Στο Αφγανιστάν ζουν αυτή τη στιγμή περίπου 18 εκατομμύρια γυναίκες, κοπέλες, μικρά κορίτσια. Κάποιες έχουν ήδη γίνει αιχμάλωτες, έχουν δοθεί ως νύφες παρά τη θέλησή τους ή κρατούνται ως σκλάβες. Άλλες, στεκόμενες μπροστά στην κατάρρευση της ζωής τους, έκρυψαν όλα όσα θα μπορούσαν να τις βάλουν στο στόχαστρο και ζουν στη σιωπή ελπίζοντας πως δεν είναι αλήθεια ό,τι ζουν. Υπάρχουν και κάποιες που αψηφούν την πιθανότητα να τις δολοφονήσουν, παραμένουν σε δημόσια θέα, στα γραφεία τους, στα αξιώματα τους και προκαλούν τους Ταλιμπάν να έρθουν να τις αντιμετωπίσουν, όπως η Ζαρίφα Γκαφάρι.

Η Ζαρίφα Γκαφάρι, 29 χρονών, είναι η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στο Αφγανιστάν, σε μια επαρχία βόρεια της Καμπούλ. Λόγω θέσης και δημόσιας επιρροής, είναι από τα πρόσωπα που σίγουρα βρίσκονται στη λίστα των Ταλιμπάν για να τους επιτεθούν και ενδεχομένως να τις σκοτώσουν. Όμως αυτό δεν την τρομάζει. Όπως εξηγεί με τις αναρτήσεις της, δεν έχει κάπου αλλού να πάει. Θα μείνει να αντισταθεί με όποιο κόστος.

«Κάθομαι εδώ και περιμένω τους Ταλιμπάν να έρθουν. Δεν υπάρχει κανείς να βοηθήσει εμένα ή την οικογένεια μου. Κάθομαι εδώ μαζί τους και με τον σύζυγο μου. Θέλουν να σκοτώσουν ανθρώπους όπως εγώ. Δε μπορώ να παρατήσω την οικογένεια μου. Και πού να πάω όμως..;».

Η Ζαρίφα Γκαφάρι εξελέγη στα 26 της δήμαρχος στην περιοχή Μάινταν Σαρ, στα βόρεια της Καμπούλ. Τους πρώτους 9 μήνες δεχόταν απειλές από άντρες πολιτικούς εξαιτίας της ηλικίας και του φύλου της. Δε μπορούσε να αναλάβει τα καθήκοντα της, ενώ δέχτηκε και τρεις επιθέσεις δολοφονίας που τις σταμάτησαν οι άνδρες ασφαλείας της.

Ο πατέρας της δολοφονήθηκε γιατί υπηρετούσε το νέο κράτος του Αφγανιστάν, αυτό που ακολούθησε την κυριαρχία των Ταλιμπάν το 2001, αυτό που ήθελε οι γυναίκες να έχουν δικαιώματα.

https://www.intronews.gr/3350-2-pos-mporeis-na-sigkrinis-tin-ellada-me-to-afghanistan

Στο ίδιο μήκος κύματος με τη Ζαρίφα Γκαφάρι και η Σαχράα Καρίμι, Αφγανή σκηνοθέτις, η οποία πόσταρε ένα σπαρακτικό βίντεο το βράδυ της Κυριακής, τη στιγμή που οι Ταλιμπάν εισέβαλλαν στην Καμπούλ. Από τότε δεν έχει κάνει άλλη ανάρτηση, προφανώς γιατί πλέον τα social media είναι ελεγχόμενα και ενοχοποιητικά.

«Δεν υπάρχει καμία ειρηνική συμφωνία. Θέλησαν να παραδώσουν το Αφγανιστάν στους Ταλιμπάν. Οι Ταλιμπάν έχουν περικυκλώσει την Καμπούλ. Ήμουν στην τράπεζα για να σηκώσω λεφτά και την εκκένωσαν και μας έδιωξαν. Δε μπορώ ακόμα να πιστέψω ότι συνέβη αυτό. Πώς συνέβη αυτό; Σας ικετεύω, προσευχηθείτε για εμάς. Σας το λέω ακόμα μια φορά: άνθρωποι αυτού του μεγάλου κόσμου, μη μείνετε σιωπηλοί, έχουν έρθει για να μας σκοτώσουν».

Μια νεαρή γυναίκα, δε δίστασε να μιλήσει στην κάμερα της Deutche Welle και να επιδείξει τέτοιο θάρρος, τέτοια αυταπάρνηση που δε γίνεται να μην αναδειχθεί η φιγούρα της.

«Δεν τους φοβάμαι, δε θα γυρίσουμε πίσω σε μια σκοτεινή περίοδο. Είμαι μια κοπέλα και δε με ενδιαφέρει κανείς απ΄αυτούς. Ούτε για το Πακιστάν, ούτε για την Αμερική, για κανένα. Είμαι εδώ σήμερα και αν με σκοτώσουν και με αναγνωρίσουν, δε με νοιάζει. Δε με νοιάζει γι΄αυτούς. Τι να φοβηθώ; Αυτή είναι η πατρίδα μου, αυτός είναι ο τόπος μου».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη DW News (@dwnews)

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, με καταγωγή από το Πακιστάν, μια χώρα που σίγουρα έχει μερίδιο ευθύνης στην κυριαρχία των Ταλιμπάν, η οποία έφυγε από τη χώρα της το 2013 ύστερα από επιθέσεις που είχε δεχτεί γιατί αρνείτο να υποταχτεί στον φαλλοκρατισμό και τη θρησκευτική μισσαλοδοξία, ζήτησε από Βρετανία και ΗΠΑ να σταθούν αρωγοί στην προστασία των γυναικών του Αφγανιστάν.

«Ζητάω απ΄όλες τις χώρες της δύσης, ιδίως το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, να προστατεύσουν τους ανθρώπους και τα δικαιώματα των γυναικών άμεσα. Ξέρετε όλοι τι έχει συμβεί, ξέρετε, μπορούμε να συζητήσουμε επ΄αυτού. Πρέπει όμως να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα. Πρέπει να βρούμε άμεσα λύσεις. Νομίζω ότι ο τρόπος που οι ΗΠΑ περιέγραψαν αυτόν τον πόλεμο, που περιέγραψαν αυτή τη νίκη των Ταλιμπάν, δίνει μια πολύ λάθος εντύπωση στον κόσμο. Έχω κάνει άνοιγμα προς πολλούς ηγέτες. Κάθε χώρα έχει έναν ρόλο και μια ευθύνη απέναντι σε αυτό. Οι χώρες πρέπει να ανοίξουν ισότιμα τα σύνορα τους στους Αφγανούς πρόσφυγες, στους ξεριζωμένους».