Πριν προλάβουν οι Ταλιμπάν να εισβάλλουν στο πρωθυπουργικό ανάκτορο της Καμπούλ, ο Ασράφ Γκάνι είχε ήδη προετοιμάσει τη διαφυγή του και της οικογένειας του, μαζί με τους άντρες ασφαλείας του. Και το έκανε όχι μόνος, αλλά παρέα με 4 αυτοκίνητα, που μπήκαν στο αεροπλάνο που τον μετέφερε προς Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν και με τελικό προορισμό το Ομάν, όπως γράφουν ξένα μέσα. Ο Γκάνι, στο τελευταίο του διάγγελμα προς το Αφγανιστάν, το Σάββατο, δεν άφηνε καμία υπόνοια αποχώρησης και τόνιζε πως θα εμποδίσουν με επιτυχία τους Ταλιμπάν.
Δεν πέρασε ούτε ένα 24ωρο και είχε ήδη εξαφανιστεί, λέγοντας πως το κάνει για να μην υπάρξει άλλο αιματοκύλισμα στο Αφγανιστάν. Πλέον, όλοι οι εναπομείναντες αξιωματούχοι συζητούν με τους Ταλιμπάν για μια νέα κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει και μέλη της απελθούσας, ενώ άλλοι έχουν επίσης επιχειρήσει να διαφύγουν, όπως ο αντιπρόεδρος Αμντουλάχ.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, ο Αζμάλ Αχμάντι, ήταν λάβρος κατά του Γκάνι, τον οποίο κατηγόρησε για τη στάση του και ανέφερε πως υπήρξε μια διακίνηση αμερικανικών δολαρίων λίγο πριν εξαφανιστεί με αεροπλάνο ο πρώην πρόεδρος της χώρας.
«Την Κυριακή άρχισα δουλειά. Όλο το πρωινό οι πληροφορίες ήταν όλο και πιο ανησυχητικές. Έφυγα από την τράπεζα και άφησα επικεφαλής αναπληρωτές. Αισθάνθηκα απαίσια που άφηνα το προσωπικό. Δεν χρειαζόταν να τελειώσει έτσι. Έχω αηδιάσει από την έλλειψη οποιουδήποτε σχεδιασμού από την αφγανική ηγεσία. Τους είδα στο αεροδρόμιο να φεύγουν χωρίς να έχουν ενημερώσει άλλους. Μοιάζει δύσκολο να το πιστέψει κανείς, όμως υπάρχουν υποψίες όσον αφορά το γιατί (οι Αφγανικές Δυνάμεις Εθνικής Ασφαλείας) εγκατέλειψαν τόσο γρήγορα τις θέσεις τους».
Ποιος είναι ο Ασράφ Γκάνι
Ο Γκάνι ήταν μέχρι τη δεκαετία του ’80 στη Νέα Υόρκη όπου είχε σπουδάσει οικονομικά και στη συνέχεια είχε εργαστεί στα Ηνωμένα Έθνη. Το 1991 πήγε στην Παγκόσμια Τράπεζα, όπου έμεινε για περίπου 10 χρόνια. Το 2001 στάλθηκε στο Αφγανιστάν ως πρέσβης του ΟΗΕ και ήταν από τους ανθρώπους που συνέβαλλαν τα μέγιστα για τη μετάβαση σε μια πιο δημοκρατική κατάσταση. Το 2002 συμμετείχε ως υπουργός οικονομικών στην κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι που έμεινε ως το 2004 και για τα επόμενα 10 χρόνια ήταν διαρκώς σε καίρια πολιτικά πόστα. Ώσπου, το 2014 εξελέγη πρόεδρος του Αφγανιστάν, σε μια εκλογική διαδικασία που πολλοί χαρακτήρισαν διεφθαρμένη και έγινε δεύτερη καταμέτρηση για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα, με τον ΟΗΕ να εμπλέκεται στη διαδικασία.
Η διαπλεκόμενη συμπεριφορά του Γκάνι εξαγρίωσε τις ΗΠΑ, με τον τότε υπουργό Εξωτερικών, τον Τζον Κέρι, να παύει τη συμφωνία που είχε κάνει μαζί του. Παρόλα αυτά, ο Γκάνι κατάφερε να ανορθώσει τη χώρα, καθώς έδωσε δικαιώματα στις γυναίκες, τοποθέτησε κάποιες σε δημόσια αξιώματα, εισήγαγε νέο νόμισμα, έφτιαξε ένα σύστημα φορολόγησης, προσέλκυσε επενδυτές από το εξωτερικό και έπεισε τους Αφγανούς της ομογένειας να επιστρέψουν στη χώρα και μετέτρεψε το Αφγανιστάν σε ένα κέντρο εμπορίου μεταξύ της Μέσης και της Άπω Ανατολής.
Τα τελευταία χρόνια πάντως είχε μετατραπεί σε μια μαριονέτα ή σε έναν αδρανή πρόεδρο, με τις ΗΠΑ να συνδιαλέγονται περισσότερο με τους Ταλιμπάν, παρά με τον Γκάνι.
* Φωτογραφία: Getty Images