Το 2016 ο Μπομπ Ντίλαν βραβευόταν με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, με την επιτροπή της Σουηδικής Ακαδημίας να αιτιολογεί τη βράβευση κάνοντας λόγο για την ποίηση της μουσικής του. Παρά τις όποιες αντιδράσεις και το ξάφνιασμα, όλοι τότε αναγνώρισαν πως πρόκειται για μια πρωτοποριακή κίνηση που έχει βάση. Τώρα, ένα νέο ξάφνιασμα, ένα μεγάλο σοκ θα λέγαμε, περιβάλλει τον Μπομπ Ντίλαν μετά τη μήνυση που κατατέθηκε εναντίον του για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου.

Η μήνυση κατατέθηκε στο Δικαστήριο του Μανχάταν από μια γυναίκα που τα αρχικά της είναι JC, η οποία υποστηρίζει στη μήνυση πως ο Μπομπ Ντίλαν την πήρε κοντά του και για ένα διάστημα μερικών εβδομάδων, από τον Απρίλιο ως τον Μάιο του 1965, την κακοποιούσε σεξουαλικά υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών!

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Guardian, η σήμερα 68χρονη που ζει στο Γκρίνουιτς του Κονέκτικατ, ισχυρίζεται πως ο 23χρονος τότε Μπομπ Ντίλαν εκμεταλλεύτηκε τη φήμη του και τη δόξα που είχε, ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της και στη συνέχεια να την διακορεύσει και να την κακοποιήσει.

«Αυτό συνέβη υπό την επήρεια ναρκωτικών και αλκοόλ και με απειλές για σωματική βία που άφησαν την ανήλικη τότε κοπέλα να τρέμει και να φοβάται, με αποτέλεσμα να αποδέχεται όσα της έκανε και να είναι μέχρι σήμερα βαθιά τραυματισμένη από τις πράξεις του, σε βαθμό που δυσκολεύεται να κάνει και τις πιο απλές καθημερινές λειτουργίες, δίχως να φέρει τον πόνο αυτού του τραύματος που την παραλύει» αναφέρει ένα απόσπασμα της μήνυσης.

Μερικές από τις εγκληματικές πράξεις τις οποίες αποδίδει η JC στον Ντίλαν, φέρονται να έγιναν και στο φημισμένο Chelsea Hotel στο Μανχάταν, γι΄αυτό και κατατέθηκε εκεί η μήνυση.

Εκπρόσωπος του Μπομπ Ντίλαν τόνισε πως «αυτή η καταγγελία που ανάγεται 56 χρόνια πίσω, είναι απόλυτα ψευδής και θα αντιμετωπιστεί δικαστικά» και αναμένεται πιο εκτεταμένη επίσημη τοποθέτηση από τον μουσικό, είτε μέσω του δικηγόρου του είτε άμεσα με κάποια επιστολή του προς τον διεθνή Τύπο.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο Μπομπ Ντίλαν έχει βραβευτεί και από τον Μπαράκ Ομπάμα το 2012 με το Μετάλλιο της Ελευθερίας.

* Φωτογραφία: Getty Images