία Σωτήρα) και το γηροκομείο «Παναγιά Φανερωμένη» εκκενώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στην περιοχή Βίλια, καθώς η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην περιοχή, έφτασε να κάψει πευκόδασος στο όρος Πατέρα και πλησίασε σπίτια. Την ίδια στιγμή, στην Κερατέα, φαίνεται πως η κατάσταση έχει περιέλθει υπό έλεγχο.

Για ακόμα μια φορά μάρτυρες καταστροφών γίναμε στην Ελλάδα, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, με αρκετές οικίες στην Κερατέα να κάηκαν ή να υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ την ίδια στιγμή η Πυροσβεστική είχε να αντιμετωπίσει δύο πύρινα μέτωπα, με το δεύτερο, αυτό στα Βίλια, να εξελίσσεται σε πολύ πιο σοβαρό, λόγω των ανέμων και της κατεύθυνσης που είχε πάρει. Το πρόβλημα εντάθηκε όταν η φωτιά κατευθύνθηκε σε ένα δυσπρόσιτο τμήμα στο όρος Πατέρα, αφού έκαψε ένα παρθένο πευκόδασος.

Από το βράδυ της Δευτέρας, στα Βίλια επιχειρούν 330 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων οκτώ ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 115 οχήματα, του ΜΕΤΠΕ (Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων), καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επιπρόσθετα, έχει τεθεί σε εφαρμογή το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Συνδρομή παρέχουν και πολλοί εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

https://www.intronews.gr/3316-2-fotia-stin-keratea-kataggeli-emprismo-o-antidimarhos

Ελεγχόμενη η κατάσταση στην Κερατέα

Στο μέτωπο της Κερατέας και συγκεκριμένα στην περιοχή Μαρκάτι, μετά την εκκένωση που διατάχθηκε το απόγευμα της Δευτέρας σε 4 οικισμούς, η κατάσταση φαίνεται να έχει οδηγηθεί σε μια ύφεση, με μερικές ενεργές εστίες. 10 σπίτια έχουν υποστεί εκτεταμένες ή μερικές ζημιές, ενώ στην περιοχή επιχειρούν 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιδήμαρχος της Λαυρεωτικής, κ. Μαρκοδημήτρης, έκανε αναφορά για εμπρησμό, ύστερα από καταγγελία του τμήματος καθαριότητας για ένα ύποπτο όχημα με φιμέ τζάμια, με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδη, να ενημερώνει πως κατόπιν εντολής και του αρχηγού της Πυροσβεστικής, στην περιοχή έχουν πάει κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) και της Κρατικής Ασφάλειας Αττικής για να διαπιστώσουν τα αίτια της φωτιάς.

Βασιλακόπουλος: Το νέφος από τις φωτιές μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή

Τον κώδωνα του κινδύνου για αναπνευστικά προβλήματα σε αρκετούς ανθρώπους στην Αττική έκρουσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Η εντεινόμενη υπερφόρτωση της ατμόσφαιρας με τα τοξικά νέφη από τις πυρκαγιές σε Βαρυμπόμπη, Αφίδνες και τώρα Κερατέα, σε συνδυασμό με τον κορονοϊό, αναμένεται να επιφέρουν προβλήματα στο αναπνευστικό σε αρκετούς ανθρώπους, γι΄αυτό μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα Mega, συνέστησε να φοράνε όλοι τις μάσκες τους.

«Η είσοδος του τοξικού νέφους μέσα μας, κάνει φλεγμονή. Σε όλους. Σε έναν απολύτως υγιή απλά του κάνει δυσφορία. Σε ένα άτομο που έχει προϋπάρχοντα προβλήματα, μπορεί να του κάνει κρίση. Όσοι νιώσουν ιδιαίτερα συμπτώματα από την έκθεση σε αυτό το τοξικό νέφος της φωτιάς, δεν είναι φυσιολογικό. Αν νιώσουμε έντονη δύσπνοια, πολύ έντονο βήχα, σφίξιμο στο στήθος, το πιθανότερο είναι να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το αναπνευστικό και να μην το ξέρει κάποιος.

Αυτοί που είναι κοντά στην πυρκαγιά, πρέπει να χρησιμοποιούν τη μάσκα που έχουν αποκτήσει από τον κορωνοϊό. Να τη χρησιμοποιήσουν την ώρα που η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη με μικροσωματίδια και τοξικά αέρια. Σκοπός να μειωθεί ο αριθμός και το ποσοστό των σωματιδίων που εισέρχονται στο αναπνευστικό μας.

Όλοι να είμαστε προσεκτικοί. Ο νέος δεν είναι άτρωτος. Έχουμε ένα παιδάκι διασωληνωμένο. Ως εκ τούτου, πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω με τον τρόπο που θέλουμε αν δεν εμβολιαστούμε».