Μετά την εκκένωση 5 οικισμών (Παλαιοχώρι, Πανόραμα, Αγιά Σωτήρα, Παλαιοκούνδουροι και Θέα) το πρωί της Τρίτης, αλλά και του οίκου ευγηρίας «Παναγιά Φανερωμένη», η μάχη της πυροσβεστικής με τις ενεργές εστίες φωτιάς στα Βίλια συνεχίζεται. Το ενιαίο μέτωπο έχει σπαστεί από τις δυνάμεις που ενεργούν, ιδίως χάρη στα δύο ρωσικά αεροσκάφη Ilyushin και το Beriev-100 που συμπληρώνουν τις επίγειες δυνάμεις στα σημεία που η πρόσβαση με όχημα και μάνικες είναι αδύνατη. Αρκετές από τις εστίες στα Βίλια είναι σε σημεία που δεν υπάρχει δίοδος μετάβασης και γι΄αυτό δεν έχουν μπορέσει να σβήσουν εντελώς τα μέτωπα.

Όλα τα εναέρια μέσα που είναι διαθέσιμα στα Βίλια εξακολουθούν να κάνουν ρίψεις νερού στις εστίες, οι οποίες καίνε πυκνό παρθένο πευκοδάσος, σε μια περίμετρο πολλών χιλιομέτρων, ωστόσο δεν απείλησαν κατοικημένες περιοχές και η κατάσταση είναι καλύτερη από χτες και τις πρωινές ώρες, αλλά χαρακτηρίζεται ακόμα δύσκολη και επικίνδυνη.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής για τη φωτιά στα Βίλια:

«Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες σε δασική έκταση στα Βίλια είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Για την αεροπυρόσβεση επιχειρούν περιοδικά 20 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 3 Ε/Π της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού και 2 Ε/Π από τη Ρωσία καθώς και 12 Α/Φ συμπεριλαμβανομένων 2 Ilyushin Il-76 και του Beriev-200. Ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

https://www.intronews.gr/3422-2-ena-video-1000-lexeis-taliban-xekardizetai-se-erotisi-gia-to-an-tha-ehoun-oi-ginaikes-dikaiomata

Αναζωπυρώσεις στην Κερατέα

Η κατάσταση στην Κερατέα έχει τεθεί από το απόγευμα της Δευτέρας υπό έλεγχο, ωστόσο μια αναζωπύρωση στη Συντερίνα το πρωί της Τρίτης, σήμανε συναγερμό στην πυροσβεστική και τις δυνάμεις που επιχειρούν εκεί. Στο σημείο βρίσκονται 104 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Εκτός από τη Συντερίνα, δύο νέες αναζωπυρώσεις υπήρξαν στις περιοχές Αγιασμόθι και Δροσιά το απόγευμα της Τρίτης, με τις εστίες φωτιάς να καίνε εκτός από σπίτια και δάσος. Και αυτά τα σημεία έχουν περιοριστεί αρκετά, χάρη και στα Ilyushin που ενήργησαν από αέρος, με την κατάσβεση να συνεχίζεται και να φαίνεται πως θα σβηστεί εντελώς το εν λόγω μέτωπο, με τους ασθενείς ανέμους 3 μποφόρ να ευνοούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής ανέφερε: «Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες σε χαμηλή βλάστηση, στην Λαυρεωτική είναι οριοθετημένη με μικρές ενεργές καύσεις εντός της περιμέτρου της, ενώ για την άμεση αντιμετώπιση πιθανών αναζωπυρώσεων παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις σε όλη την έκταση της πυρκαγιάς. Περιοδικά επιχείρησαν 8 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 1 Ε/Π ως συντονιστικό της ΕΛ.ΑΣ., 2 Ε/Π από τη Ρωσία και 1 Ε/Π από Αραβικά Εμιράτα καθώς και 4Α/Φ συμπεριλαμβανομένων των 2 Α/Φ Ilyushin Il-76. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ».

Να αναφερθεί πως εκτός από την Αττική, η πυροσβεστική αντιμετώπισε σήμερα ακόμα δύο μέτωπα φωτιάς, ένα στο Σαλμένικο Αχαΐας, κοντά στο Αίγιο και το δεύτερο στους Αντιφιλίππους στους πρόποδες του Παγγαίου στο νομό Καβάλας.